szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem a törvényalkotó, sem a felelősségbiztosítók nem írják elő a téli gumi használatát. Ez azt jelenti, hogy a balesetet szenvedők a nyári gumikkal történt balesetek után sem távoznak üres kézzel. De nem minden esetben.

A gépjármű felelősségbiztosítás fedezi a balesetet szenvedő kárát, függetlenül attól, hogy az okozó téli vagy nyári gumival közlekedett. A teljes körű casco biztosítás állja a javítás költségét a saját járművön. A kivétel, azaz mentesülésre okot adó körülmény, ha a gépjárművel súlyosan elhanyagolt műszaki állapotú kormány- és/vagy fékberendezéssel és/vagy gumiabronccsal közlekednek. Ha egy gépkocsi balesete az elhanyagoltság miatt vagy egyértelműen a nem megfelelő gumi miatt következett be, akkor ez jogalapot teremthet a részleges kártérítésre vagy a kár elutasítására. És nem csak a casco esetében. Ha bizonyíthatóan a gumik rossz állapota okozta a balesetet akár arányosíthat a biztosító, sőt akár a kár összegét követelheti az ügyfelén.

A jelenleg (december 31-ig) hatályos 190/2004. (VI. 8.) kormányrendelet a gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról rögzíti azokat a visszkereseti lehetőségeket, amelyek alapján a biztosító visszakövetelheti az okozott kárt az üzembentartótól, amennyiben "a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta" (a rendelet 34. paragrafusának 1/e pontja). A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást szabályozó kormányrendelet tartalmaz egy olyan kitételt, hogy amennyiben a balesetet a gépkocsi súlyosan elhanyagolt, gondatlan állapota okozta, akkor a biztosítónak 500 ezer forint visszakövetelési joga van a kárrendezést követően a gépjármű üzembentartójával szemben. A 2010. január 1-jén hatályba lépő 2009. évi LXII. törvény (a gépjármű felelősségbiztosításról) ezt az összeget 750 ezer forintra módosítja. A 34. paragrafus 3. pontja kimondja: "Ha az üzemben tartó az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító, a Nemzeti Iroda, valamint a Kártalanítási Számla kezelője legfeljebb 750 ezer Ft-ig érvényesítheti követelését."

© www.focus.de
Németországban hasonló a helyzet, ám ott a biztosított félnek aggódnia kell, ha a baleset oka egyértelműen a nyári gumikra vezethető vissza. Ilyenkor a biztosító társaság csökkentheti a biztosítási kár fedezetét. Az, hogy mennyivel kevesebbet fizet, az adott esettől függ, szükség esetén bevonják a bíróságot. A Német Közútforgalmi Hivatal nem írja elő kötelezően a téli gumikat, csupán 2006 óta megköveteli az időjárásnak megfelelő gumik használatát. Aki ezt nem tartja be, legalább 20 euró pénzbírság megfizetésére kötelezhető. Aki másokat akadályoz emiatt, arra 40 euró bírságot is kiróhatnak és még egy pontot is kap.

Ausztriában előírják a szezonális gumi használatát november 1. és április 15. között. Aki ebben az időszakban téli gumi nélkül közlekedik az alpesi országban, büntetésre számíthat, legrosszabb esetben még az autóját is elkobozhatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze