szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feleannyi autóshirdetést adnak fel a legszegényebb megyékben, mint a gazdagabb országrészekben – ez is jól jelzi, hogy a fejletlenebb régiókban jóval kevesebben képesek öreg autójukat újabbra cserélni.

Országos átlagban 1,7 millió forintos áron hirdetnek az autósok, ám a vevők az elkelt személyautókért átlagosan mintegy másfélmillió forintot fizetnek. Vagyis gyakran 10-15 százalékot is enged egy eladó az eredetileg elképzelt árból, míg (a statisztika szerint 24 nap alatt) megválik autójától – derül ki a Használtautó.hu internetes szakportál adataiból.

Míg Budapesten 1000 autóból egyidejűleg 33-at kínálnak eladásra, a legkisebb egy főre eső GDP-vel rendelkező Nógrádban ez a szám a 15-öt sem éri el. A fenti tendenciát mutatja az a tény is, hogy miközben a fővárosban a használt autók kínálatának átlagéletkora 8,7 év, addig Nógrádban átlagosan 12,4 évesek a meghirdetett személygépkocsik.”

©

Országos szinten már harmadik éve 10 év felett jár a meghirdetett használtautók átlagéletkora, ami nem meglepetés, hiszen idén is várhatóan kevesebb, mint harmad akkora lesz az utánpótlást biztosító újautó-eladások száma, mint a válságot megelőző teljes évben, 2007-ben (adatok a mellékletben).

A meghirdetett árak is jelentős területi szóródást mutatnak: miközben 7 megyében átlagosan 1,3 millió forint alatt kínálják a használt személykocsikat, 2 megyében 1,8 millió forint felett jár ez az érték, Budapest pedig még ebből a mezőnyből is kiemelkedik a 2,4 millió feletti átlagával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!