Orbán Viktor politikai hazárdjátéka a 13. havi nyugdíj ismételt bevezetése

HVG

2 perc

2020.04.20. 13:00

Miközben a nyugdíjkassza bevételei már eddig is csak szűken fedezték a kiadásokat, Orbán Viktor úgy jelentette be az 53. heti bónuszt jövőre a nyugdíjasoknak, hogy azt sem lehet még tudni, hány járulékfizető marad majd végül a gazdasági krízis miatt.

Elég gyorsan ráégett a baloldalra a teljes összegben először 2006-ban folyósított 13. havi nyugdíj: a Medgyessy-korszak politikai innovációjaként bevezetett pluszjuttatást már 2009 tavaszán kénytelen volt sietve kivezetni a nyugdíjrendszerből a parlamentben az MSZP képviselőcsoportja.

A 2002-es választási kampányban szavazatvásárlási céllal meghirdetett kérészéletű bónusz azóta a felelőtlenül osztogatott költségvetési juttatások szinonimája lett.

Még a baloldali kormányzás utolsó időszakában kiderült, hogy a 13. havi ellátásra voltaképpen soha nem volt pénz a nyugdíjkasszában, azt mindvégig a központi büdzséből kellett előteremteni.

A foglalkoztatottak számának már most borítékolható új keletű csökkenése miatt a Nyugdíjbiztosítási Alap bevételei belátható időn belül aligha fognak jelentősen bővülni, a negyedik Orbán-kabinet mégis éppen most kötelezte el magát a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása mellett.