Jobline.hu
Jobline.hu

A mindennapos összeköttetés, a mobiltechnológia és a globális gazdaságban való létezés arra kényszerítette az Y-generációt, hogy a munka-magánélet egyensúlya helyett inkább a munka-magánélet harmóniájáról beszéljenek.

A munka és a magánélet keveredése soha nem volt ennyire nyilvánvaló, mint manapság, amikor bárki bármikor elérhető, és bárki összeköthető bárkivel. Ebben a  „hiperösszekapcsolt” világban, ahol az okoseszközök szinte mindig – szó szerint és képletesen is – csak egy karnyújtásnyira vannak, arra kényszerülnek az Y generáció tagjai, hogy újragondolják és újrafogalmazzák a munka és a magánélet egyensúlyát.

Az Y generáció szerint a munka-magánélet egyensúlya

Hosszú távú: Az Y generációsokat nem az a gondolat hajtja, hogy az elkövetkező 40 évben keményen kell dolgozniuk, majd nyugdíjba vonulniuk, hanem inkább olyan karrierépítésben gondolkodnak, amely képes ellenállni a folyamatos változásoknak, és megfelel mindannak a követelménynek, ami egy 21. századi karrier kiépítéséhez szükséges.
Integrált: Az Y generációt jobban érdekli a technika kihasználása a munka és magánélet összeegyeztetésének érdekében. A „munka-magánélet egyensúlya” kifejezés azt jelenti, hogy a munka teljesen elválik az élettől, de a valóság az, hogy ez is az élet része. A mai világban teljesen irreális arra kényszeríteni az embereket, hogy a munkát és az életet egymástól teljesen különálló dobozokba helyezzék.
Elkötelezett: Az Y generáció szerint a munka-magánélet egyensúlya nem más, mint teljesen elköteleződni a feladatok, a tevékenységek vagy azok iránt, akik nap mint nap körül veszik őket. A munka és magánélet közötti egyensúly nem feltétlenül fizikai helyhez és időhöz kötött, hanem inkább egy tudatállapot, egy mentális határvonal.
„Folyékony”: Az Y generáció szeretné, ha a munka-magánélet egyensúlya folyékony, szabad, rugalmas lenne, vagyis állandóan variálható, hogy az adott napon, mi számít épp fontosnak. Számukra a munka-magánélet egyensúlya nem jelent merev határokat, és a „folyékony” megközelítés kevesebb stresszt okoz.
Személyes: Az Y generáció azt szeretné, ha a személyes és szakmai életük minden aspektusa ugyanakkora figyelmet és prioritást élvezne, és a szakmai és személyes célok is egészséges kombinációban lennének. A szabadság és a rugalmasság érzete elengedhetetlen, amit mind a szakmai, mind a személyes törekvéseikben támogatni kell. Olyan munkát szeretnének, ahol mindegy, fizikailag mennyi időt töltenek, ha a munkájukat rendesen elvégzik.
A cél tehát nem a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése. Dan Thurmon író szerint az örökös egyensúlykeresés végső soron korlátozza a növekedést, a fejlődést és az életminőséget. A tökéletes egyensúly szerinte elérhetetlen, és közelebbről vizsgálva, nem is tesz feltétlenül jót, hiszen arra kényszerít minket, hogy folyamatosan az egyensúlyra törekedjünk, miközben vannak olyan élethelyzetek, amikor az egyik terület nagyobb figyelmet követel a másiknál.
Az Inc.com cikke nyomán


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport