Igazi családi telefonnal érkezett az LG

Igazi családi telefonnal érkezett az LG

Utolsó frissítés:

LG Electronics Szerző:

LG Electronics
LG Electronics

A barcelonai Mobile World Congress látogatóinak idén különleges élményben volt része: a világ legnagyobb mobilos rendezvényét ugyanis elárasztották a virtuális valóság kapuját jelentő szemüvegek, sisakok, de bemutatkoztak a legújabb családi okostelefonok is.

Az LG a már sokat emlegetett G5 okostelefonnal próbálja meg bebizonyítani, hogy létezik az a telefon, amit mindenki a saját igényeire szabva használhat: ezt a világon elsőként bemutatott moduláris megközelítés és egy rakás technológiai újdonság teszi lehetővé.

Az LG G5 első ránézésre egy elegáns, üzletemberek igényeit is kielégítő készülék, amely azonban jóval többet tud annál, hogy az irodai mindennapokban használjuk. Az 5,3 inch átmérőjű, Gorilla Glass 4 borítású kijelző mögött a Qualcomm Snapdragon 820 jelzésű processzora dolgozik, a telefonon a legfrissebb, 6.0.1. verziószámú Android Marshmallow operációs rendszer fut. A tavalyi év végén bemutatott V10-hez hasonlóan az idei év zászlóshajójának számító G5-nél is a hátlapra került a nyitáshoz használható feloldó gomb, míg a hangerőszabályzók visszakerültek a készülék oldalára. A G5 32 gigabyte belső tárhellyel érkezik, amely akár 2 terabyte-ig bővíthető.

És mindez mire elég?

A fenti adatok feltehetően a technológiai részletek iránt érdeklődők szívét dobogtatták meg leginkább, azonban a G5 ennél izgalmasabb készülék. Ez első ránézésre is látszik, ugyanis a készülék kijelzőjét úgy alakították ki, hogy mindig értesülhessünk a legfontosabb információkról: az Always On kijelző folyamatosan mutatja a pontos időt és az aktuális értesítéseket, de ilyenkor csak a képernyő egy része működik, ezért óránként csupán 0,8 százaléknyi akkumulátor-időt fogyaszt, vagyis nem fog egyhamar lemerülni. Persze, ha lemerülne, az sem gond, ugyanis a G5 egyik legnagyobb újítása az egyetlen gombnyomásra kicsúsztatható akkumulátor, amelyet így körömszaggató hátlapok lefeszegetése nélkül, másodpercek alatt cserélhetünk.

És ez kinek jó?

A fotórajongó családtagok bizonyára értékelni fogják a G5-öt, ugyanis kamerából mindjárt kettő is jutott a hátlapra: egyik 16 megapixel, illetve egy 8 megapixel felbontású, segítségükkel lélegzetelállítóan éles, nagy látószögű (135, illetve 78 fok) képek készíthetőek. A kamerák látószöge nagyobb, mint az emberi szemé, így egyetlen apró részlet sem marad le a képekről. A G5 emellett akár 4K felbontású videók rögzítésére is alkalmas. Persze, sokan azt mondják, telefonnal nem lehet rendesen fotózni, mert kényelmetlen és egyébként is, egy „komoly” kamerával nem tud felérni egy ilyen eszköz. Az LG G5 erre is frappáns választ ad: a koreai cég új telefonjához egy sor külön csatlakoztatható kiegészítőt is fejlesztett, amelyek a már említett moduláris kialakításnak köszönhetően lehetővé teszik, hogy a mindenkori felhasználási szándékunknak megfelelő eszközt csatoljuk a telefonhoz.

©

És mi ebben a szórakoztató?

Itt jönnek be a képbe az „LG Friends” gyűjtőnéven elérhető kiegészítők, közülük is Cam Plus nevű modul, amely a kicsúsztatható akkumulátor helyére kattintva profi fényképezőgéppé alakítja a G5-öt. Az apró kiegészítő fizikai elsütő gombokat és nagyító-tárcsát kínál, emellett extra telepként is üzemelve biztosítja a zavartalan fotózást.

Még a zene is másképp szól

Ha a fotózás lehetőségét kimerítettük, jöhet a zene: a G5 fejlesztésekor az új mottó - „Life is Good when you play more” - szellemében azokra is gondoltak, akik számára a zenehallgatás a mindennapok szerves része. A telefon lecserélhető alsó részéhez ilyenkor a Bang and Olufsen high end hifi-gyártóval közösen kifejlesztett HI-FI Plus audiomodult lehet csatlakoztatni, amely beépített erősítővel és DAC (digitál-analóg konverter) áramkörrel biztosítja a tökéletes hangminőséget, zenehallgatáshoz. A HI-FI Plus modult a H3 B&O Play csúcsminőségű fülhallgatóval is kiegészíthetjük.

Mindenkire gondoltak

A gyerekes szülők bizonyára örömmel olvassák majd, hogy a 2016-os év vezető trendje a virtuális valóság a G5 segítségével már elérhetővé válik, ráadásul ehhez nem lesz szükség méregdrága videojáték-konzol beszerzésére sem. A G5-höz kifejlesztett virtuális valóság szemüveg ugyanis kategóriájának legkönnyebb és legelegánsabb eszközeként csupán egy az LG „barátok” közül, amelyet USB-C csatlakozóval tudunk az okostelefonhoz csatlakoztatni, így akár a gyerekek is gond nélkül kalandozhatnak a virtuális valóság világában. A fiatalok körében bizonyára nagy népszerűségre tesz majd szert az LG 360 Cam nevű kiegészítője is: ez az USB-tárolónál nem nagyobb külső kamera ugyanis lehetővé teszi a 360 fokos szelfik készítését, amelyek ráadásul egyből megjelennek a telefonon, így nem kell kábelekkel bíbelődni, ha meg akarjuk osztani valakivel térbeli élményeinket.

A „barátok” között megtaláljuk még a Cam Plus nevű modult, amely a kicsúsztatható akkumulátor helyére kattintva profi fényképezőgéppé alakítja a G5-öt. Az apró kiegészítő fizikai elsütőgombokat és nagyító-tárcsát kínál, emellett extra akkumulátorként is üzemelve biztosítja a zavartalan fotózást.

©

Egy kis extra a végére

Akik igazán kedvelik a kis robotokat, azoknak ez tetszeni fog: a LG a Rolling Bot nevű „LG-barát”-ot is munkába állította, ami egy gömbölyű, fehér kis robot, segítségével távolról leshetünk be a délutáni alvásba merült gyerek szobájába, vagy rajta tarthatjuk a szemünket az otthon hagyott házi kedvenceken, a Rolling Bot hangszóróján keresztül pedig akár rá is szólhatunk a rakoncátlankodó kutyára-cicára.

Ahogy Juno Cho, az LG Electronic vezérigazgatója a barcelonai bemutató során elmondta: az okostelefonok többről szólnak, mint az arra letölthető alkalmazások nyomkodása. Az LG G5 és a hozzá tartozó LG Friends termékcsalád segítségével pedig bárki felfedezheti az okostelefonok és az emberek közös jövőjét.