szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007 után ismét hivatalból vizsgálta az Unió más országaiban vásárolt  gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésének eljárását, különösen azt, miként teljesültek a folyamat egyszerűsítésére tett korábbi ajánlásai. Megállapította, hogy azóta bevezették az úgynevezett járműhonosítási eljárást, nincs szükség a jármű származásának előzetes ellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára, emellett folyamatban van az e-regisztrációs adóeljárás kialakítása. Mindez a korábbi tapasztalatokhoz képest elvben mintegy felére csökkenti az ügyfél és a hatóság találkozásainak számát.

Ugyanakkor a használt autót behozni szándékozóknak még mindig három különböző hatóság előtt kell különböző időpontokban megjelenniük. Egyes európai országokban egyetlen hatóság előtt, lényegesen rövidebb idő alatt zajlik le a teljes forgalomba helyezés. A hazai eljárás bonyolultsága továbbra is közvetlenül veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését – hangsúlyozta a hivatal közleményében az állampolgári jogok biztosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája

Az EU-nak nem kell az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinája

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel

Marabu Féknyúz: Dunaferr it-ülés baseballütővel