szerző:
automenedzser.hu

Milyen autóval járna, ha úgy tele lenne a zsebe, mint Bill Gatesnek, vagy a világ többi mágnásának? A legújabb Ferrariban feszítene, vagy elporoszkálna egy hétéves nyitott Porschével? A Forbes magazin összeállításában az a meglepő, hogy a világ legtehetősebbjei, az igazi milliárdosok nem jelképként, hanem használati eszközként tekintenek autóikra.

Tízes listánkon nem találni Bugattit, Ferrarit, Mercedest, de igazi autócsodákat sem. A milliárdos garázsokban van viszont Lincoln, Mazda, Dodge, Ford sőt Daewoo is. Ezen a jövedelmi szinten az autó nem státusszimbólum, csupán egy eszköz, amellyel eljuthatunk egyik pontról a másikra. Használati értékük mellett egyes autók érzelmi értéke sem elhanyagolható.


A Porschék szerelmese

Bill (William III) Gates
A Forbes 2006-os listáján 1. helyezett
Vagyona: 50 milliárd dollár
Autói: 1999-es Porsche 911 kabrió, 1988-as Porsche 959 Coupe

Egy ilyennel jár Bill Gates
© Porsche
A Microsoft alapító szoftverguru, a világ leggazdagabb embere, a stresszt két Porsche volánjánál vezeti le. A napi használatú hétéves Porsche kabrió (becsült ára 10-12 millió forint) cserére érett, a milliárdos az új 997-es kódjelű 911-es Porsche-t szemelte ki magának. De amíg megjön az új autó, Gates végre kiélvezheti másik Porschéját, a ritkaságnak számító (speciális szériája a Dakart is megjárta) 959-es kupét, amelyből csupán 230-at gyártottak. Sokáig nem is lehetett forgalomba hozni az autót, mert az amerikai környezetvédelmi és törésbiztonsági normáknak nem felelt meg. Bill Clinton közbenjárása kellett ahhoz, hogy Gates a 66-os úton is használhassa a csodálatos kupét. Rossz nyelvek szerint a Microsoft mérnökei olyan programot írtak, amelyben szimulálni tudták az autó töréstesztjét, ez segített az engedélyhez.


A zsugori amerikai

Warren Buffet
A Forbes 2006-os listáján 2. helyezett
Vagyona: 42 milliárd dollár
Autója: 2001-es Lincoln Town Car Signature Series

Lincoln Town Car - Vérbeli amerikai limuzin
© Lincoln
Warren Buffett THRIFTY (zsugori) rendszámú Lincolnja mai áron nem kerül többe négy millió forintnál. Buffett még sokat is adott a Lincolnért, ha hasonló felépítésű Ford Crown Victoriát vett volna, pár ezer dollárt spórolhatott volna. Buffett kedveli a nagy amerikai autókat, a hatalmas üléseket, semmi pénzért nem ülne európai vagy japán kocsiba.


A svéd nyugdíjas

Ingvar Kamprad
A Forbes 2006-os listáján 4. helyezett
Vagyona: 28 milliárd dollár
Autója: 1993-as Volvo 240 GL
Az Ikea-alapító Volvo 240-nel jár
© Volvo
A svéd Ikea-alapító, Ingvar Kamprad egy 1993-as Volvo 240 GL kombi boldog tulajdonosa. Az autó mai értéke 4-500 ezer forint. A leggazdagabb svéd ritkán használja autóját, több-nyire busszal közlekedik, ahol mindig érvényesíti a nyugdíjas kedvezménye-ket. Óriási vagyona ellenére turista osztályon repül és középkategóriás hotelekben száll meg. Kamprad tartja magát az 1976-ban kinyilatkoztatott hitvallásához, mely szerint az Ikea-szellemiségtől távol állnak a csillogó autók és a luxusszállodák.


[[ Oldaltörés: Matiz a herceg garázsában (Oldaltörés) ]]A száguldó hajós

Paul Allen
A Forbes 2006-os listáján 6. helyezett
Vagyona: 22 milliárd dollár
Autói: 1988-as Porsche 959 Coupe, 1988-as Mazda B-2200 Pickup

Csak Németországban tudja használni
© Porsche
Ha éppen nem a 413 láb hosszú jachtját, az Octopust kormányozza, Paul Allen Microsoft-társtulajdonos a német autópályákon kétszáz fölött repeszt 959-es Porschéjával. Neki nem volt türelme kivárni, amíg a hivatal végre engedélyezi a szupersportkocsi forgalomba helyezését, így átvitte Európába, ahol kedvére kocsikázhat vele. Ha Seattle-i otthonában tartózkodik, akkor társa az utakon egy 4-500 ezer forintos Mazda pickup.

A duplázó herceg

Al-valid Bin Talal Al-szaud herceg
A Forbes 2006-os listáján 8. helyezett
Vagyona: 20 milliárd dollár
Autói: Infiniti FX45, Hummer H1, Volvo XC90, Rolls-Royce Phantom, Daewoo Matiz

Rolls-Royce mellett áll a Matiz
© GM Media
A szaudi király, Abdullah unokaöccse, Talal Al-szaud herceg nem aprózza el az élet élvezetét, garázsában minden autóból kettő van: két Hummer, két Infiniti stb. Hogy miért van ez? A herceg biztonsági okokból dupláz, magának egyet vesz, a másodikban a testőrei utaznak. A szaudi garázsában a legbizarabb sarok az, ahol két Rolls-Royce Phantom mellett két Daewoo Matiz (használt ára 8-900 ezer forint) áll. Oka: a herceg jelentős részesedéssel bír az immár GM-kézben lévő koreai autógyártóban.A PC-király

Nincs ellenfele a Hummernek
Michael Dell
A Forbes 2006-os listáján 12. helyezett
Vagyona: 17,1 milliárd dollár
Autói: 2004-es Porsche Boxter, 2005-ös Hummer H2-es
A személyi számítógépek királya nem veti meg a luxust. Az austini napsütésben gyakran látni nyitott Porschéje (18-20 millió forint) volánjánál. Ha azonban rosszra fordul az időjárás Dell a biztonságos és kényelmes Hummer H2 terepjáróval (15-20 millió forint) közlekedik.
A Bentley-rajongó

Lawrence Ellison
A Forbes 2006-os listáján 15. helyezett
Vagyona: 16 milliárd dollár
Autói: 2006-os Bentley Flying Spur, 2005-ös Bentley Continental GT
Négyajtós kényeztetés - Bentley Flying Spur
Az Oracle-főnök Larry Ellison eltér a lista többi szereplőjétől, elég ha csak azt az óriási kalandvágyat említem, amelyet a milliárdos saját MIG-repülőjében és az Amerika Kupában az elsőségért harcoló jachtjában él ki. Bár versenyjachtján a BMW logója szerepel, Ellison a patinás brit luxus és előkelőség rajongója. A sportos Continental GT mellett a négyajtós Bentley-ben tölti kevésbé kalandos hétköznapjait.


[[ Oldaltörés: A platós, Motor City és a női vezető (Oldaltörés) ]]A platóst szereti

Jim Walton
A Forbes 2006-os listáján 17. helyezett
Vagyona: 15,9 milliárd dollár
Autói: 2002-es Dodge Dakota Pickup, 2000-es Acura Integra; 1998-as Mitsubishi Montero Sport; 1999-es Chevrolet Silverado Pickup; 1959-es Cadillac

Dodge Dakota, az utak királya
© Dodge
Jim Walton kiskorától apja cégében, a Wal-Mart áruházláncnál dolgozik, ma a világ egyik legnagyobb családi vállalkozásnak az elnöke.


Autóparkjában nagy amerikai pickup-ok, egy japán terepjáró és egy japán sportkocsi található. Kedvence ezek közül a Dakota pickup, de gyakran látni a három millió forint értékű kis fogyasztású Acura Integra  sportkocsijában is.
A balhés hölgy

Alice Walton
A Forbes 2006-os listáján 20. helyezett
Vagyona: 15,7 milliárd dollár
Autója: 2006-os Ford F-150 King Ranch
A legújabb farmerautó
© Ford
Alice Walton nem ijed meg a kétkezi munkától, texasi farmján nem bízra másra a ranch körüli gazdálkodást. Még marhákat is tart. Ebbe az életformába tökéletesen illeszkedik a legújabb Ford szörnyeteg, az F-150-es. Alice Walton korábbi autóiról rendőrségi nyilvántartásból tudhatunk. 1989. április 4-én Porschéjával elütött egy ötvenéves asszonyt, aki a kocsija elé lépett. A mágnást nem is idézték be a bíróságra, pedig az áldozat meghalt. Kilenc évvel később viszont közel ezer dolláros pénzbírsággal sújtották, mert elveszítette uralmát 1997-es Toyota 4-Runnerje fölött és gázvezetékbe rohant.
A detroiti hagyományőrző

Steven Ballmer
Forbes 2006 listán 24. helyezett
Vagyona: 13,6 milliárd dollár
Autója: 1998-as Lincoln Continental
Ballmer hamarosan lecseréli egy újabb Lincolnra
© Lincoln
A harmadik Microsoft-milliárdos, Steven Ballmer Motor City-ben, azaz Detroitban nőtt fel, így ne csodálkozzunk, hogy garázsában nem Ferrari, Porsche vagy Rolls-flottát találunk. Ballmer hű detroiti gyökereihez, ezért egy 1998-as Lincoln Continentalt vezet (3-4 millió forint). Azt pletykálják, Ballmer egy új autót szemelt ki magának, megtetszett neki az új Lincoln Zephyr, de a cserét nem sieti el, még 10 ezer mérföldet megtesz a régivel.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
automenedzser.hu Autó

Milyen autókat szeretnek a nők?

