Tetszett a cikk?

Jelentette be Orbán Viktor. Szombattól két hétig.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A péntek kora reggeli adatok szerint már 300 beazonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Közülük 286 magyar állampolgár, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami. A gyógyultak száma 28-ról 34-re nőtt, valamint tíz elhunytról tudunk.

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta Orbán Viktor, ahol a miniszterelnök először arról beszélt, hogy az Operatív Törzs reggel is ülésezett. Rendeletet hoztak arról, hogy:

kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére.

Március 28-a és április 11-e között.

Ebben az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, de a korlátozás Orbán szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Hozzátette, a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették.

Bevezetnek egy olyan korlátozást is, hogy "saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja". Mindez nem jelenti azt, hogy 65 év alatti nem mehet boltba reggel 9 és dél között. Csak azt, hogy egyszerre nem lehetnek az eladótérben. Ennek betartásról a boltosnak kell gondoskodnia.

A kijárási korlátozás

A rádiós bejelentés után nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet is a korlátozásról. A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor – áll a jogszabályban. Mi számít alapos indoknak:

a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b)  napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c)  az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d)  az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés,

e)  a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f)  a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,

g)  a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben történő vásárlás,

h)  az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i)  a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j)  a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás,

k)  a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

l)  a benzinkút felkeresése,

m)  a dohányboltban történő vásárlás,

n)  a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o)  a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p)  a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,

q)  a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r)  a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s)  az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t)  a szülői jogok és kötelezettségek,

u)  a hitéleti tevékenység.

Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – pedig egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

 

Orbán a döntéstől azt várja, a kontaktusok száma lecsökken, így a járvány terjedési sebessége is. A magánéletet tiszteletben kell tartani, mondta, de folyamatos kérdőívezéssel monitorozzák, hogy mit gondolnak a magyarok az eddig meghozott intézkedésekről.

Egytizedére estek a kontaktusok, a kijárási korlátozásnak pedig most volt itt az ideje – mondta.

A gyermekeket továbbra is be lehet vinni kis csoportokba, akik otthon nem tudják ellátni, ahogy az óvodákat sem zárták be, ugyanilyen céllal. A szabadba is ki lehet menni, mondta el újra a kormányfő. Hozzátette, a rendőröknek nem kikényszeríteni kell a szabályokat, hanem segíteni, hogy betartsák, együtt kell működniük az emberekkel.

Szankciók lesznek? Igen. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5000 forint, maximuma 500 ezer forint.

A járványt csak intelligenciával lehet legyőzni, a magyarok pedig született intelligenciával jól állnak – mondta Orbán. Válság idején az országunk mindig a szebbik arcát mutatja.

Műsorvezetői kérdésre a kormányfő a politikáról, a politizálásról azt mondta, most nem a kormány-ellenzék szembenállásnak, hanem az összefogásnak van itt az ideje. Reméli, mindenki felveszi az ehhez szükséges lelkiállapotot.

 

Nem sikerült négyötöddel eltérni a házszabálytól még hétfőn, az ellenzék “nem” szavazata miatt, Orbán szerint azonban a járványt csak gyors cselekvéssel lehet sikert elérni.

Az EU kekeckedőinek is megmondta, most nem az a helyzet van, hogy “okoskodjanak itt neki” a felhatalmazási törvényről. Világosan megmondta, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák őt. Az uniónak válság idején mutatkoznak meg a gyengeségei, de segítséget onnan nem kaptak. Attól függetlenül maradnak ennek a szövetségi rendszernek a tagjai.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, a műsorvezető megkérdezte, hogyan érinti ez a gazdaságot. “Mindig érinti, de most nem a gazdaság, hanem az emberek élete az első.” Újabb gazdaságvédelmi csomagon gondolkodnak, de most nem ez a legfontosabb.

Ez egy háborús helyzet – fogalmazott, de szerinte helytáll az ország és az emberek.

A gazdaságot pedig úgy rántják ki a gödörből, hogy “megfogjuk és kirántjuk”, a részletekkel árpilis közepén jelentkezik majd.

Elmondta azt is, a vírus terjedni fog, de lassítaniuk kell a terjedését.

Ha a csúcsát eléri a járvány, akkor tízszeres terhelést kell kibírnia az egészségügynek, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, emberben, ennek a megszervezése zajlik most. “A legnagyobb feladat ma az, hogy azokat megvédjük a fertőzéstől, akik részt vesznek a védekezésben.” Ehhez azonban fegyelmezett betegekre és családtagokra van szükség.

Ha jól szervezzük meg, sikerülni fog – mondta.

Hétfőtől egyenruhás, katonai kórházi parancsnokok jelennek meg minden kórházban, akik a készletgazdálkodást és a járványügyi szabályok betartását fogják felügyelni, de “nem ők fogják megmondani, kiket kell megműteni.”

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!