HVG Extra Business
HVG Extra Business

Bonyolulttá vált világunkban meg kell találnunk magunkban az egyszerűsítés képességét – vallják az önismereti teszteket tartalmazó Tesztkönyv című könyv szerzői, akiket budapesti bemutatójukon kérdeztünk. Az interjú mellett pedig bepillantást nyújtunk egy tesztjükbe is.

A szerzőkről
Mikael Krogerus Finnországban született, de Németországban és Svédországban nőtt fel. Évekig a Neue Zürcher Zeitung egyik magazinjánál újságíróskodott. Állandó társszerzője, Roman Tschäppeler svájci állampolgár, ahol művészeti és dizájn projektek tanácsadójaként, producereként tevékenykedik.

HVG Extra Business: Mi lesz a mostani könyvbemutató performance-programja?

Mikael Krogerus: Mivel ez a harmadik magyarul megjelent könyvünk, a Tesztkönyv mellett bemutatjuk a változásmenedzsmentről és a döntéshozatali modellekről írt munkáinkat is. Fő üzenetünk mindig ugyanaz: a világunk annyira bonyolulttá vált, hogy meg kell lelnünk magunkban a képességet e komplexitás csökkentésére.

Roman Tschäppeler: Az itteni programhoz mindössze egy régimódi iskolatáblát és krétát kértünk. Megpróbáljuk offline-ra terelni a közönséget 45 perc erejéig, majd bebizonyítani, hogy a komplexitás csökkenthető, és a bonyolult ábrák és modellek két-három egyszerű vonallal is visszaadhatók.

HVG Extra Business: Mivel az új könyvükben a tesztelésé a főszerep, feltételezem a közönséget is be fogják vonni a programba.

M. K.: Igen, az esemény interaktív lesz. Elsősorban a döntéshozatali képességet fogjuk tesztelni, ami összhangban van az egyik ambiciózus kutatásunkkal is. Összeurópai kitekintéssel. Azt szeretnénk felmérni, léteznek-e nemzeti sajátosságok a döntéshozatal módjában, és ha igen, milyenek. Azt gyanítjuk, hogy akadhatnak nemzeti jellegzetességek, hiszen ezek a kultúrában gyökereznek, és például a tárgyalástechnikában bizonyítottan vannak is ilyen elemek. Ennek az összeurópai felmérésnek az első állomása Budapest, és most fog debütálni az e célra fejlesztett alkalmazásunk, a decisiontest.com is, amelyet az olvasók is bármikor kitölthetnek.

R. T.: Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan készül fel valaki a döntéshozatalra, aztán arra, milyen hosszú idő kell neki a döntés meghozásához, és végül megbánják-e utólag a döntésüket, vagy elégedettek az eredménnyel. Összesen kilenc egyszerű kérdés, de sok szempontot képes analizálni.

©

HVG Extra Business: Könyvükben van olyan teszt is, amely mindössze egyetlen kérdésből áll, és az is csak két szóból. Ebből tényleg kijöhet valami értelmes eredmény?

M. K.: Ez az érzelmi intelligenciára, az EQ-ra vonatkozó tesztkérdésünk, amely így szól: „Mit sportolok?”, tehát valóban nincs bő lére eresztve. Ugyanakkor a maga egyszerűségében ad bizonyos fogódzókat egy ember személyiségéről – még ha nem is száz százalékos biztonsággal. A vezetői felmérésekben például messzemenő következtetést vonnak le abból, hogy valaki egyéni, vagy csapatsportot űz-e, és azon belül az egyéni felelősségvállalás mértéke meghatározó-e.

R. T.: A depresszióra való hajlamot vizsgáló tesztsorunk sem túl hosszú, mindössze két kérdésből áll. Ezek persze nagyon alaposan kidolgozott, hosszabb kérdéssorok esszenciáját jelentik, és tudományos tesztként nem használhatók – ezzel együtt azt látjuk, hogy akár 90-92 százalékosan egybevágnak az alapos klinikai tesztek eredményeivel. Tehát rendkívül gyors és könnyen megkapható jelentést adnak.

HVG Extra Business: Hogyan választanak témát a könyveikhez?

M. K.: Kínlódva… Rengeteg ötletünk van, és nagyon sok dolog foglalkoztat bennünket. Ezek közül ami a legaktuálisabban és a legtöbbet foglalkoztat minket, abból lesz az új könyv. Sokszor beszélgettünk arról, milyen nehéz döntést hozni, és mindkettőnknek sok gondja van ezzel. Úgy döntöttünk, írunk róla. Legutóbb pedig azon filóztunk, hogy az egész életünket végigkísérik és meghatározzák a tesztek, mindent és mindig tesztelünk, így aztán ennek is áldoztunk egy kötetet.

©

HVG Extra Business: Valamennyi könyvüket együtt, egyenrangú szerzőpárosként jegyzik. Van valami megosztható kulisszatitok a páros munkavégzésre vonatkozólag?

Teszt: Rabja vagyok-e a Facebooknak?
A közösségi médiában az ember igyekszik a legjobb arcát mutatni – és általában másoknak is a legjobb oldalát látja. Tökéletesen elkészített ételekről, tökéletes nyaralásról, tökéletes bulikról és tökéletes gyerekekről teszünk fel fényképeket. Tegye próbára magát ön is, mennyire rabja a Facebooknak!

R. T.: Kicsit olyan ez, mint egy házasság – szerelemmel és gyűlölettel. Ismerjük egymás erősségeit és gyengeségeit, és tudjuk a másikról, miben jobb nálunk. Ez a könyvek tekintetében úgy néz ki, hogy Mikael inkább a szövegekért, én pedig inkább a vizualitásért, a megjelenítésért vagyok felelős.

M. K.: Két ember állítja elő a könyveket, de igazából közösen vagyunk egyetlen szerző. Olykor-olykor kiegészülünk tanácsadókkal, szakértőkkel is, hiszen nem vagyunk e témák bennfentes tudorai, csak érdeklődő, nyitott emberek, akik próbálnak megérteni és mások számára egyszerűbbé tenni bonyolult összefüggéseket. És abban bízunk, hogy amit mi érdekesnek találunk, másoknak is az lesz.

R. T.: Ha felmerül egy érdekesnek tűnő ötlet, megvitatjuk, kutatgatjuk, és amit jónak találunk, az bekerül a könyvbe. Két kérdést teszünk fel magunknak a könyvbe kerülő modellekkel kapcsolatban: szeretjük-e, amire jutottunk, illetve segít-e bárkinek, amit kihoztunk belőle. Ha mindkettőre pozitív a válasz, akkor kész is az új fejezet.

HVG Extra Business: Mennyire vevő a közönség a leegyszerűsített modellekre?

M. K.: A visszajelzéseket alapvetően két táborra oszthatjuk. A nagyobbik tábor nagyon lelkes laikusokból áll, akik rendkívül boldogok, hogy megspóroljuk nekik a nehézkes nyelvezetű szakkönyvek elolvasására fordítandó időt, és képesek inspirációt meríteni a tesztekből. A másik, a kisebb tábor precíz szakértőként hívja fel a figyelmünket a kisebb pontatlanságokra. Természetesen ezeket is rendkívül hasznosnak tartjuk, és figyelembe vesszük.

R. T.: Tisztában kell lennünk azzal, hogy amikor rendkívül komplex elméleteket és modelleket egyszerűsítünk le a hétköznapok nyelvére, óhatatlanul is elveszhetnek apróbb részletek. Ez tulajdonképpen az egyszerűsítés ára, amit persze érdemes megfizetni, de nagyon észnél kell lenni a végleges változat elfogadásakor, mert az elméletek esszenciája, legmélyebb lényege nem sérülhet.

Bőhm Kornél cikke a HVG Extra Business közreműködésével készült. A lap legfrissebb számát - amely a hatékonyság, a fókuszálás és időmenedzsment témákat dolgozza fel - itt rendelheti meg. A magazinra pedig itt fizethet elő kedvezményesen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt