A flow-élmény jót tesz az üzletnek, vallják a különleges menedzserjáték fejlesztői

A flow-élmény jót tesz az üzletnek, vallják a különleges menedzserjáték fejlesztői

Utolsó frissítés:

Telekom Szerző:

Telekom
Telekom
Tetszett a cikk?

Elit tengerészgyalogosok, felsővezetők és egyetemisták is vannak annak a magyar-amerikai szimulátorjátéknak a felhasználói között, amelynek beosztott-karaktereit Csikszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja modellezte. A FLIGBY majd 30-féle vezetői képességet, készséget fejleszt, tudtuk meg dr. Buzády Zoltántól, a program nemzetközi nagykövetétől.

Egy nemzetközileg elismert, magyar származású kutató világhírű elmélete nyomán a magyar-amerikai Aleas cég olyan szimulációs rendszert fejlesztett ki öt-hat éve és működtet egyre nagyobb sikerrel, mely hidat teremt az élet értelmének tartott boldogság, az üzleti profit, valamint a környezeti és társadalmi alapokon nyugvó fenntarthatóság között. Dr. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus 1975-ben definiálta a flow-élményt, melyet a FLIGBY (Flow Is a Good Business for You) az emberközpontú, így a hagyományosnál több szempontból is hatékonyabb vezetői attitűdök és módszerek oktatásába integrált játékos módon.

– A FLIGBY lényegében a játék és a szimuláció ötvözete, mely érdekes és újszerű megoldás a tanulásra – mondta el érdeklődésünkre dr. Buzády Zoltán, a hazai menedzserképzés ismert alakja, aki Magyarországon kívül a világ számos országában rendszeresen tart előadásokat közép- és felsővezetőknek. – A webalapú játék lényegében egy öt-hatéves fejlesztés eredménye, mely dr. Csíkszentmihályi Mihály Good business című könyvének virtuális kiterjesztése, egyfajta híd a flow-elméleten alapuló képzési programon belül. A FLIGBY-ben vezetői helyzeteket szimulálnak, nem csupán üzleti, gazdasági, hanem pszichológiai döntések elé is állítják a felhasználót.

Dr. Buzády Zoltánprofesszor 25 éve foglalkozik startégiamenedzsmenttel és vezetőképzéssel. A Budapesti Corvinus Egyetemen és a CEU-n is oktat, idén már tartott előadásokat Dél-Afrikában, Kazahsztánban, Grúziában és Németországban is. Képzési programjában nagy jelentőséget kap a flow-elmélet.

A szakember – aki a témához szorosan kapcsolódó Missing Link Discovered című könyv társszerzője és számos, nemzetközi elismeréssel díjazott esettanulmány szerzője – a FLIGBY-ben hármas szerepet tölt be: egyfelől azt vizsgálja, hogy a rendszert miként lehet a felsőoktatásban, a szervezett képzés keretein belül használni; másfelől a „Flow és vezetés” globális kutatási hálózat igazgatója; harmadrészt pedig a program nemzetközi nagykövete.

 

A szakembertől megtudtuk, hogy a FLIGBY alkotói egy képzeletbeli borászat menedzsergárdájára írtak forgatókönyvet, majd dr. Csíkszentmihályi pszichológusként a játékban szereplő beosztottak lélektanát „programozta le” olyan módon, hogy a forgatókönyv és a játék során meghozott felhasználói döntések szerint visszaadják annak életszerű dinamikáját. A professzor az egyes karaktereknek megfelelő szereplők, a színészek kiválasztásában is részt vett.

– A játék összességében 6-8 óra, mely során százötven döntést kell hoznia felhasználónak. Huszonkilenc vezetői készséget, képességet – például időgazdálkodást, érzelmi intelligenciát – mér a rendszer anélkül, hogy a játékos azt észrevenné. A végén az adott felhasználó a saját eredményét összehasonlíthatja a korábbi játékosok eredményeinek átlagával – avat be a részletekbe dr. Buzády Zoltán. – A flow-logika szerint ezek közül a kinek-kinek a legjobb képességeinek megfelelő munkakört érdemes találni, hiszen azokban teljesedhet ki igazán az ember.

És hogy mi is az a flow-élmény, mely a FLIGBY, a gyakorlatban pedig az emberközpontú vezetés alapjául szolgál? A flow – némileg leegyszerűsítve a megfogalmazást – olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának.

– Amint a képességeit kezdi alkalmazni egy egészséges ember egy feladat elvégzése során, flow-ba kerül és boldog lehet. Egy idő után azonban, ha mindig ugyanazt a munkát végzi, egyszerűen megunja, és a flow-élmény elmarad – ülteti át kérésünkre az elméletet az üzleti élet gyakorlati aspektusaira dr. Buzády Zoltán. Hozzáteszi: – A pénzzel ösztönző, bónuszokra épülő vezetői motivációs keretrendszerekben erre már nincs válasz. A vezetőknek sokszor el kell engedni a fő folyamatokat, a célokat, és teret kell nyitni arra, hogy a beosztott új területeken használhassa a képességeit, készségeit a munkahelyen belül, hogy újra meg újra megtapasztalhassa a flow-élményt, vagyis Csíkszentmihályi szerint boldogságot érezzen és értelmes életet élhessen a hétköznapokban. Ez a vezetői szemlélet a modern jóléti társadalmakban nagyon terjed, hiszen hosszú távon nem lehet az okos embereket egy cégnél tartani csupán bónuszokkal és más pénzügyi eszközökkel.

Dr. Buzády Zoltán hangsúlyozza: egy jó vezető el tudja érni, hogy a beosztottak kiegyensúlyozottak legyenek, jól érezzék magukat a cégnél, hiszen ilyenkor előbújik belőlük a kreativitás, ilyenkor kezdik el igazán értékelni a szervezetet, melynek tagjai, és ilyenkor tudnak igazán a fenntarthatóság érdekében is többletmunkát végezni. Mint fogalmaz, a beosztottakban meg kell teremteni azt az érzést, meg kell adni azt a küldetéstudatot, hogy van értelme a munkájuknak. Ehhez nem elég, hogy meglegyen a megfelelő büdzsé és a szépen berendezett iroda, a belső lángot is fel kell ébreszteni a dolgozókban. 

A szakember szerint természetesen fontosak a pénzügyi mutatók, de ez önmagában csupán egy dimenzió a cég működésében. A fenntarthatóság is fontos tényező, hiszen nem csak gazdaságilag kell egy cégnek fenntarthatónak lennie, de a környezetre és a társadalomra nézve is. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a csapatszellem és az egyéni flow-k összessége az, melyen lényegében a cég eredményessége és fenntarthatósága alapul. A FLIGBY játékosai csak e szempontokat szem előtt tartva lehetnek igazán sikeresek mind a játékban, mind a való életben, vezetői munkakörükben.

 

A Magyar Telekom 2017. szeptember 30-án tizedik alkalommal rendezi meg a Fenntarthatósági Napot az Akvárium Klubban. Az idei fesztiválkonferencia központi témája a FLOW. A flow-élmény az elme működésének olyan állapota, amelynek során az ember örömmel töltődik fel, kiteljesedett élményként éli meg azt, amit éppen csinál.

Az eseményhez kapcsolódóan a Telekom kreatív pályázatot hirdet szeptember 15-ig, amelyre három kategóriában várja azokat a pályaműveket, amelyek filmben, zenében/slamben vagy bármely kreatív módon irányt mutatnak az áramlásban.

A pályázati felhívás, illetve a rendezvény részletes programja megtalálható a www.fenntarthatonap.hu és a www.facebook.hu/fenntarthatonap linkeken.