Pléh Csaba: A tudomány feladata az, hogy a Nyugat felé húzzuk ezt a kompot

Hamvay Péter

5 perc

2020.04.08. 17:30

"Az entrópia csökkentése örömforrás" - Pléh Csaba pszichológus szerint ezért is érdemes rendet rakni otthonunkban a kijárási korlátozások idején. Az akadémikus a keleti nyitást politikai flörtnek, a CEU elüldözését és a NAT „nemzetiesítését” aggasztónak tartja. Portré.

Foglalkozik a kétnyelvűséggel is, de hiába nőtt fel a sváb Dunabogdányban, saját bevallása szerint nem beszél rendesen németül. Mi ennek az oka?

A sváb faluban mi betelepülők voltunk. Gyerekkoromban megtapasztaltam, hogy a nyelvi – és a hozzá kapcsolódó társadalmi – határok hogyan választanak szét. Erre az érzelmi gátra vezethető vissza, hogy nem sajátítottam el tökéletesen a németet később sem, de ahhoz is köze lehet ennek a helyzetnek, hogy a nyelvekkel kezdtem foglalkozni.

Két családja volt, két sportot űzött fiatalon, két szakterülete van, ez valami személyiségszakadás, vagy épp a kiteljesedés?

Az, hogy olyan családban nőttem fel, amelynek a két fele nem vett tudomást egymásról, hozzájárult ahhoz, hogy igyekeztem különböző, egymástól távoli területek között kapcsolatot teremteni, amit abszolút pozitív dologként élek meg. Na meg hajlamos vagyok az unatkozásra, ezért igyekeztem egész életemben sok különböző feladatot találni.