HVG Extra A Nő
HVG Extra A Nő
Tetszett a cikk?

Elkezdődött a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A díszvendégország Norvégia mellett kiemelt figyelmet kap a szélesebb európai irodalmi kínálat is. Ehhez a 3 és fél napon át tartó körutazáshoz szeretnénk néhány programot ajánlani a teljesség igénye nélkül.

Az északi kultúrák iránt érdeklődőknek sok izgalmas szerzőt sikerült elhozni a fesztiválra az idei díszvendég, Karl Ove Knausgård mellett. A norvég írók között látható és hallható  Bjørn Berge, Marta Breen, Vigdis Hjorth, Åsmund H. Eikenes, Tomas Espedal, Thomas Hylland Eriksen, Bjarte Breiteig, Klara Hveberg  és Jostein Garden is.  Változatos témák között válogathatnak az érdeklődők, a hétköznapi életképektől kezdve az evolúcióig, a feminizmuson, a nacionalizmuson át a történelmi változásokig kínálunk programokat:

©

Harcom. Beszélgetés Karl Ove Knausgård norvég író életrajzi sorozatáról

Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban címmel lesz kerekasztal-beszélgetés az Európa Pontban. Norvégiától Ciprusig kalandozhatunk a  női sorsok, inspirációk, motivációk világában. Résztvevők: Vigdis Hjorth (Norvégia), Rosa Liksom (Finnország), Caroline O'Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország) és Nasia Dionysiou (Ciprus).

Tabutémák női szemmel címmel szerveztek beszélgetést Marta Breen és Vigdis Hjorth norvég írónőkkel.

10 éves az Európai Unió Irodalmi Díja. Résztvevők: Ina Vultchanova (Bulgária), Osvald  Zebris (Lettország), Horváth Viktor, Laczházi Aranka (baltista fordító), Déri  Ákos (szerkesztő), Mondik Gábor (Kreatív Európa Iroda)

Folytatódik az Európai Írótalálkozó hagyománya a könyvfesztiválra látogató, külföldi írók, köztük számos díjazott alkotó részvételével.

Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói is bemutatkoznak. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 22 országból érkeznek fiatal írók. Hazánkat a Margó-díjas Mécs Anna képviseli. 

A programok időpontja, helyszíne és a kapcsolódó könyvújdonságok megtalálhatóak a bookfestival.hu oldalon.
Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Extra A nő magazin közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.