Tetszett a cikk?

Jelentette be Orbán Viktor. Szombattól két hétig.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A péntek kora reggeli adatok szerint már 300 beazonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Közülük 286 magyar állampolgár, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami. A gyógyultak száma 28-ról 34-re nőtt, valamint tíz elhunytról tudunk.

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta Orbán Viktor, ahol a miniszterelnök először arról beszélt, hogy az Operatív Törzs reggel is ülésezett. Rendeletet hoztak arról, hogy:

kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére.

Március 28-a és április 11-e között.

Ebben az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, de a korlátozás Orbán szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Hozzátette, a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették.

Bevezetnek egy olyan korlátozást is, hogy "saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja". Mindez nem jelenti azt, hogy 65 év alatti nem mehet boltba reggel 9 és dél között. Csak azt, hogy egyszerre nem lehetnek az eladótérben. Ennek betartásról a boltosnak kell gondoskodnia.

A kijárási korlátozás

A rádiós bejelentés után nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet is a korlátozásról. A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor – áll a jogszabályban. Mi számít alapos indoknak:

a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b)  napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c)  az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d)  az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés,

e)  a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f)  a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,

g)  a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben történő vásárlás,

h)  az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i)  a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j)  a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás,

k)  a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

l)  a benzinkút felkeresése,

m)  a dohányboltban történő vásárlás,

n)  a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o)  a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p)  a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,

q)  a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r)  a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s)  az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t)  a szülői jogok és kötelezettségek,

u)  a hitéleti tevékenység.

Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – pedig egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

 

Orbán a döntéstől azt várja, a kontaktusok száma lecsökken, így a járvány terjedési sebessége is. A magánéletet tiszteletben kell tartani, mondta, de folyamatos kérdőívezéssel monitorozzák, hogy mit gondolnak a magyarok az eddig meghozott intézkedésekről.

Egytizedére estek a kontaktusok, a kijárási korlátozásnak pedig most volt itt az ideje – mondta.

A gyermekeket továbbra is be lehet vinni kis csoportokba, akik otthon nem tudják ellátni, ahogy az óvodákat sem zárták be, ugyanilyen céllal. A szabadba is ki lehet menni, mondta el újra a kormányfő. Hozzátette, a rendőröknek nem kikényszeríteni kell a szabályokat, hanem segíteni, hogy betartsák, együtt kell működniük az emberekkel.

Szankciók lesznek? Igen. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5000 forint, maximuma 500 ezer forint.

A járványt csak intelligenciával lehet legyőzni, a magyarok pedig született intelligenciával jól állnak – mondta Orbán. Válság idején az országunk mindig a szebbik arcát mutatja.

Műsorvezetői kérdésre a kormányfő a politikáról, a politizálásról azt mondta, most nem a kormány-ellenzék szembenállásnak, hanem az összefogásnak van itt az ideje. Reméli, mindenki felveszi az ehhez szükséges lelkiállapotot.

 

Nem sikerült négyötöddel eltérni a házszabálytól még hétfőn, az ellenzék “nem” szavazata miatt, Orbán szerint azonban a járványt csak gyors cselekvéssel lehet sikert elérni.

Az EU kekeckedőinek is megmondta, most nem az a helyzet van, hogy “okoskodjanak itt neki” a felhatalmazási törvényről. Világosan megmondta, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák őt. Az uniónak válság idején mutatkoznak meg a gyengeségei, de segítséget onnan nem kaptak. Attól függetlenül maradnak ennek a szövetségi rendszernek a tagjai.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, a műsorvezető megkérdezte, hogyan érinti ez a gazdaságot. “Mindig érinti, de most nem a gazdaság, hanem az emberek élete az első.” Újabb gazdaságvédelmi csomagon gondolkodnak, de most nem ez a legfontosabb.

Ez egy háborús helyzet – fogalmazott, de szerinte helytáll az ország és az emberek.

A gazdaságot pedig úgy rántják ki a gödörből, hogy “megfogjuk és kirántjuk”, a részletekkel árpilis közepén jelentkezik majd.

Elmondta azt is, a vírus terjedni fog, de lassítaniuk kell a terjedését.

Ha a csúcsát eléri a járvány, akkor tízszeres terhelést kell kibírnia az egészségügynek, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, emberben, ennek a megszervezése zajlik most. “A legnagyobb feladat ma az, hogy azokat megvédjük a fertőzéstől, akik részt vesznek a védekezésben.” Ehhez azonban fegyelmezett betegekre és családtagokra van szükség.

Ha jól szervezzük meg, sikerülni fog – mondta.

Hétfőtől egyenruhás, katonai kórházi parancsnokok jelennek meg minden kórházban, akik a készletgazdálkodást és a járványügyi szabályok betartását fogják felügyelni, de “nem ők fogják megmondani, kiket kell megműteni.”

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hasznos szoftvert ad ki a Microsoft, jön a bárki számára letölthető Teams-verzió

Hasznos szoftvert ad ki a Microsoft, jön a bárki számára letölthető Teams-verzió

A kormánynak lassan sikerül taccsra vágnia a felsőoktatást

A kormánynak lassan sikerül taccsra vágnia a felsőoktatást

Két gégecsővel és egy porszívóval kezdődött – összefogtak a mérnökök a koronavírus ellen

Két gégecsővel és egy porszívóval kezdődött – összefogtak a mérnökök a koronavírus ellen