szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkuszok saját és biztosítói visszajelzésekből származó tapasztalatai csendesen induló kötelezőkampányra utalnak. Igen erős ugyanakkor a kampányt övező kommunikáció, amelynek során számos téves információ is napvilágot látott. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) alábbi összeállítása ezekre a tévedésekre igyekszik rávilágítani.

Szemben a felfokozott várakozásokkal, csendesen indult a kötelezőkampány a biztosítóváltás szempontjából: az alkuszszövetség tagjaitól és a biztosítóktól származó információk alapján a váltók száma az első hét után elmarad a tavaly ilyenkor mért adatoktól. Ebből persze még korai volna a kampány egészére vonatkozó következtetéseket levonni, hiszen a két évvel ezelőtti, minden rekordot megdöntő kampányidőszak is hasonlóan csekély intenzitással indult.

Ellentétben a váltani kívánók gyenge aktivitásával, a kampányt igen heves kommunikációs tevékenység kíséri, melynek során számos tévhit és félremagyarázás is napvilágot látott. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) – közvetlen üzleti érdekektől mentes objektív szereplőként – ezekre a téves állításokra kívánja felhívni a figyelmet.

1. Ez a kampány hosszú évekre eldöntheti, hogy az ügyfelek melyik biztosítónál maradnak

Az ügyfeleknek természetesen minden biztosítási évforduló esetén lehetőségük lesz választani a biztosítók ajánlatai között. Akár általános díjemelkedés, akár további díjcsökkenés lesz a jövőben, a legkedvezőbb ajánlat kiválasztására mindig lesz alkalmuk.

2. A kedvezmények és a kapcsolt biztosítási szolgáltatások egyértelműen kiválaszthatók minden tarifáló programban

A biztosítók igen bonyolult kedvezményrendszerét egy, az összehasonlíthatóság miatt óhatatlanul egyszerűsítésre kényszerülő online tarifáló program teljes egészében nem képes bemutatni. Aki teljes részletességgel meg kívánja ismerni a lehetőségeit, célszerű egyedileg, személyesen vagy telefonon is érdeklődni egy alkuszcégnél. Itt olyan további fontos szempont kapcsán is információhoz jut az érdeklődő, mint például a kiválasztani kívánt biztosító adminisztratív felkészültsége, vagy éppen a kárszolgáltatásának színvonala.

3. Az internetes alkuszok kedvezőbb díjakat kínálnak, mint az alkuszi ügyfélszolgálatok és irodák

A kötelező biztosításoknak az egyes alkuszok által kínált számítása a biztosítók által hivatalosan meghirdetett tarifákon alapul. A tarifálók (összehasonlító motorok) a legtöbb esetben a biztosítók webservice szolgáltatásaiból nyerik ki a kötelező biztosítások díjait, így biztosítva a díjazonosságot. Természetesen nemcsak az úgynevezett internetes alkuszok rendelkeznek internetes felülettel, így az úgynevezett online kedvezmények sem csupán az ő ügyfeleiknek járnak.

4. Az idei kötelezőváltáskor már sokkal egyszerűbb a bonus-malus besorolások átvezetése, mint korábban

Ez elvben igaz lenne, hiszen egy jól működő központi kárnyilvántartó rendszer működtetése valóban ezt biztosítaná az ügyfelek számára. Ugyanakkor egy egységes ügyfél-azonosító híján mind az adatfeltöltés, mind az adatok kinyerése rengeteg esetben nehézségekbe ütközik.

Az új rendszer pedig már nem ad lehetőséget a biztosítók közti közvetlen adatcserére. A probléma súlyát jelzi, hogy óvatos becslések szerint százezer olyan gyanútlan ügyfél is lehet, akiknek valamelyik személyi adata eltér a különféle adatbázisokban, ami megakadályozza a kártörténeti adatok lehívását.

Mivel a jogszabály 60 nap után kötelezi a biztosítót az ügyfél végleges (értsd az adott évben végleges) kártörténeti besorolására, ami egyéb adat híján csak A0 lehet, könnyű kifutni a rendelkezésre álló időből, főleg ha az ügyfél a problémáról csak az utolsó egy-két hét során értesül. A hosszas, néha kilátástalannak tűnő ügyintézés veszélyét minimalizálhatja a független alkuszok közvetítése, ezért is érdemes a kötelezőváltást az idén is rajtuk keresztül intézni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala