szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszűnik az évvégi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a károkat központilag tartják nyilván, egyebek mellett ezt tartalmazza a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvényjavaslat, amelyet a pénzügyminiszter terjesztett a parlament elé, és amelynek a szövege keddtől olvasható az Országgyűlés honlapján.

A 2004-ben született kormányrendeletet felváltó törvény - várhatóan - jövő év első napján lép hatályba. A javaslat nem tartalmazza a bonus-malus rendszert, valamint a díjat befolyásoló járműkategóriákat, ezekről a pénzügyminiszter hoz rendeletet a törvény elfogadása után.
   
A biztosítási szerződés továbbra is határozatlan idejű lesz, viszont a díj egy évre szól. A következő évi tarifát október utolsó napjáig kell meghirdetni két országos napilapban, és az év közben nem módosítható. Maga a szerződés viszont nem a naptári évhez kötődik, hanem a megkötésétől számított egy évre szól. Így elmarad az év végi a kampány, de csak néhány év után lesz általános az év közbeni lejárat és újrakötés, a jelenlegi autóállománynál csak az eladáskor történik váltás.
   
A biztosítónak 50 nappal a kgfb lejárata előtt kell értesítenie az ügyfelet, akinek legkésőbb a lejárat előtt 30 nappal fel kell mondania írásban a meglévő szerződést, ha újat akar kötni a következő évre. A biztosítói értesítés az új díjat is tartalmazza.
   
Változatlan az a szabály, amely szerint az éves díj előre jár, de a felek megállapodhatnak részletekben történő fizetésben is, ilyenkor a következő időszak első napján jár a következő díj-részlet.
   
A biztosító helytállási kötelezettsége a dologi károkra - káreseményenként - továbbra is 500 millió, míg a személyi sérülésekre a jelenlegi 1,5 milliárd helyett 1,6 milliárd forint lesz. 
   
A kgfb területi hatálya túl terjed Magyarországon. A magyar biztosító kifizeti a külföldön okozott károkat is, amennyiben azok a EGT országaiban és Svájcban, valamint a zöldkártya rendszer országaiban következnek be. 
   
A biztosító követelheti az általa kifizetett összeget akkor, ha a károkozó biztosított súlyos jogsértést követett el. Ilyen például az ittas vezetés, a szándékos károkozás, a vezetés átengedése jogosítvánnyal nem rendelkező személynek, és a jármű elhanyagolt műszaki állapota is. 
   
A törvényjavaslat előírja a kgfb kötvények központi nyilvántartását, az abban szereplő adatokat negyedévente kell összefuttatni a gépjármű nyilvántartással, és a biztosítatlan járműveket ki kell vonni a forgalomból. Létre kell hozni egy kárnyilvántartó szervezetet, amely a kártörténetet regisztrálja, és ez adja ki a bonus-malus igazolásokat is. Emellett a biztosítók információs központot is működtetnek, amely a károsultaknak nyújt segítséget.  
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen