szerző:
hvg.hu

Január 4-én éjfélkor zárult le a szavazás, amelyen olvasóink eldönthették, hogy 2009-ben az Autómenedzser.hu autós portálon kipróbált autók közül melyik az év tesztautója. Idén nyolc kategóriában - üzleti autó, cégautó, egyterű, prémium autó, kisautó, élményautó, terepjáró, zöld autó - szavazhattak. 12 ezer szavazatot kaptunk, a legtöbben a BMW 3-ra voksoltak.

A versenyt negyedszerre hirdettük meg. 2006-ban a Subaru Legacy, 2007-ben a Citroen C4 Picasso, 2008-ban a Lexus LS 600hL kapta a legtöbb szavazatot. Idén minden korábbinál több márkát és autót tettünk próbára, vezettünk városban, országúton, autópályán, belföldön, külföldön, versenypályán és terepen. Modellpalettánk korántsem teljes, 2009-ben olyan márkák maradtak ki, mint a Suzuki, a Mazda, a Hyundai vagy a Ford.

Azokat az autókat vonultattuk fel, amelyekről a hvg.hu, illetve az Autómenedzser.hu oldalain tesztet jelentettünk meg. Nem vettek részt a szavazásban a különböző típusok belföldi, illetve külföldi bemutatói, pár kilométeres menetpróbái, így nem lehet voksolni a nemrég bemutatott Opel Astrára, BMW X1-re, Honda FCX Clarity-ra, a Wiesmann MF5 GT-re, a Peugeot 308 Hybride-re vagy a december elején kipróbált Chevrolet Sparkra.

Játékunk szubjektív ítéletekre adott lehetőséget, a szavazás végeredménye a hvg.hu és az Autómenedzser.hu olvasóinak véleményét tükrözi. Az autókra december 14. és január 4. között lehetett szavazni. A játékot terveink szerint minden évben, az adott évben kipróbált tesztautók részvételével megismételjük.

A legtöbb szavazatot szerzett autók tízes listájában öt japán, három német, egy olasz és egy cseh autó kapott helyet, a Toyota három, a Honda két típusa is bekerült.

Top 10
1. BMW 320xd/330xd touring (1004 szavazat)
2. Toyota Avensis/Wagon (703)
3. Honda Accord Tourer (563)
4. Toyota Verso (508)
5. Opel Insignia Turbo / Sports Tourer (484)
6. Toyota Prius (447)
7. Skoda Octavia/Dual (440)
8. Volkswagen Polo (397)
9. Alfa Romeo 159 SW (391)
10. Honda Jazz (330)

Kategóriagyőztesek és részletes adatok az Autómenedzser.hu autós portálon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!