Hasbeszélő: Repeta a Gundelban
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Városligetben jártunk.
Annyiszor hallottuk az utóbbi időkben a szlogent, miszerint „legyen a Gundel mindenkié”, hogy úgy gondoltuk, most mi leszünk a mindenki. Egészen pontosan így invitálnak 2021 – egy tulajdonosváltás – óta a legendás étterembe:
„Szeretettel köszöntünk! Ez az új Gundel! Gundel Károly álma újra valóra vált, és a Gundel elérhető lett mindenkinek. A Gundelbe járni nem luxus többé, várunk egy kávé-sütire, egy romantikus találkára, egy üzleti ebédre vagy éppen egy családi vacsorára. Célunk az, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel életérzés, hanem bárki átélhesse azt.”
Ami azt illeti, nem is annyira új keletű ez, elég volt kicsit kutakodni, hogy kiderüljön, az 1990-es években az amerikás magyar vendéglős, Láng György idején is azzal csábították a vendégeket, hogy „a Gundel ma már mindenkié”. Itt elöljáróban inkább ne bonyolódjunk bele, hogy mennyire jött ez be. Hányan gondolták, gondolják a mindennapi vendégek közül, hogy beugranak egy ebédre az 1894-ben Wampetics néven nyílt, majd 1910-től Gundel Károly és családja által vitt, az államosítást, a fejletlen és fejlett szocialista vendéglátás minden züllesztési kísérletét túlélt étterem patinás falai közé.
Hogy válogathassanak a Nemzeti 11-ből – így jelölik azokat a fogásokat, amelyek itt születtek, illetve e helynek köszönhetően lettek a nemzeti gasztronómia örökségei. Mint például a Palóc leves, a Fogas Kárpáti módra, vagy nomen est omen, a Gundel palacsinta (amely ugyan nem egészen városligeti felmenőkkel bír, de erről majd később). Napestig adomázhatnánk a Gundel-történetről, lévén könyvtárnyi a szép- és szakirodalma, sorolhatnánk ki mindenkit etettek itt a koronás államfőktől a mindenkori politikai elit tagjain át a hazai és nemzetközi művészvilág hírességeiig.