szerző:
automenedzser.hu

Felavatta új cégközpontját az Antro Alternatív Erőforrásokat és Járműveket Fejlesztő és Gyártó Kht. A cég az Őrségben fejleszti új, hármas hibridhajtású járművét. Eddig 200 millió forintot fektettek be.

A Solo-Duo fantázianevű járművek minimális tömegüknek és légellenállásuknak köszönhetően a mai autók üzemanyag-szükségletének egyötödével is beérik. Szén-dioxid kibocsátásuk 2,0-3,3 kg/100 kilométer (a mai legkorszerűbb autóké 9-14 kg/100km). A növényi olaj, vagy alkohol elégetésekor pedig csak annyi szén-dioxid szabadul föl, amennyit a növény a fejlődése közben már megkötött az agroenergetikai körfolyamatban. Fontos szempont még, hogy hibridhajtásával dinamizmusa és sebessége egyáltalán nem marad el a többi járműétől, így a közúti forgalomba beilleszkedik.

A fejlesztési koncepció lényege, hogy a világon fellelhető legfrissebb és legperspektivikusabb innovációk felhasználásával létrehozható a mai autók radikálisan új és hatékony alternatívája. Elemei a magnézium ötvözet/karbon-kompozit váz, karbon-kompozit karosszéria és energiaelnyelő struktúrák, polikarbonát üvegezés, agymotoros, energia-visszahasznosító direkt hajtás, több üzemanyagfajtával működő motor-generátor, nagy hatásfokú napcellák és akkumulátorok, LED-világítás, aktív futómű, drive-by-wire vezérlés, synthetic air jet rendszer, mely megoldások a következő évtized elejére tervezett gyártás elindításáig válnak szériaéretté. A koncepció lényeges újdonságait hazai és nemzetközi (PCT) szabadalmi bejelentések védik.

Az autók kihasználtsága, így hatékonysága (statisztikák szerint 1,4 fő/autó, 1:14 hasznos teher/saját tömeg arány) nagyon alacsony. A legmodernebb technikák nyitják meg az utat e probléma orvoslására: a nagy jármű (Duo) tizenöt perc alatt, különösebb szakértelem nélkül szétszerelhető két önálló, teljes értékű kisautóra (Solo), s vissza. Ezáltal családi használatban megoldódik a második autó kérdése is: a hétvégi közös utazásra a hatszemélyes Duo, munkanapokon a két háromszemélyes Solo használható. Az ülések padlóba hajtásával variálható az utas- és csomagtér, a variabilitás azonban nem ér véget: a Solo-hoz kapcsolt egységekkel platós és zárt dobozos kisteherautó, mikrobusz, lakóautó, stb. alakítható ki.

[[ Oldaltörés: Az utasok taposhatnak (Oldaltörés) ]]A jármű a tetején és hátán lévő napcellákkal tölti az akkumulátorokat, mely energia naponta átlag félórás dinamikus, de kis sebességű haladásra elegendő. Így lakott területen belül csendben, károsanyag-kibocsátás nélkül haladhat. A lakott területen kívüli gyors haladáskor bekapcsolódik a növényi olaj, vagy alkohol üzemű kis motor-generátor, mely a megnövekedő energiaigényt fedezi, s az akkukat tölti fel. Az utastérben a kényelmes lábtartó egyben lineáris taposópedál is. A vezető és utasai bármikor, biztonságos környezetben ülve segíthetnek be a jármű hajtásába. Ez különösen kis sebességnél hatékony, de akár autópálya tempónál is lehetséges. Mindenki pillanatnyi kedve és lehetősége szerint állíthat taposóprogramot. A Solo-Duo minimális tömegének (270–540 kilogramm), alacsony gördülési- és rendkívül kis légellenállásának köszönhetően a mai autók energiaszükségletének egyötödével beéri.

Belsőégésű motorjának teljesítménye 10,0-20,0 kW. Szabvány fogyasztása: Solo 1,5 / Duo 2,0 liter/100 kilométer (napcellás töltéssel). Szén-dioxid kibocsátása 27–36 gramm/kilométer. Hibridhajtásával sebessége a többi járműével egyező, dinamizmusa kiemelkedő, így a közúti forgalomba annak zavarása nélkül illeszkedik – áll a fejlesztő cég sajtóközleményében. A valódi előnyök a fenntartási költségekben jelentkeznek: mai árakon egy 600 kilométere utazás bő tízezer forintos üzemanyag költsége kétezer forint lesz. Minimális teljesítményadó, biztosítási és szerviz-karbantartási díjakkal ez évente több százezer forintos megtakarítást jelent.

Az ütemterv szerint a Solo-Duo alternatív autó szériagyártása a következő évtized elején indul, s a gyártás felfutásával az olcsóbb személyautók árszínvonalán kerül majd piacra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

15 millió forintért kapható a hibrid luxusautó

A Lexus GS 450h, a világ első hibrid prémium szedánja és az első teljes értékű hibrid jármű, amely orrmotoros építést kombinál hátsókerék hajtással a sportos menetteljesítmények biztosítása érdekében.

automenedzser.hu Autó

Tíz leleplezett mítosz a hibrid autókról

Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Japánban már nem fordulnak meg egy elektromos, gázos vagy hibridhajtású autó láttán. A környezetkímélő négykerekű nálunk még ritka. Itthon a magas ár mellett negatív mítoszok is gátat szabnak elterjedésüknek. Íme 10 előítélet, amelyről lerántjuk a leplet.

hvg.hu Autó

Duplahibrid kabrió 200 lóerővel

A Saab legújabb fejlesztése, a BioPower motor és a hibrid technológia újszerű kombinációja – a Saab BioPower Hybrid Concept – a British International Motor Show keretében mutatkozott be július 20. és 30-a között Londonban.

automenedzser.hu Autó

A vakokat veszélyeztetik a hibrid autók

Nem mindenki örül a hangtalanul suhanó hibrid (benzines-elektromos üzemű) autók térnyerésének, a vak gyalogosok számára veszélyesebbé válik a közlekedés miattuk - hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal című amerikai lap.

MTI/hvg.hu Autó

Megduplázza a hibridek számát a Toyota

A japán Toyota autógyár kedden bejelentette, hogy hibridautóinak számát megkétszerezi és 2010-tól ilyen modelljeiből már évi egy millió darabot szeretne eladni. Hibridekből a Toyota 235 ezret értékesített tavaly.

MTI/hvg.hu Autó

Úton az első hibrid teherautó

Megkezdte közúti szereplését az első amerikai hibrid-dízel teherautó, amely a tervezők szerint 60-70 százalékkal kevesebb dízelolajt fogyaszt, mint hagyományos meghajtású társai, s a széndioxid-kibocsátása is 40 százalékkal alacsonyabb.

hvg.hu Autó

A titkos ügynököt egy hibridautó buktatta le Budapesten

Sir Roger Moore, az UNICEF rangidős jószolgálati nagykövete felesége társaságában az első magyarországi UNICEF-bálra érkezett hazánkba. Négynapos itt tartózkodásuk során a világ első benzin-elektromos hibrid prémium szedánja, egy Lexus GS 450h áll Sir Roger és Lady Christina személyes rendelkezésére.

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel