Das WeltAuto
Das WeltAuto
Tetszett a cikk?

Az autók megfelelő karbantartása üzemeltetői feladat, de a tendenciák azt mutatják, hogy sokan kizárólag probléma esetén keresik fel a szervizeket. A gépkocsink megfelelő állapotának fenntartása azonban folyamatos odafigyelést igényel, mivel így garantálható a biztonságos autózás. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni a javítások során.

1. A felelős gépjármű-üzemeltetés minden közlekedő feladata, amennyiben nem megfelelően karbantartott autóval járunk, saját életünket és környezetünk biztonságát is veszélyeztetjük. Éppen ezért ne csak akkor forduljunk javítóműhelyekhez, ha hibát észlelünk.

2. A rendszeres ellenőrzést a fiatal és az idős autók egyaránt igénylik, ha ezt nem tartjuk be, jelentősen megrövidülhet gépkocsink élettartama, és minőségileg is kifogásolhatóvá válhat járművünk.

3. Átlagos futásteljesítmény mellett évente legalább egy alkalommal nézessük át kocsinkat! A jelentkező hibák sok esetben lassan alakulnak ki, és a napi használat miatt nem vesszük észre a problémát. Egy szakavatott szerelő egy hang hallatán vagy egy pedálérintés alapján szinte azonnal fel tudja mérni, ha valami hibás.

4. A rendszeres kontroll azért is fontos, mert így semmilyen karbantartást nem mulasztunk el, melyek befolyásolhatnák autónk élettartamát vagy minőségét. Az olajcsere periódusok (motor, váltó) kihagyásával például költséges problémákat idézhetünk elő, s akár a környezetet is jobban károsíthatjuk; ha nem ellenőrizzük a fékek állapotát, balesetet idézhetünk elő

5. Amikor autót vásárolunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csak egy tárgyat veszünk meg, hanem egy közlekedési eszközt, aminek a fenntartása költséges. Egy márkafüggetlen műhely, s egy magán szerelő felkészült lehet egy adott márka autóinak egy-egy problémáira, átfogó megoldást azonban kizárólag a márkaszerviz tud biztosítani. A legjobb példa erre, hogy a függetlenek által megjavíthatatlannak ítélt munkák esetében végül mindig a márkaszerviz nyújt megoldást.

6. A javítások során a hazai ügyfelek alapvetően árkérdést csinálnak a karbantartásból, s jellemzően a legolcsóbb megoldást keresik. Ez azonban hosszútávon nem kifizetődő: a márkaszerviz garanciát vállal egy munkára, míg a függetlenek és a sufnik nem minden esetben, így ott a sokszorosát is fizethetjük a díjaknak, ha egy hiba újból előjön.

7. Az idősebb autókat célzó ajánlatoknak köszönhetően egyre többen térnek vissza a hivatalos márkaszervizekhez, hiszen a költséghatékonyság mellett az ügyfelek igénylik a minőségi munkavégzést. A márkaszervizek esetében 1500-2000 féle célszerszám áll a szerelők rendelkezésére, de megemlíthetőek a diagnosztikai eszközök is, amelynek ára egységenként 2-4 millió forint között mozog, s emellett komoly összegeket fordítanak az oktatásra is.

8. A javítás mellett fontos szempont a felhasznált alkatrészek minősége is. A márkafüggetlen javítóműhelyek, s a magánvállalkozásban dolgozó szerelők gyakran használnak utángyártott elemeket, amelyek ugyan olcsóbbak a gyári alkatrészeknél, de minőségileg kifogásolhatóak, így cseréjük gyakrabban szükséges. Több autógyár kínál kedvező áron alkatrészeket az idős autók számára, érdemes ezeket a lehetőségeket is figyelembe venni, főképp azért, mert az eszközökre garanciát vállal a szerviz.

9. A minőség fenntartása mellett az is fontos szempont, hogy a használt autó piacon a vezetett szervizkönyvű autók nagyobb értéket képviselnek, s az eladások során is könnyebb dolgunk van, ha márkaszervizben javíttattuk a kocsinkat.

10. Javítási periódusok:

  • Motorolaj-csere periódus: 15-30.000 kilométerenként
  • Automataváltó olajcsere: 60-80.000 kilométer
  • Fékfolyadék csere: 60-80.000 kilométer
  • A féktárcsa, fékpofa karbantartási igénye a vezetési stílustól függ, a csere esedékességéről érdemes szakember véleményét kikérni.


Az oldalon elhelyezett tartalom a Porsche Hungaria Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.