A járványból a tudomány jelent kiutat, nem a misztikus sugallatok

Rózsa Lajos

2 perc

2020.05.16. 09:30

A lakásunkat nyugodtan rendezzük be a feng shui ezoterikus esztétikája alapján, de a járványhelyzet megoldását inkább bízzuk szakértőkre - ajánlja Rózsa Lajos, biológus. Vélemény.

Az emberek többsége képes elvont fogalmakat használni és racionálisan gondolkodni. Képes kritikusan megszűrni az elérhető információkat, felismerni az ok-okozati összefüggéseket, és megjósolni egyéni döntései várható következményeit. De láthatóan az emberek egy része mégsem szeretne élni ezekkel a képességeivel. Homeopátia, örökmozgó, agykontroll, lúgosítókúrák, vegyi csík, lapos föld, akupunktúra, ufológia, Grabovoj-számok, kreacionizmus, intelligens tervezés stb. – mindenki választhat egy vagy több ezoterikus témát ízlése szerint.

A bennünket foglalkoztató kérdések egy részét mindannyian tudatunk logikus eszköztárával elemezzük, a másik részét pedig érzelmek, hiedelmek vagy vallási hittételek által. Egyénenként különböző, hogy hol húzzuk meg a két terület határát. Mindkét véglet irányában bizarr túlzásokat találunk: az is visszatetsző, ha valaki a születés, a halál vagy éppen a szerelem kérdéseit is csak hideg racionalitással tudja szemlélni, ahogyan az is groteszk, ha valaki kizárólag imádsággal készül a matekérettségire.