Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

A zene mindenki életét gazdagítja már a kezdetek kezdete óta, de a tudósok csak most fedték fel, hogy nemcsak közérzetünket, de szakmai életünket is javíthatja. Vagy épp ronthatja…

Amikor az irodai légkör már túl sok a gyomrunknak, a zene nagy megkönnyebbülést, sőt akár magasabb teljesítményt is hozhat munka közben. De mielőtt kiválasztod a kedvenc lejátszási listádat, tudnod kell, mikor előnyös számodra a zenehallgatás, és mikor nem. Az Inc.com cikke elárulja, melyik gombot nyomd meg egyes munkatevékenységek esetében.

Tanulás - Stop

A tanulás megköveteli az agyunktól az analitikus gondolkodást, illetve, hogy utasításokra és tényekre emlékezzen. Amikor szól a zene, az agyunknak fel kell dolgoznia az akusztikus ingereket, miközben a tanulásra is figyelnie kell. A többfeladatosság miatt az agy a tényeknek nem megfelelően interpretálja az olvasottakat, és hibásan tárolja az adatokat. Ezért, ha valamit tanulnunk kell, a legjobb, ha kikapcsoljuk a zenét, különösen akkor, ha a választott zeneszámnak szövege is van.

Zajos környezet – Play

Ha az iroda zajos, az agy megpróbálja kezelni az összes egyedi adatrészletet annak érdekében, hogy jobban összpontosítani tudjunk a munkára. Minden adatfeldolgozás energiát vesz el, növeli a stressz hormon, a kortizol szintjét, és csökkenti a dopaminét, amely a boldogságért felelős. Ezek a hormonális változások negatívan befolyásolják a prefrontális kéreg működését, ami hátráltatja a végrehajtó funkciót. Ezért leesik a produktivitás, még akkor is, ha a kívánt feladat nem követel nagyfokú koncentrációt. Ebben a forgatókönyvben a zenehallgatás valóban segíteni tud, mert csökkenti a túlzott energiafelhasználást, amely a sokféle inger következtében jön létre. Sőt egy IT specialistákon végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy akik zenét hallgattak, sokkal gyorsabban végeztek és jobb ötletekkel hozakodtak elő, mint akik nem, csupán a hangulatuk megváltozásának köszönhetően.

Ismétlődő munka – Play

Számos tanulmány rámutatott, hogy azok az emberek, akik ismétlődő feladatok közben zenét hallgatnak, sokkal gyorsabban teljesítenek és kevésbé követnek el hibákat. Ennek oka az, hogy a kedvelt zene olyan jó érzéseket keltő neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felszabadulását váltja ki, mint a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin, amelyek segítségével úgy érezhetjük, hogy nyugodtabbak vagyunk, így az összpontosítás is jobban megy. Ez még akkor is igaz, amikor a feladat komplex – számos sebész rutinszerűen hallgat zenét a műtőben, mert enyhíti a stresszt, amely veszélyeztetetné a figyelmüket és a teljesítményüket. Egy jó hangulatú zene a munkatársainkkal való kapcsolatainkra is kihatással van. Ha jobban érezzük magunkat, sokkal hálásabbak, együttműködőbbek és nyugodtabbak vagyunk, és ez növeli a csapatmunka hatékonyságát. Adminisztrációs, karbantartási munkák során mindenképpen érdemes kipróbálni.

Új zene – Stop

Amikor olyan zene szól, amit még nem hallottunk, akkor ez az aktivitás magában foglalja a meglepetés, illetve az újdonság érzését. A testünk válaszként felszabadítja a dopamint, és így több örömöt tapasztalunk meg. Ez pedig sokkal vonzóbbá teszi számunkra a zenét, mint bármely más feladatot, így a figyelmünk a munkáról a dallamvezetésre terelődik, és nem tudunk hatékony munkát végezni.

A zene tehát pozitív változásokat hozhat a munkanapunkba. Nyugodtan tekerjük fel a hangerőt, ha a zaj miatt úgy dolgozunk, mint egy csiga, vagy valami megszokott, robotszerű feladatot kell ellátnunk. Ideális esetben olyan playlistet használjunk, amit már ismerünk, és ha a feladat némi nyelvi feldolgozást is megkövetel, inkább a szövegmentes dalokat válasszuk. Végül pedig, ha valamit tanulnunk kell, töltsük fel magunkat egy jó zenével, mielőtt nekiállnánk, majd kapcsoljuk ki a lejátszót.Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.