Jobline.hu
Jobline.hu

Az interneten szinte mindenre található megoldás. Azonban vannak dolgok, amelyekre nem a böngészőben fogod megtalálni a csodareceptet. Például a siker kulcsa minden ember esetében más és más. Éppen ezért, mi most nem a siker kulcsát szeretnénk átadni, hanem azt az öt lépcsőfokot, melyek segítségedre lehetnek abban, hogy a saját erősségeidben rejlő lehetőségeket minél jobban ki tudd használni.

1. Ismerd fel!

Ahhoz, hogy képes legyél az erősségeidből profitálni, az első lépés, hogy felismerd, melyek is ezek a tulajdonságaid. A környezeted visszajelzései, az elmélyült beszélgetések és önismereti tesztek, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy reális képet alkoss magadról.

DE: Előfordulhat, hogy a társadalmi nyomás, a szülők elvárásai vagy épp mások véleménye miatt rosszul ítéled meg a képességeidet. Fontos, hogy jól válaszd meg, kiknek a szavára adsz!

2. Ne rejtsd véka alá!

A „Milyen erősségeid vannak?” egyike az állásinterjún elhangzó leggyakoribb kérdéseknek. Tudnod kell kommunikálni azt, amiben jó vagy, így nem árt, ha már a motivációs levélben kitérsz a témára. Megfelelő szinten tartva ez nem nagyképűséget, hanem magabiztosságot sugall.

DE: Azt se felejtsd el, hogy mindez akkor lesz igazán hiteles, ha konkrét példákkal tudod alátámasztani!

3. Kamatoztasd!

Ha botfüled van, ne zeneművészeti főiskolára jelentkezz! Ha rossz a helyesírásod, ne legyél magyartanár. Ezek persze extrém példák, de a lényeget jól mutatják. Mindenképp olyan területen próbálj elhelyezkedni, ahol tudod az erősségeidet kamatoztatni! Ugyanis így tudsz előrelépni, és az önbizalmadnak is hatalmas löket, ha jó vagy abban, amit csinálsz.

DE: Néha ki kell lépned a komfortzónából, mert elképzelhető, hogy így olyan készségedre is fény derül, amiről nem is tudod, hogy a birtokában vagy.

4. Fejleszd!

Jó pap is holtig tanul – mondják a bölcsek. Az élethosszig tartó tanulás nem csak egy elcsépelt frázis. A munkaerőpiacon hatalmas a verseny, és hiába vagy jó valamiben, mindig lesznek olyanok, akik nálad is jobbak. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy sose érezd úgy, hogy te már teljesen felkészült vagy szakmailag.

DE: Az, hogy pallérozod a tehetséged, ne azt jelentse, hogy a gyengeségeidről megfeledkezel! A jóból még jobbat, a gyengéből átlagosat! – legyen ez a mantrád!

5. Higgy benne!

A sikeres emberekkel készített interjúkban mindig felteszik a kérdést, hogy vajon mi is az ő titkuk. Általában a következők hangzanak el: „Mertem nagyot álmodni! Mindennap tettem a céljaimért! És hittem a képességeimben!” Talán érdemes megfogadni a tanácsukat.

DE: Itt nincs semmi de! Egyszerűen higgy magadban és csináld! :)

Szívesen olvasnál hasonló témájú cikkeket? A HVG Állásbörze blogján többek között arról is olvashatsz, hogy hogyan segít az önbizalmad erősítése céljaid elérésében!Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.