Telekom
Telekom

Még bő egy év, és az egész Európai Unió területén éppen olyan feltételekkel használhatjuk a mobilkommunikációt, mintha itthon lennénk. A változások azonban, különösen az üzleti felhasználók számára már érezhetők.

Az Európai Parlament tavaly október 17-én döntötte el, hogy a roamingszolgáltatások utáni extra tarifát kivezetik a piacról. Magyarán az EU 28 tagállamában jövő év június 15-e után egyáltalán nem szedhetők be roamingdíjak, e hónap végétől pedig addig is maximálják a kiszámlázható költségeket. (A hanghívásoknál percenként 5 eurocent, a szöveges üzeneteknél 2 eurocentet, míg a mobil internetnél megabájtonként legfeljebb 5 eurocent szedhető be.)

A döntés mögött az áll, hogy az EP szerint a roamingdíjak az egyik „uniós szabadságot”, az uniós polgárok millióinak szabad mozgását „adóztatja meg”, azaz nem tartható fenn. A díjak erős korlátokkal fennmaradhatnak, ha ezek eltörlése olyan helyzetet eredményezne, hogy a belföldi díjakat emiatt emelni kellene a költségek fedezése érdekében, vagy ha az új helyzet valamiféle visszaélésnek adna alapot.

A távközlési társaságok számára az új szabályozási keretek lehetővé teszik a piaci pozíciójuk megváltoztatását, azaz új ajánlatokkal indíthatnak versenyt az ügyfelekért. Különösen az üzleti ügyfelek, s e szegmensen belül is a kis- és középvállalatok jelenthetik a legfontosabb célpontot a szolgáltatók számára. Ennek elsősorban az az oka, hogy az üzleti célú mobilkommunikáció (beleértve az adatkommunikációt is) egyre szélesebb körre terjed ki, s a mobilkapcsolat bizonyos üzletágakban és tevékenységi körökben elsődlegessé válik.

Az üzleti tevékenyég globális, de akár csak regionális kiépítésével is mindinkább támaszkodik a személyek szabad mozgását kísérő kommunikációs technológiákhoz, amelyek lehetővé teszik, hogy a cégek az erőforrásaihoz és adataihoz bármikor és bárhonnan hozzáférjenek. Ennek lehetősége erős versenytényezővé vált, s a külpiacokon is éppen olyan elbánást igényelnek a vállalkozások, mint odahaza. A roamingtarifák fennmaradása ezért torzította volna a versenyt a rendkívül erősen mobilizálódó és máskülönben egységes uniós piacokon.

A távközlési szolgáltatók ezért nem elutasították, hanem támogatták a roamingtarifák eltörlését, mert felismerték, hogyha megfelelő kínálattal állnak elő, akkor azok is hajlandóak lesznek igénybe venni a távközlési szolgáltatásokat, akiket a roamingdíjak eddig eltántorítottak a barangolástól. Azaz jobban járnak, ha felébresztik a „alvó roamingolókat”.Például a Magyar Telekom saját üzleti ügyfélkörében elvégzett kutatásból kiderült, hogy miközben a kkv-s ügyfeleinek mintegy 25 százaléka utazik évente legalább egyszer külföldre, a roamingszolgáltatásokat mégis sokkal kevesebben veszik igénybe, s a 10 százalék a határon túl semmilyen mobilszolgáltatást nem használ.  Ők az úgynevezett alvó roamingolók, akiket meg kellene győzni, hogy külföldön is bátran használják a mobiljukat.

A roamingról egyébként nincs jelentős nézetkülönbség a vállalkozók és a lakossági felhasználók között. A vállalkozók közül is a legtöbben a magas telefonszámlától félnek, és sokan nem tudják, hogy mennyibe kerülnek a hívások és a mobilnet egy másik ország hálózatán. Már jelenleg is, s a hónap végén kezdődő átmeneti időszakban szintén számos olyan díjcsomag érhető el idehaza, amely kedvezményes barangolási lehetőséget tartalmaz. Azaz a külföldi mobilköltségek csak kevéssel magasabbak, mint a hazaiak. Azaz a roaming ma már nem luxus.

Az átalakuló technológiai környezet, üzleti igények, uniós szabályozás és a szolgáltatók fejlődő kínálata miatt – amit a Telekom adatai is megerősítenek – a külföldön (az EU-ban) történő telefonálással eltöltött idő 50 százalékkal emelkedett az utóbbi két évben, miközben az ott mobiltelefonálók száma nem változott.  A mobilnet használata is évről évre folyamatos nő, az utóbbi két évben a kisvállalati ügyfelek átlagosan körülbelül nyolcszor, a közepes vállalati ügyfelek pedig hatszor több adatot forgalmaztak.

A tíznél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél jellemzően többen telefonálnak külföldön, míg a kisebbeknél az adatforgalom a nagyobb. Ez annak is a következménye, hogy minél nagyobb cégnél dolgozik valaki, annál valószínűbb, hogy olyan az előfizetése, amelyhez alacsony roamingtarifa kapcsolódik mind a telefonálás, mind a mobilnetezés esetében.

Ezt a képet az új tarifacsomagok némileg átrajzolhatják, hiszen az üzleti ügyfeleknek kínált tarifacsomagok gyakorlatilag megszüntetik a roamingdíjakat a nagy szolgáltatóknál. Még nagyobb átalakulásnak lehetünk majd tanúi, ha a következő bő egy évben a lakossági tarifacsomagoknál is hasonló változások jelennek meg. A Telekom például sejteti e lépéseket, hiszen azt közölte, hogy a jelenlegi üzleti előfizetők számára elérhető ajánlat a csökkenő roaming díjak irányába tett lépések egyike, amelyet továbbiak követhetnek majd, s nem csak az üzleti ügyfelek számára.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját