Haraszti Miklós: Valójában esélyt ad az ellenzéknek, hogy a parlamenten kívül kerültek

Haraszti Miklós

3 perc

2020.04.02. 11:00

2020.04.02. 14:20

A parlament felfüggesztésével új korszak kezdődik a rendeletileg kormányzó Orbán-rendszer számára éppúgy, mint a parlamentből kiebrudalt ellenzék számára. S ha nem csupán a demokrácia veszteségeit vesszük számításba, hanem az ország házának bezárásával megnyíló új esélyeket is, meglepő eredményre juthatunk: az új korszakban megerősödhet az ellenzék, ha él a lehetőséggel.

Miért éppen akkor nyílna tér az ellenzék számára, amikor Orbánék a vírusválságra hivatkozva magát a parlamentarizmust számolják fel? Ugyanis ezt teszik azzal, hogy az Országgyűlést minden tiltakozás ellenére határidő nélkül függesztik fel. Ahogyan ezt teszik azzal is, hogy digitális alternatíva nélkül takarítják el az útból a népképviseletet (miközben az ellenzékmentesített Alkotmánybíróságnak megengedik a távvitát és a távszavazást).

Továbblépni akkor tud az ellenzék, ha belátja, hogy ahol a parlamenti demokrácia oly egyszerűen ki- és bekapcsolható, mint a kirakatvilágítás, ott valójában már régen csak látvány. S hogy az is marad a NER végezetéig, még akkor is, ha a járvány múltával (vagy pávatáncos „engedményként” a külföldi felháborodás miatt) visszabillentik a kapcsolót, és új meghívót küldenek neki.

A kérdés az, vágynak-e az ellenzék képviselői a visszahívó szóra. Felmérik-e, hogy eddig is halott intézményt szolgáltak, s készek-e tenni most már a valódi dolgukat, a független társadalom megszervezését, amely eddig is a NER álparlamentjén kívül várt rájuk.