Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

Az általános iskolásoktól a végzős középiskolásokon át egészen az egyetemistákig, dolgozó felnőttekig bárki találhat olyan online kurzust, amellyel eredményesen készülhet fel a nyelvvizsgára, az érettségire vagy bővítheti tudását informatikai, művészeti vagy más területen. De milyenek az online kurzusok? Hogyan tehetik próbára tudásukat az online tanulók? És honnan lehet megtudni, hogy minőségi tanfolyamról van-e szó?

Pénz, idő, kényelem – ez a három legfőbb ok, amely miatt érdemes online tanulni (bár mint korábbi cikkünkben megmutattuk, sok diák és felnőtt számára ez az egyetlen lehetőség a tanulásra). Nem kell eljárni semmilyen iskolába, különórára, otthonról a laptopon, tableten, de akár telefonon is lehet tanulni. Jó megoldás a folyamatos időhiánnyal küzdőknek, hiszen az online kurzusokat bármikor el lehet kezdeni, az előadásokat a nap huszonnégy órájában, akár az éjszaka közepén is meg lehet nézni, ahogy a gyakorlati feladatokat is meg lehet oldani reggeli közben, két megbeszélés között a munkahelyen, a vonaton vagy a buszon, akárhol és akármikor. 

A legtöbb online tanulási platformon ráadásul a megvásárolt kurzust annyiszor lehet megnézni, ahányszor csak szeretné az előfizető – vagyis ha kiderül, hogy egy új munkahely, az egyetem elkezdése vagy családi okok miatt egy időre abba kell hagyni a tanulást, később folytathatja az új ismeretek elsajátítását. Akár egy könyvet, amit ha egyszer megveszünk, megmarad a polcon.

A kényelem mellett persze fontos tényező a pénz is – míg egy magántanárnál vagy egy hagyományos tanfolyamon több tízezer forintot kell költeni, egy megbízható online oktatási platformon ugyanazt a szakmai minőséget meg lehet kapni a tanfolyami árak töredékéért.

Sőt némi utánajárással ingyenes kurzusokat is találhat az, aki ezt az oktatási formát választaná: az Eduline online oktatási oldalán például bárki tanulhat zongorázni, méghozzá teljesen ingyen, az általános és középiskolások pedig matematika-, biológia- és fizikaleckéket vehetnek díjmentesen. Ezekre egyébként külön is rá lehet keresni az oldalon, a kurzusokat ugyanis nemcsak téma szerint csoportosították, hanem nézettség és ár szerint is, így pár kattintással el lehet érni az ingyenes tanfolyamokat.

©

Kik készítik az online kurzusokat? 

Egyetemi oktatók, középiskolai tanárok, felnőttképzésben dolgozó szakemberek. Az Eduline online oktatási oldalának egyik legnépszerűbb kurzusát – az SQL-lekérdezések összeállítása – például a Gábor Dénes Főiskola mestertanára állította össze, míg az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány érettségi-előkészítőit is elismert szakemberek, oktatók készítették. Lehet találkozni közgazdász, webfejlesztő, marketingmenedzser vagy éppen pszichológus oktatóval is, de a különböző oktatóközpontok képzései is megtalálhatók az oldalon. 

©

Akinek folyamatos tanári visszajelzésre van szüksége a hatékony tanuláshoz, annak sem kell lemondania az online képzésekről, az Eduline online oktatási oldalán ugyanis bárki konzultálhat az adott kurzus oktatójával e-mailben, Skype-on, de a többi tanulóval is fórumozhat. A videós formátum is segít a tananyag megértésében, több kurzust pedig úgy állítottak össze az oktatók, hogy az utolsó lecke végén egy teszttel tehetik próbára tudásukat a tanulók. Az emelt szintű történelemérettségi online felkészítője például tíz témakörből áll, az utolsó videó megtekintése után próbaérettségit tölthetnek ki a beiratkozók.

Hasonló az Eduline platformján megtalálható nyelvvizsga-felkészítő kurzusok felépítése is – az oktatók nemcsak az egyes nyelvvizsgatípusok feladatait ismertetik, gyakorlási lehetőséget is adnak, a nyelvtanulók felkészülési tanácsokat és letölthető segédanyagokat is igénybe vehetnek.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.