Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Utolsó frissítés:

Takarék Csoport Szerző:

Takarék Csoport
Takarék Csoport
Tetszett a cikk?

Nagyszabású dokumentumfilm készül az egyik legismertebb magyar Afrika-utazó és vadászíró, gróf Széchenyi Zsigmond életéről, ezzel állítva emléket születésének 120. évfordulójára. Az alkotást várhatóan 2019 nyarán mutatják be.

A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja a Fekete-kontinens múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem elemi jelentőségére. Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 93 éves özvegy, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan).

Gróf Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó, író volt, a magyar vadászirodalom klasszikusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában. A készülő film gróf Széchenyi Zsigmond életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be. Erről írt könyve, a Denaturált Afrika nemcsak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszegetett abban a megvilágításban, ahogy a gróf látta a 25 évvel azelőtti állapotokat.

Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásból egy állatgyűjtő és expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum „56-os” forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált. A most készülő dokumentumfilm alkalmat ad majd arra, hogy visszatekinthessünk gróf Széchenyi Zsigmond életének megannyi korábbi epizódjára, mely történetek mindenki számára komoly történelmi és társadalmi korképet adnak a világ legváltozatosabb századának pillanataiból.

„Lenyűgözően szép természeti felvételeket tudtunk rögzíteni, de közben láttuk az afrikai változások és a rohamosan terjedő civilizáció árnyoldalát is. A dokumentumfilm elkészítéséhez az özvegy visszaemlékezéseit, eredeti fotódokumentációt, amatőr filmanyagot, érdekes naplórészleteket is felhasználunk. A film készítésében olyan elkötelezett szakemberek vesznek részt, mint például a rendező Lerner János, aki maga is Afrika-szakértő, lelkes természetvédő, Tóth Zsolt Marcell operatőr, aki hazai és nemzetközi szinten elismert természetfilm-készítő, hosszú évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött, vagy Bak Zsuzsa dramaturg, írónő, aki három könyv, megannyi publikáció és egy színdarab után most a mi filmünk forgatókönyvén dolgozik” – nyilatkozta Lajos Tamás producer.

„Célunk, hogy megmutassuk, meg tudunk maradni embernek az embertelenségben” – jelentette ki Vágvölgyi Bence, a film ötletgazdája. Reményei szerint ez az alkotás hozzájárul ahhoz is, hogy a nagyközönség megértse a vadászat szerepét, jelentőségét, abban ne csak „úri huncutságot” lásson.

 

Az izgalmas és lebilincselő képi világú dokumentumfilm mecénása a Takarék Csoport. „Idén augusztusban a filmes stábunkkal végig jártuk a Széchenyi gróf ikonikus szafari-útvonala által érintett tájakat, és számos – ma is üzemelő – szálláshelyet. Az állatvilág és a városiasodó környezet változásának sokszor lehangoló eredménye már Széchenyi könyvében is megjelent és mi ezt hatványozottan tapasztaltuk” – hangsúlyozza Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, a film vezető producere, aki személyesen részt vesz a forgatásokon és a kutatómunkában is. Hozzátette: „A film forgatásába az értékmegőrzés szándékával vágott bele a Takarék Csoport. Egy természetfilmbe ágyazott, Széchenyi életét bemutató, utazásokkal teli, eredeti dokumentumokkal alátámasztott, izgalmas, hiteles filmet forgatunk. Az alkotás várhatóan érdekes filmcsemege lesz és komolyabb érdeklődésre tarthat számot.”