Jobline.hu
Jobline.hu

A szabadúszó munkák előretörése az évtized egyik leghatékonyabb munkahelyi trendje. Napjainkban több millió ember hagyja ott teljes idős állását egy szabadabb lehetőségért.

Eközben a kisvállalkozásoknak fenn kell tartaniuk költségvetésüket. Amikor a költségek csökkentéséről esik szó, a tehetségek gyakran viselik ennek következményeit. Mivel a szabadúszók megbízása általában olcsóbb, mint a teljes munkaidős munkavállalók foglalkoztatása, a kisvállalkozások gyakran olyan fontos, de rövidtávú feladatokkal látják el őket, mint a logótervezés, a pénzügyi elemzés vagy a szöveggondozás.

De vajon csak akkor alkalmazzunk szabadúszókat, amikor költségeket akarunk csökkenteni? Mindig jó döntés teljes idős munkavállalókat alkalmazni? Mindkettő munkatípusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért az üzleti céljaink szerint érdemes a következő forgatókönyveken elgondolkodnunk:

Miért alkalmazz szabadúszót

Manapság könnyen találni olyan szabadúszókat, akik konkrét feladatokat tudnak megoldani a kisvállalkozásunk számára, függetlenül attól, hogy ezek egyszeri projektek, mint például egy webhely felépítése vagy folyamatos igények, mint például blogbejegyzések írása. Ennek az útnak számos előnye van:

#1. Alacsonyabb általános költségek

Amikor szabadúszót foglalkoztatunk, lényegesen magasabb óra- vagy napi díjat fizetünk neki, mint a teljes időben foglalkoztatott munkatársaknak, de nem kell fizetnünk utána egy csomó adót, főként ha „katás” vállalkozóról van szó. Ha a szabadúszó távolról dolgozik, az irodai hely és más erőforrások is megtakaríthatóak.

#2. Kevesebb jogi probléma

A szabadúszókat alkalmazó vállalkozások biztonságban vannak a zaklatás vagy a hátrányos megkülönböztetés formáitól.

#3. Könnyebben „mozgatható”

Ha alkalmazotti jogviszonyban áll velünk valaki, akkor teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy ő a legmegfelelőbb ember a munkára. A rossz illeszkedés költsége magas, sok időt és erőforrást veszíthetünk az alacsony teljesítményű alkalmazottak miatt. Ellenben a szabadúszókat tipikusan projektekre bérlik. A legtöbb esetben elengedni őket legalább olyan könnyű, mint elküldeni egy e-mailt. Ha nem válnak be, gyorsan találhatunk újat.

#4. Szélesebb tehetségbázis elérhető

A világ minden tájáról alkalmazhatunk szabadúszókat, feltéve, ha teljesíteni tudják a határidőket.

#5. Megfizethető hozzáférés a szakértői készségekhez

Rendkívül specifikus projektjeink vannak, melyek mélyreható ismereteket igényelnek? A szakképzett szabadúszó a teljes idős munkaerő díjának töredékéért tudja ugyanazzal a készséggel ellátni a feladatot.

Miért alkalmazz teljes idős munkaerőt

Vannak olyan vállalkozások és munkakörök, melyek esetében nem lehet szabadúszó munkát vállalni. De vannak más helyzetek is, amikor a kisvállalkozók jobban járnak egy alkalmazottal:

#1. Mélyreható projektek, melyeknél nagy figyelmet kell szentelni a részleteknek

Sokszor nem garantálhatjuk a szabadúszó által elvégzett munka minőségét, különösen akkor, ha a szabadúszó távolról dolgozik. Az olyan mélyreható feladatokra, amely esetében nagy figyelmet kell szentelni a részleteknek, egyszerűbb egy házon belüli alkalmazottat delegálni.

#2. A munkahelyi kultúra szétesik, ha túl sok a szabadúszó

Ha egyre fontosabb feladatokkal bízzuk meg a szabadúszókat, akkor azt kockáztatjuk, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók elhagyják a fedélzetet az alulfizetés miatt. Másrészt soha nem fogunk tudni kifejleszteni egy olyan nyertes irodakultúrát, amely vonzza a tehetségeket, ha csak ideiglenes szabadúszókkal dolgozunk.

#3. Nagyobb kötelezettségvállalás a vállalat felé

A szabadúszó számára az üzleti tevékenységünk sok olyan munkát tartalmazhat, amely időt és figyelmet igényel. Ha a teljes munkaidőben foglalkoztatottak tisztességes fizetést kapnak, akkor egyedülálló szakmai tevékenységet nyújtanak a vállalatnak. A dolgozók motiváltabbak lesznek, ha látják a cég sikereit, hiszen ezek több lehetőséget és sikert jelenthetnek nekik is. A szabadúszók azonban nem kötődnek ennyire a céghez, tudják, hogy bármikor helyettesíthetőek, ezért kevesebb okuk van arra, hogy befektessenek a vállalat sikerébe.

Akármelyik utat is választjuk, döntsünk következetesen arról, melyik a legmegfelelőbb típus a számunkra.

A Recruiter cikke nyománAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Tízéves Brexit-hívő kisfiú írt Nigel Farage-nak, kételkednek a twitterezők

Tízéves Brexit-hívő kisfiú írt Nigel Farage-nak, kételkednek a twitterezők

Ez az első Einstein-kézirat, amit akkor írt, mikor még nem mindenki hitt neki

Ez az első Einstein-kézirat, amit akkor írt, mikor még nem mindenki hitt neki

Súlyos baleset történt éjjel a Blahán

Súlyos baleset történt éjjel a Blahán

Videón, ahogy poroltózzák a Józsefvárosban kigyulladt kocsit

Videón, ahogy poroltózzák a Józsefvárosban kigyulladt kocsit

Független jelöltek mögé áll be az ellenzék Oroszlányban

Független jelöltek mögé áll be az ellenzék Oroszlányban