szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezett baleseti adó nélkül 4-5 százalékkal is csökkenhet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) jövő évi díja a november 1-én kezdődő kampányban - mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A biztosítók tovább keresik azokat a szegmenseket, amelyekben díjat tudnak csökkenteni - folytatta Cselovszki Zsolt a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. A parlament előtt lévő, a kgfb díj 30 százalékát kitevő baleseti adóval 23-24 százalékkal növekedhetnek a jövő évi díjak - tette hozzá. Az új adó előtt a FBAMSZ 800 ezerre becsülte a mostani kampányban biztosítót váltók számát, de az adóval növelt díj miatt a váltók száma akár 1 millió feletti is lehet - adott becslést Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára.

A független alkuszok nevében több javaslat is elhangzott a kgfb rendszer továbbfejlesztéséről. Így például általánossá kellene tenni az aktív kárrendezést, amely azt jelenti, hogy a saját kgfb biztosítója rendezi az ügyfélnek azt a kárát, amelyet másik biztosító ügyfele okozott neki. A kártérítést a két biztosító számolja el egymással. Ezzel elindulna a szolgáltatások versenye is a piacon.

Papp Lajos elemezte azt a jogi helyzetet, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által működtetett kártörténeti nyilvántartás (KÁNYA) okoz. A biztosítót váltónak a kampányban nem kell bonus-malus igazolást beszerezniük a régi biztosítójuktól, hanem a valós helyzetet az új biztosító lekérdezi a közös adatbázisból.

A gond az, hogy a KÁNYA adatait a biztosítók a forgalmi engedély adatai alapján töltik fel, míg az új biztosító a személyi igazolvány és a lakcímkártya adataival kérdez. Elég egy név, vagy egy ékezet elírása, és máris nem jön ki a rendszerből a várt adat. Amennyiben az ügyfél 60 napon belül nem orvosolja a problémát, akkor egy évre alap - A0 - besorolásba kerül, ami akár dupla díjat is jelent neki. Az alkuszok - megbízás alapján - eljárnak az ügyfél helyett ebben az ügyben is. A független alkuszok támogatják a biztosítók évi egyszeri kgfb díjhirdetésének az eltörlését. Helyette évi többszöri díjhirdetést javasolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát