HVG Extra Business
HVG Extra Business

A 2030-as évek munkaerőpiacát várhatóan három fő tényező alakítja majd: az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció. A valószínűsíthető álláspiaci változásokat bemutató cikksorozatunk első részében a mezőgazdaság, az egészségügy és a pénzügyi szektor jövőjéről esik szó.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar

Társadalmi és technológiai változások | 2030 és 2035 között a világ legszegényebb rétegeinek várhatóan a 70 százaléka él majd mezőgazdasági területen. A falvakból városokba vándorlás folytatódik ugyan, de a szegények száma tovább nő. A szektor egyre nehezebben tesz eleget rendeltetésének, a lakosság élelmezésének. A megművelhető földterület csökkenése, a klímaváltozás és az egyes régiókban fokozódó vízhiány következtében 2030-ban minden korábbinál nagyobb gond lehet majd a globális élelmiszerrendszer fenntartása. Egyes ágazatok automatizálásával, a városi vertikális mezőgazdaság lassú térnyerésével természetbarátabbá és gyorsabbá válhat a termelés, de ezek a folyamatok inkább csak enyhítik, mintsem megoldják a problémákat.

Változások az álláspiacon | Az infokommunikációs technológiák elterjedésének, a gazdaságok egyre fejlettebb gépi rendszereinek (például szüretelő berendezéseinek) következtében a vidéki lakosság foglalkoztatottsága drámaian csökken. Egyes munkaköröket teljesen automatizálnak, mások betöltéséhez hosszú átképzés szükséges, a kevés új munkalehetőség pedig magas szintű, nem csak mezőgazdasági szakértelmet igényel. Az organikus és helyi termékeket kínáló, illetve a vertikális gazdálkodások valószínűleg nem oldják meg majd az álláshiányt. A hagyományos mezőgazdaság a társadalom automatizálásának egyik nagy vesztese lesz.

Új állások | A szén-dioxid-megkötés menedzselését geomérnökök végzik majd, akiknek hatékony föld-, termőtalaj- és erdőhasználati stratégiák kidolgozása lesz a feladatuk. Az energiafarmer az adott területen a megújuló energia előállítását és használatát irányítja, speciális berendezéseket tart karban. A munkafolyamatok, raktárak és terméknyilvántartások számítógépesítése, a helyben készített élelmiszerek és italok intelligens címkézése stb. miatt minden gazdaságban szükség lesz legalább egy „web 5.0 gazdára”. A nagy- és kisüzemi állattartásban táplálkozástudományi ismeretekkel rendelkező állatpszichológusokat, gyógyító biotermékek előállításánál genetikához és biotechnológiához értő „pharmereket” alkalmaznak majd. A vertikális gazdálkodással megjelennek a városi farmerek.

Egészségügy, szociális ellátás

Társadalmi és technológiai változások | A globális népesség folyamatos és földrajzilag aránytalan növekedésének következményeként a 24 év alattiak 90 százaléka várhatóan a fejlődő országokban él majd, míg a fejlett világ lakossága elöregszik, de az élettartam meghosszabbodik. Az egészségügyi és szociális szektornak az egyre nagyobb kiadások mellett ezeket a kihívásokat is kezelnie kell. Az álláspiacot az új infokommunikációs megoldások sokasága – a bio- és nanotechnológiával összefonódó gyógyszeripar, a bionyomtatás, a személyre szabott medicina, a robotsebészet – is befolyásolja majd.

Változások az álláspiacon | Az egészségügyet befolyásoló technológiák egyrészt munkaköröket szorítanak háttérbe (például az orvosírnokokét), azokat robotokkal és intelligens programokkal helyettesítik. Mindehhez át- és továbbképzések szükségesek, másrészt sokkal több újat teremtenek, mint amennyi megszűnik. Az álláspiaci változások nemcsak demográfiai trendek következményei, hanem annak a folyamatnak is köszönhetők, hogy az orvostudomány nemcsak betegségek megelőzésére és kezelésére terjed ki, hanem emberi képességek feljavításával is foglalkozik majd (és ennek csak szűk részhalmaza az öregedés lassítását célzó medicina).

©

Új állások | A regenerációs nanodoktor feladata a szervezetbe juttatott parányi eszközök rendeltetésszerű működésének felügyelete; munkája a pacemakereket távoli központokból ellenőrző szakemberéhez, illetve az otthoni nanoműtéteket megtervező és kivitelező terapeutáéhoz hasonlít. A terapeuta fizikai és/vagy virtuális klinikáján dolgozik a betegeket és egészséges személyeket életmódbeli tanácsokkal ellátó, egyszerre orvos, pszichológus és IT-szakember transzhumanista konzultánssal. A különféle implantátumokkal felturbózott személyek rutinvizsgálatát biobotok is végezhetik, szakszerű működtetésükhöz viszont két-három fős humán karbantartó személyzet szükséges. Az egyénre szabott medicina és az idősgondozás szintén új munkahelyeket teremthet.

Pénzügyi szektor

Társadalmi és technológiai változások | A gazdaság lassú növekedése és a pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalom csökkenése miatt a szolgáltatásokat igénybe vevők egyre inkább kerülik a kockázatokat. Ezt a trendet markáns demográfiai folyamat, a lakosság elöregedése – a „nyugdíjüzlet” – ellensúlyozhatja. Az ágazatot ezen felül felvirágoztathatják a termékcsomag tervezésében a kliensnek szabadabb kezet adó online technológiák, a mobilabb és globálisabb befektetők, az alternatív fizetőeszközök, a lakossági bankokat háttérbe szorító független tanácsadó cégek és a feltörekvő piacok.

Változások az álláspiacon | A gazdag kliensek és befektetők háromnegyede szerint a digitális technológiák és az online lehetőségek hozzájárulnak a vagyonuk gyarapodásához, így nőhet az ezekhez, illetve az alternatív fizetőeszközökhöz értő pénzügyi szakemberek iránti kereslet. A független tanácsadó cégek térnyerése szintén új állásokat teremthet az egyszerre akár három kontinensen is irodahelyiséget fenntartó startupoknál. A pénzügyi szektor munkaerőpiacát nem érinti olyan hátrányosan az automatizálás, mint a mezőgazdaságét, de nem is lendíti fel annyira, mint például az egészségügyét.

©

Új állások | A pénzügyi folyamatok világhálóra költözésével és a világháló metaverzummá alakulásával az egyre népszerűbb avatártervezők és avatárkapcsolat-kezelők segítik a kliensek online tevékenységét. Az online és offline ügyleteket, a hozzájuk kapcsolódó tranzakciók számszerűsítését, e számok alapján jövőbeli cselekvések előrejelzését kvantitatív „agyelemzők” végzik majd. Az alternatív fizetőeszközök váltói és a bankárok a 2010-es évek bitcoinjához hasonló digitális pénzek adásvételével foglalkoznak. Az új állásokban egy közös: mindegyik az ágazatot megalapozó technológiákhoz kapcsolódik, betöltőik mind „pénzügyi technológusok”.

Kömlődi Ferenc cikke eredetileg a HVG Business Extra 2015/3-as számában jelent meg; a fenti írás annak egy részlete. Az állások jövőjével foglalkozó lapszámunkat itt rendelheti meg. A negyedéves magazinra pedig itt fizethet elő kedvezményesen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Egy kamion és egy kisteherautó ütközött, egy ember meghalt

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

Nem a szokásos koppintás lenne a kínai Rolls-Royce

Áttört egy álomhatárt a londoni kokainpiac: évi egymilliárd fontot költenek el

Áttört egy álomhatárt a londoni kokainpiac: évi egymilliárd fontot költenek el