szerző:
hvg.hu

Ritkán szórakozik az ember egy kisteherautóban. Vagy árut visz, vagy áruért megy, esetleg szerelőként van dolga. Homokbányában, havon, sárban, hóesésben rettentően izgalmas lehet még egy Caddy is. Összkerékhajtással.

© Autómenedzser
A Volkswagen Caddy harmadik generációját friss vérrel kelti életre a német gyártó, a kishaszonjármű minden változatában elérhető a 4x4-es hajtás. A kedvelt mindenes mostantól zárt áruszállító, Kombi és Life kivitelében egyaránt a 4Motion öszkerékhajtási rendszerrel egészült ki. Ennek felára a teherautóknál 700 ezer forint, személyautóknál 840 ezer forint (ÁFA-val növelve). Ám a többletár valójában csupán nettó 300 ezer forint, mert a 4Motion felszereltség 400 ezer forintnyi extrával (ESP, központi zár, klíma stb.) jár egy csomagban.

A Volkswagen haszonjárművei Caddy 4Motion modelljeit 1,9 literes, 77 kW/105 LE teljesítményű, négyhengeres turbófeltöltésű dízelmotorral hozza ki, amely 250 newtonméter maximális forgatónyomatékot kínál. Az erőátviteli rendszerben hatfokozatú manuális sebességváltó szerepel, amely többek között könnyebb és a tengelykapcsolót kifejezetten kímélő terepes autózást tesz lehetővé. Az emelkedőn elindulást segítő rendszer és az elektronikus menetstabilizáló (ESP) az összkerékhajtású változatok mindegyikében a szériafelszereltség része, ugyanígy a dízelrészecske-szűrő (DPF) is.

© Autómenedzser
Méreteihez és tömegéhez képest a Caddy 4Motion kilométerenként 172 (zárt áruszállító), illetve 176 gramm (Kombi és Life) szén-dioxid-kibocsátással közlekedik – a sajtóanyag szerint. A Caddy 6,6 (zárt áruszállító), illetve 6,7 liter (Kombi és Life) gázolajat igényel 100 kilométerenként, a 60 literes hajtóanyagtartállyal így elméletileg akár 900 kilométeres hatótávolság is elérhető. A Caddy 4Motion minden változata 164 kilométer/óra csúcssebességre képes, az álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóig tartó sprintet a zárt áruszállító 13,7, míg a Kombi és Life változatok 13,9 másodperc alatt teljesítik.

A Caddy 4Motion konstrukcióját a tervezők az elsőkerék-hajtású modellekhez képest számos ponton átdolgozták, illetve új elemekkel egészítették ki. Utóbbiak között a negyedik generációs, elektronikus szabályozású Haldex-tengelykapcsoló mellett a kétrészes kardántengely, a hátsó kiegyenlítőműhöz és az átalakított kardánhoz igazodó kipufogórendszer, illetve az új tervezésű hajtóanyagtartály is szerepel. A karosszériát mindemellett további megerősítésekkel látták el.

A motor nyomatékának az első és a hátsó kerekek közötti elosztására elektronikus szabályozású tengelykapcsolót alkalmaztak a tervezők. Az úgynevezett Haldex konstrukció olajfürdőben futó tengelykapcsoló, közvetlen csatlakozással a hátsó kiegyenlítőműhöz. A nyomástárolót elektromos szivattyú látja el olajjal, amelynek üzemi nyomása 30 bar. A hátsó kerekek számára ideális nyomatékot a központi számítógépes egység határozza meg, s egy szelepen át szabályozza a tengelykapcsoló munkahengereire ható olajnyomást. Ennek megfelelően növekszik a lamellákat összenyomó erő, mégpedig a hátsó kerekekre szánt forgatónyomaték arányában. A kifejtett nyomóerő függvényében így fokozatmentesen változtatható a tengelykapcsolón átvihető forgatónyomaték nagysága. A 4Motion eddigi generációival szemben e rendszer már a kerekek kipörgésétől függetlenül működik, mivel üzemi nyomása folyamatos. Extrém esetben akár a teljes nyomaték is a hátsó kerekre irányítható.

© Autómenedzser
Míg a tervezők az első felfüggesztést egyszerűen átvehették a Caddy elsőkerék-hajtású változatából, a hátsó tengelyt gyakorlatilag újratervezték az összkerékhajtású kivitel számára. A Volkswagen haszonjárművek konstruktőrei itt a robusztus kialakításáról és tartósságáról ismert merev híd megoldását alkalmazták. A laprugókat és a lengéscsillapítókat az immár hátul is megjelent hajtásrendszer elemeinek megfelelően dolgozták át. A karosszériára az összkerékhajtás következtében ható további erők felvételéről a szerkezetbe integrált lemeztartók, valamint a lengéscsillapítók megerősített bekötési pontjai gondoskodnak.

A Caddy 4Motion szériafelszereltsége többek között ködfényszórókat, hővédő üvegezést, 195/65 R15 méretű gumiabroncsokkal szerelt 15 hüvelykes keréktárcsákat, multifunkciós kijelzőt és jobb oldali tolóajtót (a Life esetében bal oldalit is) tartalmaz. A Caddy 4Motion mindezeken túl felfelé nyíló vagy kétszárnyú hátsó raktérajtóval is rendelhető. Extrafelszerelésként a motor és a sebességváltó alá acél védőlemez is szerelhető.

