Telekom
Telekom

Nyáron tömegek indulnak el a határon túlra pihenni, más kultúrákkal ismerkedni, de évközben is előfordul ez tendencia a más országban vállalt munka, a tanulás vagy a rokonok és barátok meglátogatása miatt. Bármelyik tevékenységet is nézzük, egyre nélkülözhetetlenebb hozzá a mobileszközök használata. Ami szerencsére külföldön egyre olcsóbb.

A mobilhasználati szokásaink sokat változtak az utóbbi időben. Az okostelefonok és tabletek elterjedésével a kommunikációs eszközeinket sokkal több dologra használjuk, mint korábban. Ma már a nyaralási, utazási szezonban sem szeretnénk lemondani arról az információs környezetről, amelyet a mobilhálózatok nyújtanak. A külföldi mobilozás, és különösen az adatforgalmazás korábban nem volt olcsó mulatság. De a helyzet részben az uniós szabályozás, részben a szolgáltató cégek piaci alkalmazkodása miatt gyorsan változik.

Hogyan viselkednek, és mit akarnak a mobilozók?

A Deutsche Telekom megbízásából készült tavaly év végi fogyasztói kutatás a hazai mobil előfizetők roaming szokásait vizsgálta. Az elmúlt egy évben a megkérdezettek közel fele utazott külföldre, túlnyomó többségük az EU tagállamokba illetve az európai országokba. Az öt legfontosabb utazási célpont Ausztria, Szlovákia, Németország, Horvátország és Olaszország volt.

Az EU országokba utazók telefonhasználatáról kiderült, hogy minél gyakrabban hagyja el valaki az országot, annál fontosabbak számára a roaming tarifák. Habár a többség még mindig csak telefonálásra használja a készülékét külföldön, egyre többen igénybe veszik a roaming adatszolgáltatást is. Roaming helyzetben azonban még mindig többen használják az internetet külföldön ingyenes WLAN, Wi-Fi, Hot Spot hálózaton keresztül, mint a mobil adathálózatot (adatroaming), illetve egyre gyakrabban küldenek üzeneteket applikációkkal.

A roamingdíjak folyamatos csökkenése, az évről évre kedvezőbb szolgáltatói roaming díjcsomagok, a mobilinternet használat és az okostelefonok terjedése nagyban hozzájárul a roamingforgalom növekedéséhez. A Telekom ügyfeleinek jelenleg hozzávetőleg az ötöde él a roaming-lehetőséggel, számuk azonban egyre növekszik. Folyamatosan változnak a felhasználói szokások: itthon az internet-felhasználók több mint 85 százaléka látogatja rendszeresen a közösségi oldalakat, és erre, ha csökkentett üzemmódban is, de külföldön is igényt tart. Aki pedig kevésbé böngészi a közösségi oldalakat, az is szabadabban nézi meg az e-mailjeit vagy folytat beszélgetést az itthoniakkal, mint korábban. Még mindig ez utóbbi, tehát a roaming hang forgalom a legintenzívebb. Az előző évihez képest mintegy 20-25 százalékkal többen választják a fix díjas roaming adatopciókat, amelyek adott időszakra meghatározott adatforgalmat tesznek lehetővé fix díjért, túlforgalmazási díj nélkül.

Terjednek a díjmentes roamingot is tartalmazó díjcsomagok

Az utóbbi időben megfigyelhető egy olyan tendencia, hogy a mobilszolgáltatók egyes, főként magasabb árfekvésű díjcsomagjaikba díjmentes roamingszolgáltatást is csomagolnak. Májusban a Telekom például bizonyos díjcsomagjai előfizetői részére új roamingkedvezményeket vezetett be, amelyeknek köszönhetően díjmentes hívások kezdeményezhetők az EU-ból nemcsak hazai irányba, hanem azon külföldi országba is, ahol éppen tartózkodnak.

Továbbá március óta egyre több országban válik elérhetővé külön díj fizetése nélkül a 4G hálózaton való barangolás, a Telekom 4G előfizetői Horvátország mellett már Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Belgiumban is külön díj fizetése nélkül netezhetnek a Telekom helyi partnereinek hálózatain. Év végéig 30-ra nő azoknak az országoknak a száma, ahol lehetőség nyílik a szupergyors netezésre roaming helyzetben.

Hazaiak külföldi pályán

A Telekom ügyfelei külföldi utazáshoz a lakossági ügyfelek számára kínált legnagyobb Next XL (és Next XL Aranytárskártya) korlátlan belföldi beszélgetést kínáló díjcsomag mellé díjmentesen választhatják az EU Plusz roaming kedvezményt, amely díjmentes roaming telefonálást és üzenetküldést biztosít mind a hazai, mind pedig azon EU országok* hívószámainak irányába, ahol az ügyfél éppen tartózkodik, mindezt hűségidő vállalása nélkül.

A szintén lakossági Next M, Next M Aranytárskártya és Music M korlátlan díjcsomagokhoz  hűségidő vállalása mellett alacsony havidíjért választható hazai irányba és az adott ország hálózatára nézve korlátlan telefonálást és üzenetküldési lehetőséget kínáló roaming csomag. Mindkét verzió tartalmaz az EU-ban* díjmentesen leforgalmazható meghatározott adatmennyiséget is.

Azok számára, akik csak idény jelleggel, a nyaralás idejére igénylik a roaming szolgáltatást, az új, hétnapos, kedvező árú roaming csomagot, az „EU 100 roaming” opciót ajánlják, fix mennyiségű lebeszélhető perccel és adattal. Az opció a legkisebb, hálózaton belül korlátlan díjcsomagokhoz (Next S, Next S Aranytárskártya és Music S) igényelhető.

A Telekom a nyári szabadságok fő időszakában, július 1-e és szeptember 30-a között  akciós jelleggel különösen kedvező utazási adatroaming csomagokat is kínál. A kedvezményes Travel & Surf M és L roaming adat-díjcsomagokkal 100MB-ot vagy akár 1 GB-ot is internetezhetünk az EU országokban, továbbá Andorrában, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon fix díjért.

A külföldre utazók, vagy a határon túl vakációzók számára mindenképpen megéri a speciális roaming díjcsomagokat megkeresni. Különösen fontos, hogy a költségeket előre ki lehessen számítani, hogy mindenki az igényeinek megfelelő díjszabású csomagokat vásárolhassa meg, és ne fizessen büntetést a túlhasználat miatt. Ez lehetővé teszi, hogy a mobileszközeinket úgy tudjuk használni, ahogy szeretjük.

Márpedig a telefon külföldön különösen hasznos szolgáltatásokat nyújthat különféle helyek megtalálásához, az információszerzéshez, vagy éppen a tapasztalatok és élmények megosztásához. A Telekom a Travel & Surf roaming adatdíjcsomagok kialakításakor éppen ilyen szempontokat vett figyelembe, azért alapulnak a felhasználás idején és az adatok mennyiségén.

A roaming adat-díjcsomagokat bármilyen eszközön, okostelefon, tableten, laptopon vagy notebookon ki lehet választani. Ha a felhasználó nem választott ki egyetlen roaming csomagot sem az indulás előtt, a szolgáltató választási weboldal automatikusan megjelenik, amikor az internetet először eléri a böngészőn keresztül. Az adat-díjcsomag rendelési oldal elérése külföldről is díjmentes.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó