A járvány hozta el Orbán Viktornak azt, amire mindig is vágyott

3 perc

2020.04.02. 09:00

A kormányt eddig sem gátolta semmi az intézkedéseiben, de a felhatalmazási törvénnyel a miniszterelnök egyik régi álma teljesült. Az időkorlát nélküli politikai teljhatalom birtokában Orbán most már kedvére eltrükközgethet akár a következő parlamenti választásig.

Nem elég a járvány, még az ellenzékkel, Brüsszellel, a sajtóval és a civilekkel is meg kell küzdenie – így sajnáltatta magát Orbán Viktor az elmúlt napokban tett nyilatkozataiban. Pedig ha valamikor, ezúttal igazi egység mutatkozott meg Magyarországon. Az ellenzék sorra állt elő konstruktív javaslataival – amelyekből a kormány semmit nem fogadott el –, és a sajtó is azon volt, hogy az emberekben ösztönösen felmerülő kérdésekkel ostromolja az illetékeseket.

Talán még a felhatalmazási törvénynek is nagyobb teret szentelt a nemzetközi média, mint a magyar. Az unió máskor sokszor teszetosza vezetői is rég nem látott rugalmasságról tettek tanúbizonyságot: a pályázati pénzek átcsoportosításának lehetővé tételével Magyarország csaknem kétezermilliárd forintnak megfelelő eurót hívhat le a közös kasszából a védekezésre.

Orbánnak talán azért nem tetszik ez a megoldás, mert így a már baráti zsebekben érzett pénzeket kellene a járvány elleni küzdelemre fordítania. Ugyanakkor azzal, hogy Brüsszel a bajok orvoslása érdekében átmenetileg szemet huny a tagállami kormányok akár piactorzító beavatkozásai felett, széles mozgásteret biztosít a magyar kormányfőnek is – aki talán csak azért nem éli meg ezt páratlan lehetőségként, mert őt békeidőben sem szokták gúzsba kötni az uniós előírások.