Nehezen értik meg a fiatalok, mi a baj az energiaitalokkal, ha látják, hogy a felnőttek mennyi alkoholt isznak
Szakemberek szerint a gyártók és a forgalmazók hiába hárítják a felelősséget azokra, akik „nem rendeltetésszerűen” fogyasztják az italt, ez nem mentség arra, hogy készítményeik károsak a fiatalok egészségére. A tiltás azonban kevés, hangsúlyozzák, meg kell tanítani a fiataloknak, miért nem ajánlott energiaitalt inniuk.
Az energiaitalok károsak, legfeljebb az írható a „javukra”, hogy a legtöbb serkentő- és pszichoaktív szer még nagyobb károkat okoz. De ezeknek a „bombáknak” a hatása sem elhanyagolható.
Növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, szívdobogás-érzést okoznak, stimulálják a központi idegrendszert, megterhelik a májat és a vesét, vízhajtó hatásuk miatt kiszáradáshoz vezethetnek, különösen akkor, ha valaki alkoholt is fogyaszt, vagy sportolás közben issza az energiaitalt. Ezekben az esetekben gyakori az ájulás, de a túlzott fogyasztás toxikus hatással is jár, és akár pszichotikus tüneteket, például hallucinációt is előidézhet. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, az akár egyetlen doboznyi ital elfogyasztásától is meghalhat. Gyermekekre, különösen a 14 éven aluliakra mindez fokozottan érvényes.
Akkor most pontosan mit is akar az Orbán-kormány az energiaitalokkal? Tilt vagy támogat?
Mintha tesztelnék, hogy népszerűséget hozhat-e a kormánypártoknak, ha megtiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalok vásárlását. Eddig kevés jele volt annak, hogy aggasztja őket ezen termékek egészségkárosító hatása, sőt milliárdos támogatásokat ítéltek meg a legnagyobb hazai gyártónak. Az alkoholfogyasztás mérséklése sem prioritás, a házi pálinkafőzés adómentes tette, a borivás népszerűsítésébe is alaposan besegít.
Demetrovics Zsolt addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora jelentősen árnyalja ezt a képet azzal, hogy az energiaitalok – önmagukban, alkohol nélkül fogyasztva – sem függőségi potenciáljukban, sem egészségromboló hatásukban nem mérhetők a toxikológiai osztályok terheltségéért felelős vegyületekhez, például az alkoholhoz.