Das WeltAuto
Das WeltAuto
Tetszett a cikk?

Évről-évre egyre nő a hazai gépjárműátírások száma, így a 2010-es válság óta folyamatos növekedés jellemzi a piacot. Ugyan jelentős mennyiségű gépkocsi cserél gazdát és érkezik a határon túlról, mégis a fiatal használtautók hiánya jellemzi a magyarországi autóipart.

Idén januárjától szeptemberig 403.457 autó cserélt gazdát itthon, ami több mint 10 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A legnépszerűbb márkák sorrendjét az Opel (57.253 autó - 14,19 % piaci részesedés), a Suzuki (41.603 autó - 10,31 %) és a Volkswagen (39.376 autó - 9,76 %) vezetik. A típusok idei listáján az Opel Astra (29.720 autó), a Suzuki Swift (27.405 autó) és a Volkswagen Golf (11.738 autó) állnak az élen a harmadik negyedév adatai alapján.

Változatlanul özönlenek az országba az idős, kétséges műszaki állapotú használtautók. 2015 szeptember végéig 90.391 használt gépkocsi érkezett külföldről, ami 28,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi első kilenc hónaphoz képest. 2013 óta évente húszezerrel gyarapodik a külföldről behozott gépjárművek száma, így a hazai import növekedése töretlennek mondható. A gépkocsik hatvan százaléka tíz évnél idősebb (53765 autó), melyek nagy része EURO1-es vagy EURO2-es erőforrással szerelt. A határon túlról érkező, idős autók biztonságtechnikai és környezetvédelmi szempontból komoly aggályokat vetnek fel, hiszen ezen gépkocsik károsanyag-kibocsátása bizonyos értékek esetében akár a sokszorosa is lehet a fiatalabb modellekéhez képest.

A felső-középkategóriában 21.913-et, az alsó-középkategóriában 20.894 külföldi autót helyeztek itthon forgalomba, ami 36 százalékkal több, mint 2014-ben. Még mindig népszerűek az egyterűek és több autó érkezett a kis-, és városi terepjáró kategóriából is. Márkák közül a legtöbbet Volkswagent (11.625 autó), Fordot (9.339 autó), Opelt (9.021 autó), BMW-t (8.022 autó) és Audit (6.486 autó) importáltak. A típusok sorrendjét az első három negyedév adatai alapján pedig a 3-as BMW (4.416 darab), a Volkswagen Passat (3.818 darab), a Volkswagen Golf (3.186 darab), a Ford Focus (3.159 darab) és az Opel Astra (2.975 darab) vezeti.

Amellett, hogy minőségileg kifogástalan gépkocsiból hiány van az országban, a vásárlók gyakran az eladói trükkök miatt is nehéz helyzetbe kerülhetnek. A szerződéses márkakereskedések minden esetben legális úton beszerzett, megbízható gépkocsikat kínálnak ügyfeleiknek. Ezzel szemben a független értékesítők gépjárműparkjában kétes előéletű autókat is találhatunk, melyek olykor az érvényben lévő jogszabályokat kijátszva kerülnek új tulajdonosukhoz. "Alapvetően nem jelente problémát az unión belüli autómozgás, hiszen a piacnak a határon túlról érkező autókra is szüksége van. Azonban a külföldön vásárolt kocsik általában ismeretlen forrásból érkeznek Magyarországra, így az előéletüket homály fedi, és műszaki állapotuk is megkérdőjelezhető" - mondta el Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. A vezető elmondta, hogy kilométeróra visszatekeréssel, ÁFA-val való visszaélésekkel és hamis gépjárműtörténettel tévesztik meg legtöbbször az óvatlan vásárlókat. Ezeket az illegális tevékenységeket, valamint más, a szürke importból adódó visszaéléseket kormányzati szinten igyekeznek visszaszorítani, melynek köszönhetően már több fontos intézkedés is történt a szegmens kifehérítése érdekében.Az oldalon elhelyezett tartalom a Porsche Hungaria Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.