Jobline.hu
Jobline.hu

Egy jó kapcsolati rendszer folyamatosan tájékoztat, új dolgokat tanít, és sokkal innovatívabbá tesz minket. Segít abban, hogy az ötleteink ne találjanak süket fülekre, ahogy abban is, hogy gyorsan elvégezhessük a munkánkat, ha sietünk. Ennek ellenére sokan még mindig nem fedezték fel a változatos szakmai kapcsolatokban rejlő értéket. A Harvard Business Review cikkében arról az 5 tévképzetről esik szó, amely visszatarthat minket attól, hogy kiélvezhessük a szakmai kapcsolatépítés összes előnyét.

1. félreértés: A kapcsolatépítés többnyire időpocsékolás

A tapasztalatlanság vezetheti az embereket arra, hogy megkérdőjelezzék, vajon a networking tényleg megéri-e, különösen akkor, ha a kialakított kapcsolatokból nem válik azonnali haszon. Hogy megtérül-e a kapcsolati tőke, az általában annak a függvénye, milyen hálózattal rendelkezel, és hogyan építed fel. A legtöbben nem tudatosan építik a kapcsolati hálójukat, csupán válaszolnak a kérésekre, és csak akkor veszik fel a kapcsolatot másokkal, ha szükségük van valamire.

2. félreértés: Az embereknek vagy van tehetségük a kapcsolatépítéshez, vagy nincs, és ezen nehéz változtatni

Sokan vélik úgy, hogy a hálózatépítés csupán az extrovertált személyiségek jutalma, és nem fér össze a félénkebb természetűek személyiségével. Ha úgy tekintenek magukra, mint akik nem rendelkeznek ezzel a veleszületett tehetséggel, akkor nem fektetnek energiát a kapcsolatépítésbe, mert nem hiszik, hogy erőfeszítéseik megtérülnek.

Carol Dweck, a Stanford Egyetem egyik pszichológusa kimutatta, hogy alapvetően hajlamosak vagyunk a „természet kontra nevelés” elvében hinni, amikor olyan személyes jellemzőkről van szó, mint például az intelligencia vagy a vezetői képességek. A fix elméletekkel rendelkező emberek úgy vélik, hogy a képességek alapvetően velünk született jellemzők, a másik csoport viszont ezek fejlesztésében hisz. Ha a hálózatépítésre is olyan képességként tekintesz, amit fejleszteni tudsz, akkor sokkal motiváltabb vagy abban, hogy keményen dolgozz rajta.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÁLLÁSOK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

3. félreértés: A kapcsolatoknak természetesen kell kialakulniuk

Az egyik legnagyobb félreértés a networkinggel kapcsolatban, hogy az emberek úgy gondolják, kapcsolataiknak spontán módon kell alakulniuk és fejlődniük. Úgy vélik, hogy a módszeres és stratégiai hálózatépítés valamiképp etikátlan is. Ezzel a gondolkodással csak az a probléma, hogy olyan hálózatokat hozol létre, amelyek szakmai szempontból egyáltalán nem hasznosak, és túlságosan homogének. Szociálpszichológiai kutatások azt mutatják, hogy spontán módon olyan emberekkel alakítunk ki kapcsolatot, akik hozzánk hasonlóak, és akiket kényelmes megismerni, mert gyakran futunk velük össze. Az ilyen „nárcisztikus és lusta” hálózatok soha nem adhatják meg számodra azt, amire szükséged van ahhoz, hogy megértsd a körülötted lévő világot, jó döntéseket hozz, és elfogadj olyan ötleteket is, amelyek tőled teljesen ellentétes emberektől származnak. Ezért kell szakmai hálózataidat szándékosan fejlesztened, és összehangolt erőfeszítéseket tenned ezeknek a kapcsolatoknak az ápolására.

4. félreértés: A hálózatépítés önző vagy épp ellenkezőleg, önzetlen dolog

Sokan azért nem vesznek részt a hálózatépítésben, mert nem őszinte, sőt egyenesen manipulatív dolognak találják, ahol tisztességtelen előnyre tesznek szert másokkal szemben, csak mert rendelkeznek jó kapcsolatokkal. Mások viszont azt gondolják, ha másoktól lehetőséget kaptak, akkor azt azonnal viszonozniuk kell.

Egy tanulmány rámutatott, hogy a hálózat etikájával kapcsolatos nézetek hajlamosak szintekre oszlani. Míg a fiatal szakemberek rosszul érezték magukat azért, mert hálózatot kell építeniük ahhoz, hogy a karrierjük előnyös fordulatot vegyen, addig az idősebbek nem érezték ezt, mert úgy gondolták, hogy hasonló értékeket tudnak kínálni kapcsolataiknak. Ez a különbség abból adódik, mennyire tartjuk értékesnek a hozzájárulásunkat, illetve bízunk-e abban, hogy cserébe, mi is tudunk segíteni a másikon.

5. félreértés: Az erős kötelékek a legértékesebbek

Szintén gyakori félreértés, hogy a hálózatunk kulcsemberei azok, akikkel szoros, bizalmi kapcsolatokat alakítottunk ki, akik jól ismernek minket. Miközben ezek valóban fontos kapcsolatok, hajlamosak vagyunk alábecsülni „gyengébb” kapcsolataink fontosságát, azokat, akiket még nem ismerünk jól, vagy nem látjuk őket túl gyakran.

A bizalmi emberekkel, tanácsadókkal általában az a legnagyobb probléma, hogy nem akarnak segíteni, hiszen valószínű ugyanazokkal az információkkal és perspektívákkal rendelkeznek, mint mi. Számos kutatás azt mutatja, hogy az innováció és a stratégiai megismerés olyan gyengébb kapcsolatokon keresztül áramlik, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy olyanokkal is érintkezésbe lépjünk, akiket nem ismerünk. Így új dolgokat tanulhatunk, és hozzáférhetünk az információk és erőforrások szélesebb köréhez.

 Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.