szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az elsősegély doboz gyakran évekig hever érintetlenül a pótkeréktartóban vagy a csomagtartó mélyén.

Az elsősegély doboz gyakran évekig hever érintetlenül a pótkeréktartóban vagy a csomagtartó mélyén. A KRESZ értelmében ez a harminchét részes doboz minden autó kötelező kelléke. A puszta megléte mellett azonban rendszeresen ellenőrizni kell a tartalmát is. Gyakran előfordulhat, hogy némelyik tartozékának már lejárt a szavatossága, vagy a doboz tartalma már nem felel meg az aktuális szabványnak. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a dobozt, hiszen mit érünk egy sebtapasszal, ha már nem ragad, vagy az eldobható gumikesztyűvel, ha szétmállik? Már 18 éve létezik az elsősegélydoboz szavatossági ideje. Ha az autóban lévő dobozon ezt nem találjuk, azonnal cserélni kell, legalábbis, ami a tartalmát illeti. Ugyanez érvényes a lejárt szavatosságú és az elhasznált tartozékaira is.

A doboz tartalmára vonatkozó előírás már 1970 óta létezik, de ez azóta már többször változott. Aktuálisan a 2000. július elseje óta érvényben lévő DIN 13164-es norma szabályozza a kötelező tartalmát:
1 db gyorstapasz, 2,5 cm x 5 m, DIN 13019-A
8 db gyorskötöző pólya, 10x6 cm, DIN 13019-E
3 db kötözőpólya, közepes, DIN 13151-M
1 db kötözőpólya, nagy, DIN 13151-G
2 db kötöző kendő 40x60 cm, DIN 13152-BR
1 db kötöző kendő, 60x80 cm, DIN 13152-A
6 db kompressziós pólya 10x10 cm,
2 db rögzítő pólya 6 cm x 4 m, DIN 61631-MB-6
3 db rögzítő pólya 8 cm x 4 m, DIN 61631-MB-8
2 db háromszögkendő, DIN 13168-D
1 db aluminium bevonatú elsősegély takaró, 2,1 m x 1,6 m
1 db hajlított elsősegélyolló, DIN 58279-A 145
4 pár egyszer használatos kesztyű, DIN EN 455
1 db elsősegély útmutató
1 db tartalomjegyzék

Akinek még régebbi típusú mentődoboza van, ajánlatos mielőbb újra cserélnie, de legkésőbb, ha a szavatossága lejárt. Érdemes olyan tartozékokat is beszerezni, mint az elsősegély takaró, mert ezzel a sérültet megvédhetjük a kihűléstől. Míg a szabványnak megfelelő takarót bármelyik autóalkatrész-kereskedésnél, addig a kötözőszereket bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatjuk. A dobozt tároljuk inkább a kesztyűtartóban (ha befér), a csomagtartó könnyen hozzáférhető oldalsó fakkjában, vagy az autóülés alatt. Az elsősegélydoboznak csak akkor van életmentő szerepe, ha kéznél van. Tanácsos az elsősegély ismereteket is rendszeresen felfrissíteni, mert egy szakszerű stabil oldalfekvés, vagy egy vérző seb gyors ellátása életet menthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!