NN Biztosító
NN Biztosító

Év végén is megéri learatni az állam ajándékát, az adókedvezményeket. Főleg, hogy ilyenkor sokan kapnak jutalmat, bónuszt, amit nem feltétlen célszerű rögtön eltapsolni. Az egyik ideális nyugdíj-előtakarékossági termék az év végi kaszáláshoz az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás.

Az év végi jutalmak, bónuszok valójában csak ritkán kellenek a mindennapi élethez, ezeket az összegeket mégis sokszor el szoktuk költeni nagyobb tévére, laptopra vagy bababútorra. Jellemzően olyan dolgokra, amiket úgyis megvennénk, azonban csak később, ha valóban nagy szükségünk lenne rájuk.

De kezelhetnénk ezeket az összegeket akár a képzeletbeli amerikai nagybácsi hozzájárulásaként is öreg napjainkra, vagyis befektethetnénk nyugdíjcélra. Főleg, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat jellemzően adókedvezménnyel támogatja az állam, legyen szó akár pénztári befizetésről, akár nyugdíj-előtakarékossági számla nyitásáról, akár nyugdíjbiztosítás megkötéséről.

A kedvezmény minden esetben a befizetett összeg húsz százaléka, nyugdíjbiztosításnál legfeljebb 130 ezer forint, mindösszesen pedig 280 ezer forint, vagyis akár több jó döntést is hozhatunk az év végén. A kedvezmény akkor is jár, ha januárban, és akkor is, ha decemberben választjuk ki a megtakarítást, de a legjobban persze akkor járunk, ha időben a lehető legközelebb van a befizetés és a kedvezmény kézhez vétele, jóváírása. Mivel a bevallásokat a tárgy évet követő tavasszal kell benyújtani, a legutolsó dátum, amikor jogosulttá válunk a kedvezményre, december 31. Vagyis az év végi bónuszt a legjobb betolni a megfelelő megtakarításba, és néhány hónap múlva az adókedvezményt is hozzácsapják az összeghez. Kár lenne kihagyni.

Az egy összegű, jelentős befizetéshez kiváló megoldás lehet az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás. Ilyenkor az ügyfél befizet egy összeget adott feltételek mellett, és nincs is egyéb dolga, nem jön a csekk minden hónapban.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez megfelelő jövedelem is kell: a maximális 130 ezer forint érvényesítéséhez 650 ezer forint biztosítási díj befizetés szükséges, mivel ennek az összegnek a húsz százalékával érhetjük el a maximálisan igénybe vehető kedvezményt. Ugyanekkora megtakarításhoz persze a kb. havi 54 ezer forint befizetés is jó, de az egyszeri jutalomból talán könnyebben tesz félre az ember.

Az adókedvezményt nem kapja vissza az ügyfél, hanem hozzáírják a megtakarított összeghez. A 650 ezer forinthoz járuló 130 ezer forint kedvezmény révén 780 ezer forintnál is magasabb összegünk lehet, ha a hozamok a pozitív tartományban maradnak. A nullához konvergáló kamatszint világában ez egészen kiemelkedő, ráadásul ez kockázatmentes hozam – és akkor még el sem kezdtük befektetni a pénzt.Az oldalon elhelyezett tartalom az NN Biztosító megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.