A profitban úszó termelők nem engednek a méregdrága élelmiszerek árából
Az agrárgazdálkodók – lobbierejüknek is köszönhetően – hatalmas nyereségre tettek szert a magasan tartott élelmiszerárakon. Most igyekeznek megmagyarázni, mire kell nekik ez a pénz.
Az agrárgazdálkodók határozott nemmel válaszolnak arra a kérdésre, hogy a válságos körülmények között és a 40-50 százalékos élelmiszer-infláció mellett nem kellett volna-e egy kicsit visszafogottabban sajnálni magukat 2022-ben. Bár nem szeretik nyíltan hangoztatni, többnyire arra hivatkoznak, hogy muszáj fejleszteniük és beruházniuk, különben végképp lemaradnak a versenyképességben. Ehhez pedig pénzt kell tartalékolniuk.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, Éder Tamás például úgy érvel, hogy az élelmiszeripar csak akkor tud hatékonyabban, kisebb önköltséggel és ténylegesen olcsóbban működni, ha egy erős, széles árualapot biztonságosan előállító termelői réteg van mögötte. Ehhez viszont fejlesztésekre van szükség.
Sírtak a gazdák a rezsi miatt, aztán kihúztak maguknak 2-3-szoros profitot a vásárlók zsebéből
Minden feltétel adott, hogy érdemben olcsóbbak legyenek az élelmiszerek, ám a gazdák, köztük például Mészáros Lőrinc nyereségigénye felülírja ezt. A termelők jelentős része aszályban is át tudta hárítani a költségeit, most pedig arra hivatkoznak, hogy fejlesztésre kell a pénz.