Az aztékokról vettek példát, így készítettek természetes rágógumit
Naponta 400 ezer rágót állítanak elő a dán kisüzemben, amely a műanyagmentességre helyezte a hangsúlyt.
A True Gum története akkor kezdődött, amikor két jóbarát egy organikus, vegán, bio vacsora után rágózni kezdett, és mindkettőjüket meghökkentették a szájukban kígyózó neonzöld műanyag csíkok. Legalábbis a dán kisvállalkozás hivatalos legendáriumában így írják le, hogy Peter Juul Regnersgaard és Morten Ebdrup miért hagyta el a munkahelyét, egy tanácsadó céget, és vágott bele a műanyagmentes, lebomló, természetes rágógumi fejlesztésébe. A vacsora 2017-ben zajlott, utána eleinte saját konyhájukban folytattak véget nem érő kísérleteket. Szándékukat csak erősítette, amikor megtudták, hogy
napjaink kőolajalapú ipari rágóinak összetétele nagy részben megegyezik a műanyag palackokéval, egyes ragasztókéval és a bicikligumikéval.
Szemük előtt lebegett az a köztisztasági szempont is, hogy az addig ismert rágógumi nem oldódik vízben, de még alkoholban, hígítóban vagy benzinben sem, sav- és lúgálló, sőt a baktériumoknak vagy a penésznek sem fáj a foga a benne lévő műanyagokra. Így 3–10 évig is eltarthat, amíg a Nap ibolyántúli sugárzása és a hőmérséklet-ingadozás szétmorzsolja az olajszármazékokat. A dán cégalapítók annak is utánajártak, hogy egyedül Koppenhágában 20 millió kiköpött rágógumi hever a kövezeten vagy a természetben. Más adatok szerint tíz rágóból hét a földön – főképp a járdákon – landol. Van olyan becslés is, hogy a rágógumi világszerte évi százezer tonnányi hulladékot képez.