szerző:
hvg.hu

Több vállalattól is várhattuk a világ első moduláris telefonját, végül az LG lett a befutó. A G5 érdekes színnek ígérkezik az androidos csúcskészülékek kissé ellaposodott mezőnyében.

A Google már régóta mutogatja a Project Ara néven futó, modulokból felépülő készülékét, de még mindig nem egy bárki által megvásárolható telefonról van szó. Az LG által a barcelonai Mobile World Congress szakkiállítás nulladik napján bemutatott G5 viszont hamarosan piacra kerül.

Az új androidos mobilban 5,3 colos, 1440x2560 pixel felbontású képernyő van, a teljesítményről a high-end Qualcomm Snapdragon 820 chipset és 4 GB RAM gondoskodik, a (bővíthető) tárhely 32 gigás, kamerából pedig egy optikai képstabilizátorral segített 16 megapixeles van az eszközben. Nem maradt le az ujjlenyomat-leolvasó és a 4G-s mobilnet sem.

Ezek a jellemzők (vagy legalábbis nagyon hasonlók) szinte minden androidos csúcstelefonról elmondhatok, na de még csak most jön az LG G5 legérdekesebb tulajdonsága.

©

A telefon alja ugyanis könnyen eltávolítható, és cserélhető: mindenki azt helyez bele, amire személyesen neki szükség van. Ilyen modul például az LG Cam Plus, amely betolása után egyrészt stabilabban tartható a telefon, külön hardveres gombot biztosít a fotók készítéséhez, külön gomb van a videófelvétel indítására, kézreeső tárcsa a zoomoláshoz – és nem mellesleg 1100 mAh-rel bővíti (az egyébként 2800 mAh-es) akkumulátort.

Az LG emellé egy, a Bang & Olufsennel közösen készített, a minőségi hangzást szerető zenerajongóknak célzott Hi-Fi Plus modult is bemutatott, illetve bejelentette, hogy a külső fejlesztők számára is nyitott a dolog: bárki készíthet a G5-öt valamilyen téren bővítő modult.

Ugyan ez a megoldás nem egészen moduláris – mint a már említett Google-féle Ara –, de ezzel már kétségkívül ráléptünk a moduláris mobilok útjára, innen főleg a felhasználókon múlnak a továbbiak: minden attól függ, hogy elegen mutatnak-e igényt az ilyesmire.

Az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer futtató LG G5 áprilisban jelenik majd meg. A készülék ára egyelőre nem ismert.

A Mobile World Congress 2016 kiállítás összes újdonságát itt találja. Ha nem szeretne lemaradni a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.