A nők általában a fürge, könnyen parkolható és jól áttekinthető autókat szeretik. Egyértelműen persze nem lehet meghatározni, hogy melyik az igazán női autó. Sok férfi úgy gondolja, a nőnek kiskocsi való, ám vannak hölgyek, akik kifejezetten nagy autókban érzik jól magukat. Gyakran látni Volvo XC90-et vagy Jeep Cherokee-t vezető hölgyeket, de S-osztályú Mercedest és 7-es BMW-t is vidáman elkormányoznak.

automenedzser.hu Autó

A kiállítás legszebb autói

Általában bizakodva tekintenek az idei év elé a nagy autógyárak, de a vezető amerikai autóipari cégek kilátásaira árnyékot vetnek az ázsiai gyártók, amelyek továbbra is rohamosan terjeszkednek az amerikai piacon is, mondják piaci elemzők annak kapcsán, hogy vasárnap Detroitban megnyílt a világ legjelentősebb nemzetközi autószalonja.

automenedzser.hu Autó

Magyar autópiac: vesztes és nyertes márkák 2005-ben

A hazai újautó-eladások 4,3 százalékkal estek vissza a tavalyihoz képest – ez derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete által közzétett jelentésből. A márkák közül a legnagyobb növekedést a Dacia és a Subaru érte el, míg az Alfa Romeo, a Lancia, a Rover és a Tata nagyon gyengén szerepelt a személyautó-piacon. 2005-ben Magyarországon 199 068 újautót értékesítettek, az egy évvel korábban eladott 208 044-hez képest.

automenedzser.hu Autó

Tíz leleplezett mítosz a hibrid autókról

Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Japánban már nem fordulnak meg egy elektromos, gázos vagy hibridhajtású autó láttán. A környezetkímélő négykerekű nálunk még ritka. Itthon a magas ár mellett negatív mítoszok is gátat szabnak elterjedésüknek. Íme 10 előítélet, amelyről lerántjuk a leplet.

automenedzser.hu Autó

Használtautó: az év legjobb vétele

Idén újabb autócsodákkal gazdagodik a hazai választék, szinte minden autómárka kínál teljesen új vagy felújított típust. A fejlődés annyira felgyorsult, a piac annyira mohó, hogy az autógyárak tervezői műhelyeiben nincs pihenés, már most a hatos Golf finomításán dolgoznak, pedig alig mutatták be elődjét.

automenedzser.hu Autó

Küszöbön az intelligens autó

Magától értetődő, hogy négy légzsák, ABS, menetstabilizáló, mp3-lejátszó, kanyarkövető fényszóró, defekttűrő gumi és navigációs rendszer van az autónkban. A technikai újdonságok özönvízszerűen változtatják meg autózási szokásainkat. Íme három olyan felfedezés, amely pár év múlva benne lesz az új autókban.

automenedzser.hu Autó

A világ legdrágább autói (galériával)

Az autógyűjtők nem a lóerőkre és a fejlett technológiákra buknak, még nem is a futurisztikus formákra, hanem az örök szépségre és az egyediségre. Újabban a veteránautók és a legendás sportkocsik mellett az aukciós házak kínálatában megjelentek kortalan és a jövőt hirdető tanulmányautók.

automenedzser.hu Autó

Itthon elkapkodják az acélmonstrumot

A Hummer egy ikon. Amerikai sportolók, rap- és tévésztárok legkedveltebb autója. Rajongói klubja van, rengeteg filmben szerepelt. Mindezt egy osztrák testépítőnek, Arnold Schwarzeneggernek köszönheti. Európát nehezen hódította meg a monstrum, Nagy Britanniába például csak januártól forgalmazzák, igaz, a legvisszafogottabb H3-as változatot. Nálunk mindhárom típus kapható. A legolcsóbb nettó 12 millió, a legdrágább nettó 35 millió. Türelem, ne rohanjanak, az ünnepek alatt kifogyott a hazai készlet.

automenedzser.hu Autó

15 év múlva az autónk is kínai lesz

A Jiangling Landwind kínai terepjáró töréstesztjének gyalázatos eredménye megrengette a világsajtót. A ma még gyatra minőségű autók azonban pár éven belül komoly versenytársai lesznek az európai, az amerikai és az ázsiai autógyártóknak. A legmerészebb elképzelések szerint 2020-ra Kína a világ vezető autógyártójává válik. Hamarosan az autónkon is ez áll majd: Made in China.

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Ajándékot lehetne csomagolni az ország legnagyobb szavazólapjába

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban