Jobline.hu
Jobline.hu

Ha a legfőbb mumusod az ébresztőóra, legutáltabb napod a hétfő, és a „Hogy telt a napod, Drágám?” kérdésre minden esetben cenzúráért kiáltó szavakkal válaszolsz, akkor érdemes egy kicsit jobban odafigyelned magadra és környezetedre.

A jelenséget leginkább az „iskolaundor” érzéséhez lehet hasonlítani. Ezen a legtöbben viszonylag korán átesünk, de jó eséllyel, - és olykor szükséges külső motivációval - túl is lendülünk.

Az - elsősorban - tapasztalt szakembereknél jelentkező kiégés sok szempontból ezt az állapotot idézi: tartós kimerültség, fásultság, ingerlékenység, motiváció hiánya. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a betegségekre is, ami hosszú távon egyre súlyosabb méreteket ölthet.

Olvasd el tippjeinket, hogy mivel előzheted meg ezt az állapotot!

Oszd ki az érmeket!

A legtöbb ember életében a három legfontosabb dolog a család, a munka és az egészség, persze egyénenként változhat, hogy ezek milyen sorrendben állnak a dobogón.

Ha számodra a család az aranyérmes, akkor ügyelj arra, hogy nehogy a munkád miatt túlságosan elhanyagold! Már néhány egyszerű rutin kialakítása is segíthet. Például reggel ne az e-mail fiókod legyen az első, amivel kapcsolatba kerülsz. Egy jóreggelt puszi és néhány kedves szó nem vesz el sok időt, és nem megy a munkád rovására, viszont sokat adhat annak, aki fontos számodra.

Kevesebb konfliktus lehet a párkapcsolatodban, ha legalább hétvégente képes vagy kikapcsolni az agyad és a laptopod, és nem a géped fölött görnyedsz a cég problémáin agyalva. Arra ott lesz az egész hét. És te sem fogod úgy érezni, hogy amiatt a „nyavalyás” munka miatt tönkremegy a magánéleted.

Merj nemet mondani!

Természetes hogy szeretnél jó pontokat szerezni a főnöködnél, és az előléptetésre gyúrsz. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy alkalmanként bevállalj egy-egy pluszmunkát, és ha túlórázásról van szó, akkor se keress kifogásokat. Viszont vigyázz, nehogy a túlzott szorgalmadat úgy értelmezzék, hogy most már mindig mindent rád sózhatnak. Ha úgy érzed, hogy már így is épp eléggé túl vagy terhelve, merj nemet mondani egy-egy feladatra! Megfelelő indoklással a főnököd meg fogja érteni, különösen, hogy számára is nagyon fontos, hogy motivált és energikus maradj.

Töltekezz a hobbiddal!

Téged mi az, ami leginkább kikapcsol? Egy jó kis edzés, a főzés, egy érdekes regény, vagy csak ülni és egy nagy zacskó chipsszel az öledben bámulni a képernyőt? Legalább heti néhány alkalommal szánj időt a hobbidra! Hidd el, nem felesleges időpocsékolás! Lelkileg feltölt, és szellemileg kikapcsol! Ráadásul még a munkádban is előre lendíthet a gondolat: „Ha időben végzek a feladatokkal, nem kell túlóráznom, így futni is el tudok menni.”

Szívesen olvasnál többet erről? A HVG Állásbörze blogján még több érdekes gondolatot találsz a kiégésről, és más, karrierépítést támogató témáról.


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.