szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Opel új szentgotthárdi motorgyárával Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa egyik autóipari központja legyen - mondta Orbán Viktor a gyáravatón, ahová egy elektromos autóval - Opel Amperával - érkezett meg.

Az új motorgyár átadása reménykeltő irányt mutat a bajban lévő, válsággal küzdő Európának is, ugyanis a kontinenst éppen Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése fogja kimenteni a bajból - mondta Orbán a szentgotthárdi gyáravatón.

Orbán kiemelte, hogy a motorgyár 800 új munkahelyet teremt az üzemben, a magyar beszállítókon keresztül pedig akár további több ezret.

©

Több száz magyar családnak biztos lett a jövője ezzel a beruházással, ami "nagy dolog", hiszen Európában ma gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el, "ezért köszönet és elismerés az Opel-gyárnak, hogy úgy döntött, dacára az európai válságnak, Magyarországon nem gyárbezárás lesz, nem elbocsátás, nem leépítés, hanem a világ egyik legmodernebb gyárát építjük fel közösen" - tette hozzá a kormányfő.

Magyarország mindig is nagy tisztelettel fogadta azokat a befektetőket, akik nemcsak gyors hasznot akartak zsebre vágni, hanem itt akartak maradni, és hosszú távra rendezkedtek be az együttműködésre - fogalmazott Orbán. Szerinte a magyarok szeretik az Opelt, amely megbecsüli a magyar munkásokat, "ezért mi is megbecsüljük az Opelt".

©

A kabinet éppen azzal "a szívet-lelket beleadó és szorgalmas hozzáállással" szeretné Magyarországot továbbépíteni, amit az Opel a mai napig képvisel - mondta a gyár vezetői és dolgozói előtt.

Orbán hozzátette, "mi is hiszünk abban, hogy nemcsak a németek lehetnek sikeresek, (...) mi is sikeressé válhatunk, ha lesz erőnk folytatni a válsággal szembeni küzdelmet". Magyarország azonban szerinte csak akkor veheti sikerrel az akadályokat, ha bővíti gazdasági mozgásterét, ehhez pedig gyárakra, üzemekre, sok ezer új munkahelyre és dolgozó magyarokra van szükség.

Thomas Sedran, az Opel igazgatótanácsának alelnöke hangsúlyozta: az Opel és egyben Európa legkorszerűbb technológiájú motorgyára kezdi meg működését, amely ötvözi egymással a rugalmasságot (flexibilitást) és a hatékonyságot.

Emlékeztetett arra, hogy az elkészült 30 ezer négyzetméter alapterületű üzem alapkövét mindössze másfél éve rakták le, az azóta eltelt időben pedig nem csupán az új gyártócsarnok épült fel, de a 370 automata megmunkálógépet is felszerelték, beüzemelték.

Megjegyezte, ma 220 ezer olyan ember van az országban, aki két évvel ezelőtt még munka helyett segélyből élt. "Magyarország megújításához az új munkahelyeken keresztül vezet az út, és ez az ünnepélyes gyáravató és ez a nagyszerű üzem fontos állomás ezen az úton" - összegezte a miniszterelnök.

Orbán végül felidézte azt is, "a szabaddá vált Magyarország egyik jelképes pillanata" volt, amikor 1992-ben Antall József akkori miniszterelnök az első magyar Opel Astra kormányához ült.

Szentgotthárdon az 500 millió eurós fejlesztésnek köszönhetően egy teljesen új motorcsalád gyártása kezdődik meg. Idén a négyhengeres középkategóriás, 1,6 literes benzinmotorokkal (MGE) indul a termelés, majd 2013-ban kezdik az 1,6 literes dízel (MDE) gyártását, végül 2014-ben kezdik az 1,4 liternél kisebb benzinmotor (SGE) gyártását. Az új  motorgeneráció valamennyi tagja meg fog felelnie az Euro-6-os környezetvédelmi normának. A motorokból a GM több márkája is kap majd így az Opeleken kívül a Chevrolet az új Malibu modelljéhez, valamint a Cruzhoz is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!