Invitech
Invitech
Tetszett a cikk?

Estefelé lerogyunk a fotelbe, elővesszük a heti műsorújságot, megnézzük, hogy korábban miket karikáztunk be, odakapcsolunk, és ha nem késtük le, megnézzük az esti filmet. Valószínűleg még sokaknak ismerős lehet ez a – ma már retrónak nevezett – élethelyzet, pedig évek óta egészen máshogyan tévézünk.

A technológia őrületesen fejlődik, a digitális megoldások megjelenése szinte az összes, hétköznapi tevékenységünket megváltoztatják és terelik szerencsére egy nagyon kényelmes, modern irányba. Okos eszközök, full HD felbontású kijelzők, vezeték nélküli technológiák, a mobilinternet, a felhő alapú tárhelyek mind-mind szükségesek ahhoz, hogy többek között a televíziózás is alapjaiban változzon meg.

A fent dióhéjban összefoglalt fejlődést a hazai szolgáltatók is igyekeznek követni: van már merevlemezzel ellátott set top box, vagy a rögzíthető, azaz csúsztatható televíziós adás, az elektronikus programfüzet, lehetőség van a filmek eredeti nyelvének beállítására, a jó kép- és hangminőségre és ez mind azért lehetséges, mert mostanra kiépültek azok a hálózatok, amelyek az ezzel járó, elképesztő adatmennyiséget képesek kiszolgálni.

A nézők is köszönik szépen, kiválóan érzik magukat, hiszen a szórakozás egy egészen új szintjét kapják meg az említett eszközöknek és az azokat támogató szolgáltatásoknak köszönhetően. A hagyományos, úgynevezett lineáris tévézés még a mai napig tarja magát, ugyanakkor mióta megjelent a stream, a Netflix, a Twitch, és még egy sor olyan forrás, amin tartalmakat nézünk, azóta egyre többen akkor és ott is tévézünk, ahol csak szeretnénk.

1. Több képernyőn, bárhol tévézünk

Terjedőben van a többképernyős tévézés, de ez még nem egy tömegesen jelentkező igény. A nappaliban, főhelyen álló tévé készülék hegemóniája a mai napig megvan, de már jönnek a kihívók. Az egyre nagyobb képernyővel bíró okostelefonok, a táblagépek, a notebookok, a játék konzolok ma már szintén egyre jobban képesek kiszolgálni a tartalomfogyasztási igényeket.

2. Programfogyasztás a la carte

A szolgáltatóknak érdekük, hogy tisztában legyenek a nézők igényeivel. Éppen ezért folyamatosan szondázzák, hogy milyen típusú műsorokat néznek szívesen és igyekeznek ennek megfelelően kialakítani a csatornakínálatot is. Az előfizetők úgynevezett mini csomagokkal egészíthetik ki az alap csatornakínálatot, így a család minden tagja megkapja azt, ami őt érdekli. A televíziózás testreszabása, a tematikus, jellemzően szórakoztató (sport, filmek, sorozatok) csomagok megjelenését a szolgáltatók technológiai felkészültsége teszi lehetővé.

3. HD mindenek felett

Az adatátviteli technológiák, illetve az a tény, hogy már nem nagyon lehet full HD-nál kisebb felbontású tévét vásárolni, jól mutatja, hogy mennyire igényeljük a tökéletes képminőséget. Kutatások szerint az év végére a hazai háztartások fele már rendelkezik nagy felbontású adásokat megjeleníteni képes készülékkel. Az Invitel előfizetői között végzett felméréséből pedig az derült ki, hogy az ügyfeleik 37 százaléka néz rendszeresen HD adásokat.

4. Nagyobb eseményekkor tévézünk

Olimpia, foci EB, tehetségkutató műsorok, illetve az ehhez hasonló, világméretű megmozdulások alaposan befolyásolják a szokásainkat. A labdarúgó eseményekkel általában egybeesik a televízió lecserélése, ami már azért is ésszerű, mert jobb HD-ban nézni az „otthoni” közvetítést.

Langsteiner Marianne, az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágának vezérigazgató-helyettese egyik interjújában például új elemként hozta fel a tehetségkutató műsorokat, illetve az azokhoz szorosan kapcsolódó, szavazásra használt mobil alkalmazásokat: ez is egy remek példa a technológiák együttműködésére, és a nézők alkalmazkodó képességére.

5. Maratoni tévézések

Az utóbbi idők egyik legerősebb trendformálója az újjáéledő sorozat műfaja. Az amerikai stúdiók hatalmas költségvetésű, mozi minőségben gyártott sorozatai a nézőket is átformálják, akik inkább összevárják az epizódokat és egy hétvége alatt egyetlen menetben „darálják le” őket.

Erre reagált úgy az egyik legismertebb, online (stream) alapú videótéka, a Netflix, hogy az új sorozatokat nem a megszokott módon tette elérhetővé, hanem egyszerre az egész évadot.

És hogy mi lesz a következő lépés? Azt valószínűleg az összes szolgáltató, tartalomgyártó, filmstúdió szeretné tudni. Az egészen biztos, hogy a fejlődés nem áll meg: pár éven belül már jön a még gyorsabb 5G, a 4K felbontású televíziók pedig ugyanolyan hétköznapiak lesznek, mint napjainkban a full HD – minden feltétel adott ahhoz, hogy még több helyen, még jobb minőségben nézhessük a kedvenc műsorainkat.

Ön hogyan tévézik? Kérjük, töltse ki kérdőívünket, hogy megtudjuk, melyek olvasóink legjellemzőbb tévézési szokásai.Az oldalon elhelyezett tartalom az Invitech közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.