Ceglédi Zoltán: Vírusvallás reformációja

Ceglédi Zoltán

4 perc

2020.06.05. 11:00

A koronavírust nem győzte le az emberiség, és a karantén sem volt közös áldozattétel - állapítja meg a HVG-nek írt publicisztikájában Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki szerint a jelenlegi járványhelyzet nem különbözik érdemben a márciusitól, csak közben a többségnek elege lett a bezártságból.

Teljesen érthető, hogy márciusban valaki megijedt a járványtól. Én is. Szörnyű képek jöttek Bergamóból; mint később kiderült, azért, mert a többi olasz kórház nem vette át a betegeket. Nem „az” olasz egészségügy telítődött, hanem csak a lombard.

Nápolyból már nem a koronavírusosok, hanem a földhöz csapott gazdaság miatt éhezők képei érkeztek. Na ja, a #maradjonotthon a tehetősek sportja: villalakó gazdagok vetik oda gőgösen a számukra ismeretlen népnek, hogy érezzék már jól magukat otthon, a puha fészekben.

Miért nem esznek kalácsot, ugye.

De megértem, hogy megijedtek az emberek, hiszen ott voltak a szörnyű számok is. Három hónapja gyűjtögetem ezeket – kell is, mert ahogy cáfolja mindet az élet, úgy veszik le a szerzők, sorban. Emlékeznek, amikor azt mondták, hogy nálunk március végére „Olaszország lesz”? És arra, hogy áprilisra 800 000 magyar fertőzött lehet? Hogy április végére már kilencezer (!) lélegeztetőgép is kevés lesz?