A Volkswagen Haszonjárművek kifejezetten olyan céges és egyéni vásárlók számára készítette el Caddy sorozata összkerékhajtású modelljét, akik járművüket túlnyomórészt hegyvidékeken és/vagy gyakorta nehéz időjárási körülmények között, illetve terepen vagy rossz minőségű utakon használják. A privát ügyfélkört a szabadban töltött programokat kedvelő Caddy-vásárlók egészítik ki, akik szabadidős tevékenységeikhez a lehető leghatékonyabb vonóerő-átadási tulajdonságokkal felvértezett szállítójárművet igényelnek. A gyártó megfelelő piackutatási eredmények alapján arra számít, hogy a Caddy 4Motion modellek mintegy 20 százalékban Németországban találnak majd gazdára. Az öt legfontosabb piac Németország mellett várhatóan Skandinávia, Ausztria, Franciaország, Olaszország és Spanyolország.

Személy- és áruszállító (Oldaltörés)A Caddy 4Motion zárt áruszállító

A Caddy 4Motion zárt áruszállító hátulról és jobb oldalról egyaránt könnyen hozzáférhető 3,2 köbméteres rakterével bőséges helyet kínál a kisebb rakományok rövid távú szállításához. Az aszimmetrikus osztású, kétszárnyú hátsó ajtó 1116 milliméteres rakodómagasságot tesz lehetővé, az ajtószárnyak üvegezett vagy teli kivitelben egyaránt rendelhetők. A kínálatban egyrészes, felfelé nyíló ajtókonstrukció is szerepel. Az új Caddy továbbra is felszerelhető másik oldali tolóajtóval is, ám igény szerint akár a jobb oldali is elhagyható.

© Autómenedzser

A maximális rakodószélesség 1558, a kerékdobok közötti távolság 1170 milliméter. Az 1781 milliméter hosszú, mindvégig sík rakfelületen akár egy euro-paletta is elhelyezhető. Az új Caddy 4Motion hasznos teherbírása felszereltségétől függően akár a 720 kilogrammot is elérheti, a maximális vontatható tömeg pedig 1500 kilogramm. A Caddy 4Motion természetesen üvegezett valamint Kombi változatában háromszemélyes hátsó üléspaddal is rendelhető.

A Caddy Life 4Motion

A Caddy Life 4Motion az összkerékhajtású Caddy-család személyautó-tagja, s ötülésesként kényelmes utasteret kínál az egész család számára is. A hátsó üléspad tágas lábteret és magas fokú kényelmet kínál, kívánságra egy harmadik üléspad is rendelhető. A sokoldalú Caddy így már hétüléses busszá lép elő. Mozihoz hasonló utazást kínál, ugyanis mindenki eggyel magasabban foglalhat helyet, mint az előtte ülő, amit elsősorban a gyermekek élveznek. Mindezt a mindkét oldalt 700 milliméter széles tolóajtók kifejezetten kényelmes be- és kiszállással egészítik ki.

© Autómenedzser

A 2850 literes maximális csomagtérrel a Caddy Life 4Motion kedvező adottságú minden feladatra. Méretesebb tárgyak szállításához a szériakivitelű háromszemélyes második üléssor 1:2 arányban lehajtható, míg az opcionális kétszemélyes üléssor mindössze néhány kézmozdulattal teljes egészében el is távolítható. A csomagtartó hosszúsága ezzel 1354 milliméterre növelhető. Ha a hétüléses változat 546 kilogramm maximális terhelhetősége nem lenne elég, a Caddy Life 4Motion akár 1500 kilogrammos utánfutót is vontathat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Kategóriagyőztes a VW Caddy

A Volkswagen Haszonjárművek életében igazi sikertörténet a 2004-ben debütált új Caddy. A modell piacra lépése óta a kishaszon-jármű kategóriában vezeti az eladási statisztikákat hazánkban: idén eddig 1308, összesen eddig több, mint 4000 új Caddy került az ügyfelekhez.

hvg.hu Autó

Caddy-teszt: luxus brigadéros

A Caddy Maxi egy teherautóból átalakított dinamikus luxus kisbusz, hét személyre vagy rengeteg árura hangszerelve.

hvg.hu Autó

Huszonöt éve szolgál a Caddy

Immár 25 éve szolgálja a Volkswagen Caddy variálhatóságával, ötletességével, megbízhatóságával a fuvarozókat.

Magyar állampolgár lett a menekült lány, akiről film is készült

Magyar állampolgár lett a menekült lány, akiről film is készült

Pintér Sándor nyilvánosan hátba szúrta Németh Szilárdot egy csepeli fórumon

Pintér Sándor nyilvánosan hátba szúrta Németh Szilárdot egy csepeli fórumon

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

Felmentette a fukusimai atomerőmű vezetőit a bíróság

Mi látható valójában a titokzatos UFO-felvételeken?

Mi látható valójában a titokzatos UFO-felvételeken?

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

6,5 milliárd forintból épült éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán