szerző:
Mészáros Sándor
Tetszett a cikk?

Újraválasztása után Barack Obama amerikai elnök nem csak az Air Force One csúcsrepülőgép kényelmét és biztonságát élvezheti tovább, hanem a speciális, a General Motors által épített elnöki limuzinét is.

Obama elnöki beiktatására 2009. január 20-án került sor, aznap vette használatba az új elnöki járművet is. A presidential state car – ez a hivatalos elnevezése a mindenkori amerikai elnök limuzinjának – a General Motorsnál készült: pontos típusneve nincs, azonban a titkosszolgálat munkatársai találóan a ’Szörny’ becenevet adták a 6 méter hosszú, másfél méter magas Cadillac felségjelzésű járműnek.

Noha a márkanév Cadillac, az autó a brand egyik típusához sem köthető egészen: lámpái, tükrei és kilincsei az Escalade-ről, eleje és hátulja az STS-ről származik, míg a hajtóerőt a Chevrolet Kodiak tehergépjármű 6,5 literes, dízel szívének módosított változata szolgáltatja. A közölt adatok szerint az elnöki verda álló helyzetből 15 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára, ami egyébként a csúcssebessége is, a fogyasztása pedig irtózatos: 1 liter üzemanyag körülbelül 3,5 kilométerre elegendő.

A Szörny: Barack Obama elnöki limuzinja
©

Nem meglepő az ijesztő fogyasztási adat, ugyanis a ’Szörny’ súlya körülbelül 8 ezer kilogramm. A páncélozott karosszéria rendkívüli erősségű fémből, alumíniumból, titániumból és kerámiából készül, hogy a lehető leginkább ellenálló legyen a külső támadások esetén, s megerősítették az autó alját is: ott körülbelül 13 centiméter vastagságú speciális fémréteg védi az elnököt egy esetleges pokolgépes támadás esetén.

Vastag fémréteggel és különleges szivaccsal oldották meg az alkotók az utastér mögött található üzemanyag-tartály védelmét, a járművet tűzoltórendszerrel, valamint gáztámadás és egyéb vészhelyzetek esetére oxigéntartállyal is felszerelték. Egyedi az autó kereke is: a megerősített fém felnire szerelt abroncs lehetővé teszi, hogy a sofőr defekt esetén is változatlan sebességgel tudjon tovább haladni.

Obama és Joe Biden alelnök a fedélzeten
©

Obama elnök mellett az autó utasterében hárman foglalhatnak helyet: az utasokat golyóálló üveg és 21 centiméternyi vastagságú speciális fémmel megerősített, egy Boeing 757-es ajtajával azonos súlyú ajtók védik menet közben. Az utasokat a sofőrtől egy üvegfal választja el, amit csak az elnök tud leengedni, van azonban egy pánikgombja is Obamának, amivel vészjelzést tud adni a sofőrnek és a biztonsági szolgálat embereinek. Az Egyesült Államok első embere autózás közben is nyugodtan dolgozhat: LCD-kijelző, laptop, wifis interntet kapcsolat és műholdas telefon áll a rendelkezésére, ezen felül beszereltek az autóba egy különleges telefont is, amelyen közvetlenül léphet kapcsolatba az alelnökkel és Pentagonnal.

Az elnök sofőrjét a CIA készíti fel a feladatra, ugyanis nem csak a rendkívüli vezetői tudást igénylő autót kell kordában tartania, hanem az elnök biztonságára is ügyelnie kell. A sofőr egy GPS-szel és kommunikációs rendszerrel felszerelt valóságos irányítóközpontban ülve vezet, munkája során számíthat a beépített éjjellátó kamerára, valamint különféle biztonsági felszerelésekre is: az anyósülés helyén, egy speciálisan kialakított rekeszben fegyverek és gázmaszkok találhatóak, de ugyanott tartanak néhány palacknyi vért is arra az esetre, ha olyan súlyos támadás érné a limuzint, hogy az elnöknek vérre lenne szüksége a mentés során.

Útra kel a Szörny
©

A ’Szörnyből’ – amelynek értékét 300 ezer dollárra taksálják - egyetlen hivatalos példány létezik, ezt egy C-17 Globemaster III-as katonai repülőgépen szállítják azokra a helyszínekre, ahol Obama elnök rendelkezésére kell állnia. Hasonló kinézetű járművekből több is a kormány rendelkezésére áll, ezeket a kormányzók, egyéb méltóságok és fontos vendégek közlekedésére használják.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel