Minden negyedik magyar kövér. Sok az ételallergiás. Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia?
Az élelmiszergyártók új ízeket és ételeket fejlesztenek ki vele. Ez csak az egyik előnye a mesterséges intelligenciának (MI), melytől ugyanakkor azt is várják a szakértők, hogy demokratizálja az egészséges táplálkozáshoz való hozzáférést.
Az OECD-országokban élők közel ötöde (18,4%) kövér, Magyarországon pedig minden negyedik ember (23,9%). A legtöbb államban évente 1 százalékkal többen lesznek a túlsúllyal vagy elhízással küzdők. Világszerte növekszik az inzulinproblémával élők száma is. Például az Egyesült Államokban a 18 évnél idősebb lakosság 11 százaléka cukorbeteg, további 38 százalék pedig már a betegség előszobájában áll, azaz prediabéteszes.
Két éve globálisan 6,86 milliárd dolláros piacot jelentettek az élelmiszeripar MI-megoldásai, és elemzők most úgy számolnak, hogy nyolc éven belül a negyvenszeresére bővülhet a szegmens. Húsbavágó kérdés, hogy utóbbi növekmény hozzájárulhat-e az előbbiek visszafordításához.