szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Kalaptartó A nevéből is következik, hogy az autó ezen részén csak olyan könnyű tárgyakat helyezhetünk el, mint például...

Kalaptartó A nevéből is következik, hogy az autó ezen részén csak olyan könnyű tárgyakat helyezhetünk el, mint például egy kalap. A nehéz és hegyes tárgyakat tilos ide tenni, mert egy hirtelen fékezésnél akár halálos következménye is lehet hanyagságunknak.
Szakemberek azt tanácsolják, hogy aki kombi autóval kel útra, az a hátsó csomagteret egy hálóval válassza le az utastértől. Fontos továbbá, hogy a megengedett terhelést soha ne lépje túl az autóban.

Élelem és játék Ahol kisgyermek van a családban, ott nemcsak a nyaralások alkalmával, de már egy rövidebb autós utazás során is szükség lehet élelemre vagy néhány játékra. Nem árt, ha ezeket könnyen elérhető helyre teszi. Főleg nyáron, a kánikula idején fontos, hogy hosszabb várakozás, dugó esetén a kicsiknek elegendő folyadék utánpótlás legyen az autóban. Nem zavarják továbbá a gyerekek a vezető szülőt, és így elkerülhetők a figyelmetlenségből adódó balesetek, ha a kicsiket játékokkal – kártya, baba, kisautó, a nagyobbaknak konzol – foglalja le. De egyszerű, ám igen jó szórakozás lehet továbbá, ha megpróbálják előre kitalálni, milyen színű lesz a következő szembejövő autó, vagy az, amelyiket legközelebb megelőzik. Ezenkívül természetesen hangos könyvvel, vagy bármilyen zenés, mesés cédével is lefoglalhatja a kicsiket.

Háziállat Aki háziállatot is visz magával, gondoskodnia kell a biztonságos szállításról. Kutyáknak, macskáknak kapható úgynevezett szállító doboz. Ebben az állatnak van elég helye a mozgásra, fel tudnak benne állni, és még fordulni is tud. Fontos a megfelelő levegőztetés. Külföldi utazás esetén érdeklődjön előre arról, milyen papírok szükségesek az állat beutaztatásához. 2004-től ugyanis az EU országokban megkövetelik az állatútlevelet is, ami tulajdonképpen egy nemzetközi oltási bizonyítvány. Lényeges, hogy ezek ne a csomag legalján kapjanak helyet, hiszen elképzelhető, hogy útközben kérik ezeket az okmányokat.

Bicikli Ha kerékpárt visz magával, ne feledkezzen meg az autó megváltozott viselkedéséről sem. A tetőcsomagtartón lévő bicikli ugyanis megduplázza a légellenállást. Ez pedig akár 20 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást. Ugyanakkor fékezésnél és kormányzásnál is másként viselkedik az autó. A legmagasabb sebesség ilyen esetben még a német autópályákon is csak 130 kilométer/óra legyen. Aki sok stressztől és kényelmetlenségtől szeretné megkímélni magát, jobban jár, ha a nyaralás helyszínén bérel biciklit. Sok helyen a kölcsönzési díj kevesebb, mint a megnövekedett üzemanyagköltség szállítás esetén.

Utánfutó, lakókocsi Aki lakókocsit visz magával, annak természetesen szintén figyelnie kell a csomagok megfelelő elhelyezéséről. A nehéz tárgyakat, jól rögzítve tegye a lakókocsi padlójára. A könnyebb csomagokat pedig tegye a felső szerkényekbe, de azokat se felejtse el bezárni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak