Jobline.hu
Jobline.hu

A jövőben egyre nagyobb arányban tartanak majd a cégek úgynevezett Skype-interjúkat, ezért ha eddig még nem volt benne részünk, számíthatunk arra, hogy hamarosan mi magunk is megtapasztaljuk. Íme néhány fontos tény és pár tipp a Skype-interjúval kapcsolatban.

Miért tartanak a vállalatok Skype-interjúkat?

Az online interjúkkal a cég sok időt és pénzt takarít meg. Ahelyett, hogy a jelöltek személyes interjún vennének részt, a vállalat számítógépen, okostelefonon és tableten keresztül is megismerheti őket. A Skype-interjú ráadásul sokkal személyesebb, mint a hagyományos telefonos interjú, hiszen lehetővé teszi az interjúztatók számára, hogy láthassák a jelölt testbeszédét, arckifejezését és más nonverbális jelzéseit.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK PÉNZÜGYI ÁLLÁSOK

IT  ÁLLÁSOK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÁLLÁSOK SZAKMUNKÁS ÁLLÁSOK

Mennyire kell komolyan vennünk a Skype-interjút?

Néhány esetben a Skype-beszélgetés egy személyes állásinterjú szerepét töltheti be, különösen akkor, ha a hívás miatt nem válik szükségessé, hogy a jelölt személyesen is megjelenjen a cégnél. Kezeljük tehát a Skype-interjút hagyományos állásinterjúként. Ez azt jelenti, hogy végezzünk ugyanúgy kutatásokat a cégről, készüljünk fel a fogós kérdésekből. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kérdező ugyanúgy figyelni fogja a fizikai reakciónkat, ahogy szemtől szemben tenné, így az arckifejezésünkre és a testbeszédünkre sem árt figyelnünk.

A Skype-interjú logisztikája

Az interjú előtt meg kell győződnünk arról, hogy a számítógép, okostelefon, tablet kamerája rendben működik, és a környezet is alkalmas egy ilyen jellegű beszélgetésre. A szegényes világítás, a hang és egyéb logisztikai problémák felboríthatják az interjú zökkenőmentességét.

  1. Legyünk ott időben a hívásnál. Beszéljük át az interjúztatóval az interjú előtt, melyik fél hívja a másikat. Hagyjunk időt a bejelentkezésünkre is.
  2. Öltözzünk fel úgy, mintha állásinterjúra mennénk. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy nem figyelünk a megfelelő öltözékre, vagy csak deréktól felfelé viselünk megfelelő ruhadarabot. De mi van, ha fel kell állnunk valamiért? Nem biztos, hogy jó pont a csíkos zoknik vagy a mezítlábasságunk látványa…
  3. Legyünk biztosak abban, hogy jól működik a netünk. A folyamatos akadozás, megszakadás, lefagyás, késés biztosan nem válik az előnyünkre.
  4. Legyen a számítógép kamerája szemmagasságban.
  5. A háttér legyen rendezett és egyszerű. Egy minimális dekoráció a háttérben még nem jelent problémát, mégis jobb, ha semmi sem árulkodik a személyiségünkről.
  6. A hangminőség nagyon fontos. Egy viszonylag üres helyiségben könnyen visszhangozhat, amit mondunk. Minél több tárgy van egy szobában, annál jobb, persze csak akkor, ha az 5-ös pont szerint nem az interjúztató látja azt.
  7. Csökkentsük a háttérzajt. A gyerekek ricsaja a másik szobában, a kinti forgalom zaja szintén zavaró lehet. Zárjuk be az ablakokat, és lehetőleg olyan időpontot keressünk az interjúra, amikor senki sincs otthon.
  8. A megvilágítás is fontos. Figyeljünk az ellenfényre, legyen a gépünk az ablak előtt, mintsem az ablak mögött. Az alulról érkező fény ideges megjelenést kölcsönöz nekünk, ezért kerüljük el.

A Skype-interjúk egyre elterjedtebbé válnak, ezért készüljünk rá lelkiekben. Az interjú előtt két nappal gyakoroljuk a beszélgetést egy közeli barátunkkal vagy rokonunkkal, aki így fel tudja hívni a figyelmünket a kiküszöbölendő problémákra.

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.