Das WeltAuto
Das WeltAuto
Tetszett a cikk?

Húsz éves rekordot döntött meg tavaly az autó import, ugyanis 120 000 négykerekűt hoztak be magánszemélyek és autókereskedők külföldről. A kétes előéletű kocsik sok szempontból ártanak a hazai állománynak, már csak abból a szempontból is, hogy a behozott négykerekűk hatvan százaléka tíz évnél idősebb volt. Ezzel párhuzamosan az országon belüli használt autó értékesítések száma is gyarapodott: 545 000-nél több gépkocsit írtak át az elmúlt év során.

Továbbra is robog a használt autó piac - derül ki a tavalyi statisztikákból. Amíg az új autó piac csak lassú emelkedést, a másodkézből származó autók iránti érdeklődés lendületesen nő: 2015-ben ugyanis 11 százalékkal több gépkocsit vásároltak másodkézből, mint 2014-ben. A januártól decemberig tartó időszakban összesen 545 597 négykerekű talált gazdára (2014: 491 705 autó), ami már majdnem elérte a 2008-as gazdasági válság előtti időszak üzletkötéseinek számát (2008: 545 687 autó).

©

Húsz éves rekordot döntött meg a használt autó import: tavaly 122 620 gépkocsit hoztak külföldről, ami 26,8 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest, s 73,4 százalékos gyarapodást mutat 2013-hoz hasonlítva. A jelenséggel alapvetően nem lenne probléma, azonban a tendencia azt mutatja, hogy a behozott járművek 60 százaléka 2005-nél régebbi évjáratú volt, ami tovább rontja a hazai járműállomány átlagéletkorát, s minőségét is. A beáramló autótömeg nagyrészt kétes forrásból származik, éppen ezért 2015-ben is sokan válnak csalók áldozatává gépjármű vásárlás során.

"Szomorúan tapasztaljuk, hogy továbbra is sok az olyan kereskedő, aki ÁFA csalás útján biztosít kedvező árat az ügyfeleknek, vagy kétes eredetű kocsit hoz be az országba. A pórul járt vásárlók helyzete utólag nehezen megoldható, azonban bízunk benne, hogy e szituációk sokakat figyelmeztetnek arra, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak a vásárlások során, s csak megbízható forrásból vegyenek kocsit" - vélekedett Frank György, a DasWeltAuto márkaigazgatója. "Az anyagi lehetőségeink természetesen nagyon fontosak a vásárlásnál, de inkább keressünk kisebb kategóriájú, fiatalabb, ellenőrizhető előéletű, hazai gépkocsit azon az áron, amiért magasabb presztízsű, ám kiszámíthatatlan múltú járgányt vásárolnánk külföldről" - tette hozzá.

A statisztikák alapján ugyanis továbbra is a magasabban jegyzett autók a népszerűek az importáltak közül: legtöbben felső- és alsó-középkategóriás gépkocsikat vásároltak, ami a típusbontásban is látható: 3-as BMW-t (5 924 autó), Volkswagen Passatot (5 170 autó) és Volkswagen Golfot (4 324 autó) hoztak legtöbben külföldről, de az Audi A4, az A Mercedes és az 5-ös BMW is az első tízben foglalt helyet. Az itthon vásárolt kocsik esetében az Opel Astra (39 818 autó) volt a legnépszerűbb, a Suzuki Swift (36 950 autó) és a Volkswagen Golf (15.707 autó) előtt.Az oldalon elhelyezett tartalom a Porsche Hungaria Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.