Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

A vezetők jó esetben olyan emberek, akik személyiségükön keresztül képesek másokat ösztönözni. Noha különböző vezetési stílusokat mutatnak, mindannyian remélik, hogy ugyanazt érik el: motiválják a csapatot. Szinte magától értetődő, hogy egy jó vezetőnek tehetségesnek és ügyesnek kell lennie, azonban vannak olyan szükséges tulajdonságok is, melyekre nem igazán gondolnánk elsőre. Mutatjuk, melyek ezek.

#1. Szimpatikusság
Fontos tulajdonság, ha egy vezető mindenkivel kapcsolatba tud lépni a szobában. Ez nem a legkönnyebb készség, de elengedhetetlen, hogy az emberek úgy érezzék, számítanak.

#2. Érettség
Noha az őszinteség, etikusság, karizmatikusság mind a vezető tulajdonságai, gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy legalább ennyire fontos, hogy a csapat élén álló személy érett is legyen. Az érettség jele a tájékozott és világos döntések meghozatala, a másokat felhatalmazó tanácsadás, az érzések kezelése. Az érettség a bizalom kiépítésének legjobb módja. Nem a korral jár, sokkal inkább az önismeret gyümölcse.

#3. Rugalmasság
A rugalmasság, vagyis reziliencia az a képesség, hogy visszarendeződjünk nehéz helyzetek után. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a vezetők bizalmat és biztonságot teremtsenek a csapat számára. A rugalmasság azt is jelenti, hogy új megoldásokat kell találni nehéz problémákra, amelyek ösztönzik a csapatot arra, hogy tegyék ugyanezt.

#4. Elszámoltathatóság
Egy nagyszerű vezető tudja, hogyan és mikor kell elszámoltatni a csapatát. Ideális esetben a csapattagok elszámoltathatók azért, amit egyénileg csinálnak, de a vezetőnek is annak kell lennie, különösen akkor, ha a dolgok nem mennek jól. Ez segít túljutni a nehéz helyzeteken.

#5. Tudásszomj
Menedzserként elengedhetetlen, hogy mindig új tudást szerezzen az iparágban. A tanulás iránti vágy előnyt jelenthet a vállalat növekedése és az alkalmazottak irányítása során.

#6. Bizonytalanság
Noha ellentmondásosnak hangzik, a bizonytalanság alapvető vezetői vonás. Míg a vezetőknek fontos döntéseket kell meghozniuk, elengedhetetlen, hogy olykor felülvizsgálják ezeket a döntéseket. A bizonytalanság lehetővé teszi, hogy minden döntésüket szigorúan ellenőrizzék, és konzultáljanak másokkal is, mielőtt meghúznák a ravaszt.

#7. Alázat
Ha a sikertől megittasul a vezető, nem lesz vonzó a csapat számára. Az alázatosság fontos a földön maradáshoz és a kellemes társasághoz. Amikor a vezető felismeri, hogy a csapat minden tajga ugyanolyan értékes a vállalat sikerében, akkor ösztönözni fogja a termelékenységet és élvezni az ebből származó előnyöket.

#8. Egyszerűség
Az egyszerűség segít kapcsolatban maradni a csapattal minden szinten. Ha túl bonyolult, kifinomult vagy fantáziadús ötletei vannak, akkor valószínű nem működik jól együtt a csapattal.

#9. Hasznos
A jó vezető megkérdezi csapatát, hol segíthet. Egyesek nem akarják „bepiszkítani a kezüket”, vagy kemény munkát végezni, ami neheztelést válthat ki. Ha hajlandóak megtenni, azzal példát mutatnak az együttműködésre és a kezdeményezőkészségre, ami elősegíti a bizalmat és az elkötelezettséget.

#10 Introvertáltság
Bármilyen meglepő is, az általános vélekedésekkel szemben az introvertáltak nagyon jó vezetők. Ésszerűek, kitartóak, és képesek minden helyzetet alaposan kielemezni, ami hihetetlen eredményekhez vezet. Az introvertáltak ahelyett, hogy beszélnének, inkább hallgatnak, ami azt jelenti, hogy figyelembe veszik a különféle nézőpontokat, és több időt szánnak a kritikus gondolkodásra is.

A Recruiter cikke alapján

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Kövess minket a Facebook-on is, ahol mindig friss cikkekkel információkkal várunk!Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.