Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Az álláskeresés főállású munka, amit napi 8 órában kell végezni, hogy sikerrel járj. Próbáld ki tippjeinket, és a várt eredmény nem marad el!

Légy aktív a LinkedInen
2015-öt írunk, és beigazolódott a szakértői jóslat: ma már a LinkedIn a munka világának legfontosabb globális fóruma. Ha még nincs itt profilod, sürgősen hozz egyet létre, töltsd ki minél alaposabban, és kezdj el hálózatot építeni. Sok kiválasztási szakember már nem a hagyományos önéletrajzot és motivációs levelet, hanem a LinkedIn-profilt tekinti elsődleges információs forrásnak, ezért itteni arculatodnak professzionálisnak és izgalmasan vonzónak kell lennie. Könnyen lehet, hogy tökéletes profilod láttán megkeres egy cég vagy egy fejvadász, és ajánlatot tesz.

A közösségi média más platformjait se hanyagold el
Természetes, hogy szinte mindenkinek van Facebook-profilja. Ügyelj arra, hogy a tiéden semmilyen kompromittáló fotó vagy szöveg ne szerepeljen nyilvánosan, ellenben olyan tartalom legyen elérhető, amely a LinkedIn-profilod arculatát támogatja. Lépj be szakmai csoportokba, tarts kapcsolatot volt osztály- és évfolyamtársaiddal, hiszen rengeteg állás talál gazdára informális úton, úgy, hogy barátok, ismerősök értesítenek róla.

Légy aktív a Twitteren is, szólj hozzá érdekes szakmai témákhoz, kérdezz okosan, építs itt is hálózatot.

Építs saját márkát
Hozz létre honlapot, indíts blogot, rakj fel magadról videókat a YouTube-ra és a LinkedIn-profilodra. E médiumok segítségével mutasd meg, milyen rátermett ember vagy szakmailag és mennyire rokonszenves személyiség magánemberként. Az izgalmas saját márka sokkal jobban megragadhatja a HR-esek figyelmét, mint a CV száraz adatai.

Látogass állásbörzéket, networkingeseményeket
Nagy népszerűségnek örvendenek a HVG állásbörzéi, ahol személyesen találkozhatsz nagy cégek toborzóival, akik állásajánlatokkal is várják az érdeklődőket.

Szakmai konferenciákon értékes kapcsolatokat építhetsz, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy megtaláld a neked való állást. 

Mindig testreszabott önéletrajzzal és motivációs levéllel pályázz
A profi álláskeresőnek van egy „alap” önéletrajza és motivációs levele, amelyeket az aktuális meghirdetett poszttal kapcsolatban mindig testreszab. Ez azt jelenti, hogy az állás szempontjából releváns információkat ki kell emelni, a kevésbé fontosakat pedig ki kell hagyni vagy a lehető legrövidebben kell összefoglalni.

Ügyelj arra, hogy a dokumentumok tökéletesen fogalmazott, helyesírási hibáktól és elütésektől mentes szövegeket tartalmazzanak, mert ezek vörös posztót jelentenek a HR-esek szemében. Nem elég javítóprogrammal ellenőrizni, nézze át olyan barát is, akinek jó szeme van a hibák észrevételéhez.

Készülj fel a cégből
Az állásinterjúkon nagy előnyre tehetnek szert azok a jelöltek, akik jól ismerik a céget és az adott szektort, amelyben működik, s ezzel kapcsolatban érdekes kérdéseket tudnak feltenni, amikor elhangzik: „Van kérdése?”. A felkészülés fontos része, hogy utánanézel a cég vezetőinek (LinkedIn, velük készített interjúk, róluk megjelent írások), hogy jól informáltan és magabiztosan beszélgethess az interjún, mint aki már félig a cég munkatársa.  

Készülj fel az interjúkérdésekből
Az alapvető (Miért szeretné ezt az állást?) és a trükkösnek nevezett interjúkérdésekből (Milyen állatra hasonlít leginkább?) is fel lehet úgy készülni, hogy nem érhet meglepetés az állásinterjún. Például a Jobline.hu-n számos cikk foglalkozik az interjúkérdésekkel oly módon, hogy szerepel a helyes válasz, illetve a kérdés mögött rejlő eredeti szándék elemzése is.

Legyen életed az álláskeresésen kívül
A teljes munkaidőben végzett álláskeresés megerőltető feladat, különösen, ha kudarcok is érnek közben. Sokaknak néhány hét vagy hónap után el is megy a kedvük tőle, mert csüggedés vesz rajtuk erőt, és úgy érzik, már soha nem fognak rendes állást találni. Hogy ezt elkerüld, legyen biztos hátországod, ahol sikerélmények várnak. Tanulj valamit (nyelvet, honlapkészítést, fotózást), sportolj, önkénteskedj, hogy ki tudj teljesedni, sikeresnek és értékesnek érezhesd magad. Ha pozitív személyiség tudsz maradni, jóval nagyobbak lesznek az esélyeid az állásinterjún.

Iratkozz fel a Jobline.hu Álláspostájára
A Jobline.hu Álláspostájának köszönhetően személyre szabott állásajánlatokat kaphatsz közvetlenül postafiókodba, így biztosan mindig értesülsz a legújabb állás- és karrierlehetőségekről. Kérd a Jobline.hu Álláspostáját itt>>Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.